Dieta mięsna - czyli jedz mięso i chudnij!

Dieta mięsna to jedna z diet leczniczych - podobnie jak dieta kapuściana, czy dieta grejpfrutowa - której głównym zadaniem jest poprawa zdrowia człowieka. Istnieje kilka rodzajów mięsnych diet - w tym na przykład Stillmana i Atkinsa. Ta pierwsza polega na ograniczeniu tłuszczów oraz węglowodanów, a dostarczaniu do ciała przede wszystkim białka. Dieta trwa tydzień i absolutnie nie może zostać przedłużona. Jest bardzo monotonna, ale pozwala szybko zrzucić wagę. Dobra dieta mięsna odchudzająca to także dieta Atkinsa, o której opowiemy dalej - jest zdrowsza, a jej trzeci etap można rozciągnąć nawet na całe życie. Jak wyglądają jej zasady?

Dlaczego dieta mięsna jest odchudzająca?

Dieta mięsna Atkinsa podzielona jest na 3 etapy. Każdy z nich trwa 2 tygodnie, choć ostatni może zostać dowolnie przedłużony. W pierwszym należy ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów – to znaczy wyeliminować mleko, jogurty, pieczywo, owoce i warzywa (prócz takich jak botwinka, ogórek, sałata, szpinak, cebula czy pomidory). Węglowodany ograniczamy do 20 gramów dziennie, a przy tym musimy przez całą dietę dużo pić (co najmniej 2 litry dziennie wody mineralnej). Możliwe jest picie herbaty, lecz bardzo słabej i niesłodkiej. W drugim etapie można zwiększyć ilość węglowodanów do 50 gramów dziennie, wprowadzając do diety także i owoce, lecz jedynie te o niskim indeksie glikemicznym, jak banany, jabłka, wiśnie czy truskawki. Etap trzeci pozwala włączyć do diety również cukry, choć pamiętając, aby nie łączyć ich w jednym posiłku z tłuszczami zwierzęcymi.
Dieta mięsna jest uznawana za świetną dietę odchudzającą, ponieważ zapewnia utratę wagi w dosyć szybkim czasie. Ograniczenie węglowodanów w posiłkach sprawia, że mniej ich może przemienić się w tłuszcz. Tym bardziej, że organizmowi dostarcza się pełnowartościowe białko – a energia konieczna do jego strawienia, która nie może pochodzić z węglowodanów, musi pochodzić z zasobów już zgromadzonych w ciele. Zwiększa to efekt odchudzający.

Dieta mięsna – przepisy dla każdego

Skoro sama nazwa wskazuje, że jest to dieta mięsna, jadłospis zakłada spożywanie przede wszystkim mięsa – najlepiej chudego, jak cielęcina czy kurczak, ale można sobie spokojnie pozwolić także na kiełbasę czy pieczeń. Na tej diecie nie wolno smażyć potraw – najlepiej je gotować lub właśnie piec. Nie oznacza to jednak, że zaraz musimy mieć dość naszej diety – w końcu jest wiele możliwości przygotowania takiego mięsa.
Jednym z najpyszniejszych obiadów będzie na pewno kurczak w ziołach – wolno ich używać do woli, ponieważ dodają smaku i pobudzają trawienie. Co jest nam potrzebne?
- kurczak
- tymianek
- oregano
- bazylia
- sól
- olej

Przygotowanie posiłku wcale nie zajmuje dużo czasu – a po godzinie kurczak jest już gotowy. Należy go umyć i posolić według własnego smaku, a później natrzeć jeszcze mieszanką ziół, wymieszanych z łyżką oleju lub oliwy z oliwek. Następnie wstawiamy mięso do lodówki, by przeszło ziołami i by mogły mu nadać odpowiedni smak. Później – po około godzinie – wstawiamy je również na godzinę do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Można także piec mięso na grillu – zawinięte w folię.

Zobacz: Dieta 5 czynników Harleya Pasternaka. Za co pokochały ją gwiazdy Hollywood? [ZASADY]

Więcej o: