Dieta bogatoresztkowa dedykowana jest osobom cierpiącym na zaburzenia trawienia objawiające się zaparciami, wzdęciami, dyskomfortem fizycznym związanym z poczuciem ciężkości i pełności. Tak samo, jak dieta oczyszczająca i dieta detox, dieta bogatoresztkowa ma za zadanie „wymiatać” wszelkie resztki pokarmowe zalegające w drogach trawiennych i przyspieszać tempo przemiany materii. Dzięki diecie bogatoresztkowej polepsza się perystaltyka jelit, a co za tym idzie, trawiony pokarm zostaje sprawniej i szybciej usunięty z organizmu. Regularne stosowanie tej diety prowadzi do unormowania cyklu wypróżnień i zwiększenia ich częstotliwości, a tym samym pozbycia się zaparć i nieprzyjemnych objawów im towarzyszących.
Naczelną zasadą w diecie bogatoresztkowej (zarówno dla dzieci, jak i dorosłych) jest zwiększenie spożycia pokarmów z wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Jednocześnie warto pamiętać o dużej ilości wypijanych płynów (szczególnie wody), które wiążą się z błonnikiem i tym samym „uaktywniają” jego działanie. Produkty, które powinny często gościć w jadłospisie diety bogatoresztkowej to:
pieczywo razowe
makarony i ryże pełnoziarniste
grube kasze
płatki zbożowe, otręby
suszone i świeże owoce
warzywa
ziarna, pestki (np. słonecznik, siemię lniane, pestki dyni)
orzechy
woda mineralna niegazowana, soki i kompoty owocowe, herbatki ziołowe
maślanki, jogurty, kefiry
chude sery
chude mięso, chude ryby
Jednocześnie z menu wykluczamy przetworzoną żywność, fast foody, białe pieczywo, potrawy z białej mąki (zastępujemy ją mąką razową), wszelkie dania tłuste oraz słodycze.
Śniadanie: pieczywo razowe, pasta z twarogu i tuńczyka, warzywa
2 śniadanie: grejpfrut, chrupkie pieczywo, garść ziaren słonecznika
Obiad: zupa pomidorowa z pełnoziarnistym makaronem, pierś kurczaka pieczona z warzywami i ziołami
Podwieczorek: koktajl z blendera przyrządzony z maślanki i suszonych śliwek
Kolacja: pieczywo razowe z sałatą, serem mozzarella, papryką i pomidorem
Czas przygotowania – 1h
Składniki:
ugotowany makaron pełnoziarnisty świderki
ugotowana pierś kurczaka pokrojona w kostkę
pokrojony ananas z puszki
papryka pokrojona w kostkę
kukurydza i groszek konserwowy
posiekany por
jogurt naturalny gęsty
sól, curry, chili, sok z cytryny
Opis przygotowania:
Makaron, kurczaka, ananasa i warzywa łączymy ze sobą. Przyprawiamy jogurtem naturalnym, solą, chili, curry, sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy.
Zobacz: Dieta na zimę. Kilka prostych zasad i rozgrzewających przepisów, by nie marznąć