Dieta diabetyka - porady dla cukrzyków

Dieta diabetyka - czyli inaczej mówiąc, dieta cukrzycowa - należy do grupy diet uznawanych za lecznicze, wśród których można wymienić także i takie jak dieta cholesterolowa, dieta bezglutenowa czy dieta odkwaszająca. Ten rodzaj diety polecany jest osobom chorym na cukrzycę, ponieważ pomaga im wyregulować poziom cukru we krwi i w ten sposób pozbyć się wielu przykrych, związanych z tą chorobą dolegliwości. Mogą ją jednak stosować prewencyjnie także osoby zdrowe - polega bowiem głównie na ograniczeniu węglowodanów i jedzeniu wszystkiego w odpowiednich proporcjach. W jaki sposób komponować taką dietę?

Jaki jadłospis obowiązuje w diecie diabetyka?

Najważniejsze w diecie diabetyka jest regularne spożywanie pokarmów 4-5 razy dziennie (bądź 6-7 razy dziennie, w mniejszych ilościach, jeśli chory cierpi na cukrzycę typu 1). Przy tym warto pamiętać, by między każdym posiłkiem pozostawić 3-4 godzinny odstęp, by śniadanie zjeść do 2 godzin po przebudzeniu i by nie jeść niczego później niż na 2 godziny przed snem. Wybierając produkty dla siebie, trzeba także zwracać uwagę na poziom indeksu glikemicznego oraz ładunku glikemicznego, które powinny być niskie.
W jadłospisie powinno się znaleźć dużo pokarmów z pełnego przemiału (produktów pełnoziarnistych), ale również rośliny strączkowe i ryby. Tłuszcze zaś nie powinny przekraczać dziennie 25-30% dziennej energetyczności diety. Zalecane jest również przyjmowanie chudego mięsa i zajadanie się warzywami – przy czym rzadziej jedzmy ziemniaki, buraki oraz kukurydzę (maksymalnie 2 razy w tygodniu). Należy również przyjmować dużo płynów – przede wszystkim wody mineralnej, ale zielona oraz czerwona herbata również powinny często pojawiać się w menu.

Dieta diabetyka – przepisy

Jeśli chodzi o kolacje czy śniadania, zwykle w przypadku żadnej diety nie ma problemu z wymyśleniem czegoś ciekawego. Tak samo w tym przypadku można zdecydować się na przykład na jogurt z płatkami owsianymi i orzechami, kolejnego dnia na dwie kromki pełnoziarnistego chleba z wiejskim serkiem i ogórkiem, a na kolacje przygotować na przykład omlet ze szpinakiem czy sałatkę z tuńczykiem, kukurydzą i pomidorem.
Co jednak z obiadami? Oto przykładowy przepis na pyszny obiad dla diabetyka. Jako że warto zjadać dużo ryb, któregoś dnia można przyszykować dorsza pieczonego w folii z ziołami. Jak się za to zabrać?
Potrzebujemy:
- 180 gramów ryby (w formie fileta)
- jogurt
- łyżkę koperku, natki pietruszki oraz ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Jogurt mieszamy z ziołami, by powstał śmietanowy sos.
2. Umytego fileta kładziemy na folii aluminiowej i smarujemy sosem z obu stron.
3. Zawijamy rybę w folię i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
4. Pieczemy dorsza w piekarniku przez około 15-20 minut – i gotowe!

Zobacz: Zdrowe hamburgery. Możesz je zjeść bez wyrzutów sumienia [5 FIT PRZEPISÓW]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.