Trawa pszeniczna - oczyść ekspresowo organizm z toksyn

Trawa pszeniczna jest źródłem chlorofilu i wyjątkowo korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Oczyszcza organizm z toksyn, leczy stany zapalne i dobroczynnie wpływa na tarczycę. Zobacz, jakie jeszcze ma właściwości i dlaczego warto sięgać po nią regularnie.


Trawa pszeniczna - czym jest

Trawa pszeniczna  jest bogactwem substancji odżywczych, takich jak aminokwasy, witaminy i składniki mineralne. Z łatwością można dostać ją w sklepach, a także samemu wyhodować w domu. Jej regularne stosowanie korzystnie wpływa na kondycję organizmu i samopoczucie.

Trawa pszeniczna- właściwości 

Trawa pszeniczna swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza przede wszystkim dużej zawartości chlorofilu. Jest on zielonym barwnikiem, który słynie z właściwości detoksykujących i oczyszczających.

Regularne sięganie po trawę pszeniczną poprawia funkcjonowanie układu krążenia. Ponadto ma działanie antybakteryjne i wspomaga leczenie stanów zapalnych, ran, czy chorób skórnych.

Chlorofil, znajdujący się w trawie pszenicznej, ma działanie ochronne przed promieniowaniem i wolnymi rodnikami, a także korzystnie wpływa na układ pokarmowy.

 

Trawa pszeniczna - witaminowa bomba

Trawa pszeniczna to źródło wszystkich witamin z grupy B, witaminy C, E oraz A. Znajdziemy w niej też dużo wapnia, fosforu, magnezu, potasu i sodu - pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiegają one też rozwojowi chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, czy choroby krążenia.

Warto wspomnieć, że w trawie pszenicznej znajduje się też wiele enzymów, które odpowiadają za neutralizację wolnych rodników i  chronią przed chorobami.

Trawa pszeniczna - jaką wybrać

Trawa pszeniczna występuje w w kilku formach: kapsułek, tabletek, wyciągów, soków i nasion, z których możemy wyhodować ją samodzielnie w domu.

Najczęściej jednak sięga się po sok z trawy pszenicznej. Najlepiej spożywać go rano, na czczo, dzięki czemu organizm przyswaja więcej składników odżywczych. Można dodawać go do innych napojów - na przykład herbaty, soku czy zdrowych koktajli.

Młode liście trawy pszenicznej są za to doskonałym dodatkiem do kanapek, zup lub sałatek.

 

Trawa pszeniczna - jak ją wyhodować

1. Namocz nasiona trawy pszenicznej w letniej wodzie (możesz zostawić je na noc).

2. Następnie wylej całą wodę. Przez następne 3 dni podlewaj je wodą, aż do momentu pojawienia się ogonków.

3. Do pojemnika wsyp ziemię (mniej więcej 3 cm) i wysiej na niej kiełkujące nasiona. Całość solidnie podlej. 

4. Pozostaw je na kilka dni pod przykryciem , możesz do tego użyć na przykład papierowego ręcznika. Pamiętaj jednak o regularnym nawadnianiu, by zachować wilgoć.

5. Gdy pojawi się zielona trawa  (około 2 centymetrowa), postaw tackę z hodowlą w nasłonecznionym miejscu. Trawę codziennie podlewaj.

6. Po osiągnięciu przez roślinę około 10 centymetrów wysokości zetnij trawę na sok.

Gotowe!

Zobacz: Fit snickers, brownie, ptasie mleczko! Magdalena Hajkiewicz zdradza przepisy na zdrowe desery bez cukru [4 PROPOZYCJE]

Więcej o:
Copyright © Agora SA