Jest bogactwem protein, które zwiększają uczucie sytości i pomagają utrzymać w ryzach nasz apetyt. Reguluje metabolizm oraz wspomaga pracę układu pokarmowego, dzięki czemu oczyszcza jelita, a także zapobiega biegunkom i zaparciom.
To doskonałe źródło kwasu oleinowego, linolowego, palmitynowego, stearynowego oraz mirystynowego. Dzięki swoim właściwościom moczopędnym pozwala pozbyć się z organizmu nadmiaru wody oraz nagromadzonych toksyn.
Ze względu na dużą zawartość żelaza, magnezu i wapnia jej czarna odmiana zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi oraz wspiera regularność menstruacji.
Jest także skutecznym reduktorem stresu. Duże ilości witaminy z grupy B, obecne w orzechach tygrysich łagodzą napięcie nerwowe redukują stres, poprawiają sprawność intelektualną oraz nastrój.
Olej z cibory jadalnej obniża poziom trójglicerydów we krwi, co zmniejsza ryzyko zakrzepicy oraz stymuluje wiązanie wapnia w kościach, a witamina E w nim zawarta pozytywnie wpływa na kondycję skóry.
Ze względu na ich smak bardzo przypominający migdały można jeść je samodzielnie lub namoczone, zblendować z wodą na gładki napój. Natomiast mąka z cibory jadalnej idealnie nadaję jako substytut innych mąk roślinnych. Ciborę jadalną dostaniemy we wszystkich sklepach ze zdrową żywnoscią.
Jak ze wszystkim, i z tym produktem nie możemy przesadzić. Jedzony w nadmiarze może powodować problemy ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia czy bóle brzucha.
Zobacz: Ostropest. Usuwa toksyny, chroni wątrobę i jest źródłem błonnika