Dieta dla kobiety w ciąży powinna opierać się o staranną selekcję produktów, w tym szczególnym czasie jemy bowiem dla dwojga. Wartość energetyczna posiłków powinna zostać zwiększona (od 2. trymestru), jednak tylko nieznacznie – dodatkowe 300 kcal w zupełności wystarczy do zaspokojenia potrzeb mamy i dziecka. Od ilości przyjmowanych posiłków ważniejsza jest ich jakość, warto o tym pamiętać.
Kwasy omega 3 oraz jod odgrywają niezwykle istotną rolę dla prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego dziecka. Dieta powinna zatem przewidywać spore ilości ryb morskich. 3 porcje w tygodniu to absolutne minimum.
Rozwijający się organizm maleństwa przedstawia duże zapotrzebowanie na białko i wapń. Ich naturalnym źródłem są naturalne jogurty, maślanki, kefiry. W czasie ciąży warto pozwolić sobie na nieodtłuszczone produkty, które obfitują w witaminę D.
Zielone warzywa są niezwykle istotne w pierwszych tygodniach ciąży. Są bowiem naturalnym źródłem kwasu foliowego, który uczestniczy w budowie łańcucha DNA. Organizm przyszłej mamy przedstawia duże zapotrzebowanie na białko i żelazo. Chude mięso drobiowe i wołowina powinny być stałymi elementami jadłospisu.
Z kolei dieta dla kobiet z cukrzycą ciążową powinna dostarczać spore ilości węglowodanów złożonych i błonnika.
Dieta dla kobiet po porodzie powinna odpowiadać potrzebom maleństwa oraz mocno nadwyrężonego organizmu mamy. Pamiętaj, wrażliwy i delikatny układ pokarmowy Twojego dziecka wymaga od Ciebie spożywania posiłków urozmaiconych, ale lekkostrawnych. Podobnie jak w przypadku diety lekkostrawnej, dieta dla kobiet karmiących piersią powinna składać się przede wszystkim z dań gotowanych.
Im bardziej urozmaicone będą posiłki, tym większa szansa na dostarczenie do organizmu wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych. Dieta dla kobiety karmiącej nie powinna jednak uwzględniać produktów przetworzonych, w których nie brakuje cukru, tłuszczów trans oraz konserwantów.
Zobacz: Fit desery z burakiem w roli głównej! To zdrowy kulinarny hit [5 PRZEPISÓW]