Kokosowy...bekon? Czemu nie!

Koniec z mękami odchudzających się miłośników bekonu. Mamy alternatywę!

Choć bekon z reguły kojarzy się jako zupełny przeciwnik gubienia nadprogramowych kilogramów, to już wędzony boczek potrafi znaleźć swoich sprzymierzeńców ze świata fitnessu. Mięso na smażonym tłuszczu jest raczej odradzane osobom na diecie redukcyjnej, ale wędzone przysmaki mogą świetnie sprawdzić się na diecie tłuszczowej. Jeśli jednak tęsknisz za bekonem przywodzącym na myśl tradycyjne, tłuściutkie brytyjskie śniadanie, wypróbuj ten robiony z płatków kokosowych. Nie zawiera on żadnych substancji pochodzenia zwierzęcego, zatem jest także odpowiedni dla wegan. Jest chrupiący i słony, ale dzięki zastąpieniu patelni piekarnikiem, jest znacznie zdrowszy. 

Bekon kokosowyBekon kokosowy thehonoursystem.com

 W Europie zyskuje on coraz większą popularność. Można dodać go do sałatki czy też do burgerów. Oto przepis od Jadłonomia.com:

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki na jeden duży słoik:
1 szklanka płatków kokosowych
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju lub oliwy z wytłoczyn
1 1/2 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Do dużej miski wsypać płatki kokosowe, a w małej szklaneczce dokładnie wymieszać pozostałe składniki.
Następnie wylać mieszankę na płatki kokosa i całość delikatnie wymieszać aż do momentu, kiedy wszystkie płatki będą równo pokryte.
Tak przygotowane kokosowe płatki wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10 – 15 minut mieszając co 5 minut. Bądźcie czujni, bo bekon łatwo się przypala.
Ostudzić, zjeść od razu lub przełożyć do słoika.

WIĘCEJ PODOBNYCH CIEKAWOSTEK ZNAJDZIESZ TUTAJ.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.