Składniki:
500 g buraków
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarenka pieprzu
2 ziela angielskie
1 łyżeczka soli
2 szklanki wody
Przygotowanie:
Buraki obrać i pokroić na ćwiartki. Układać ciasno w czystym i dużym słoiku, pomiędzy buraki wkładając przyprawy. Na koniec wsypać sól oraz wlać wodę. Szczelnie zamknąć słój i potrząsnąć nim kilka razy, by wszystko dobrze się wymieszało. Postawić i delikatnie odkręcić, aby nakrętka była jedynie lekko zakręcona.
Zamknięty słoik odstawić do ciemnej szafki na około 5 dni. Po kilku dniach można odkręcić słoik i sprawdzić czystą łyżeczką smak zakwasu. W zależności od stopnia kwasowości pozostawić jeszcze na 2- 3 dni.
Zakwas jest odpowiednio przygotowany, kiedy ma głęboki, kwaskowaty smak i ciemny bordowy kolor. Wtedy idealnie się nadaje, jako baza do wigilijnego barszczu.
WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ.