Kawa z awokado to totalny hit kulinarny! Zobacz, jak ją przyrządzić

Awokado jest ostatnimi czasy bardzo popularnym owocem. W kuchni można zrobić z niego mnóstwo pysznych dań. Nawet jeśli chodzi o kawę!

 Jak wiemy, awokado ma mnóstwo zalet. Skutecznie obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.  Awokado zawiera dużo cukru, witaminy A, C, E i B oraz luteinę. Na ten owoc trzeba jednak uważać, bo jego kaloryczność jest bardzo duża. 41 gramów tłuszczu – tyle właśnie posiada średniej wielkości awokado.

Wracają do kawy. Większość ludzi zaczyna właśnie dzień od tego napoju. Z użyciem awokado można przyrządzić pożywną wersję tego trunku, która jest ostatnio kulinarnym hitem.

Kawa wywodzi się z Indonezji i jej oryginalna nazwa to Es Alpukat. W tamtych rejonach serwowana jest jako deser. Zachęcamy do jej wypicia - jest przepyszna!

 

Zobaczcie przepis na kawę z awokado:

SKŁADNIKI:

- połówka awokado

- filiżanka kawy

- miód

- pół szklanki mleka kokosowego

PRZYGOTOWANIE:

1. Zaparz filiżankę kawy.

2. Dodaj wszystkie składniki do jednego naczynia i zblenduj. 

3. Na załączonym zdjęciu z Instagrama widać, że kawę można spożywać z gałką lodów i gorzką czekoladą. Jeżeli masz na to ochotę - spróbuj!

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ

Więcej o: