Olej z awokado. Wspomaga odchudzanie i pomaga walczyć z nadciśnieniem

Karolina Rybicka
19.12.2016 13:34
Awokado

Awokado (www.fotolia.pl)

Olej z awokado jest skarbnicą witamin, przeciwutleniaczy i wyjątkowo korzystnie wpływa na nasz organizm. Ma przyjemny, orzechowy smak, a w naszej kuchni znajdzie wiele zastosowań. Zobacz, jakie zalety płyną z jego regularnego spożywania i jak wybrać ten najlepszy.

Olej z awokado - charakterystyka

Ten rodzaj oleju jest bardzo popularny w krajach śródziemnomorskich. Nic dziwnego, że to właśnie kuchnia z tamtego rejonu jest uważana za jedną z najzdrowszych. Najlepiej wybrać olej tłoczony na zimno. Charakteryzuje się ciemnozielonym kolorem, a w smaku przypomina oliwę z oliwek. Jest źródłem łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych dla zachowania zdrowia tłuszczów nienasyconych. 

Olej z awokado - właściwości

Olej z awokado jest źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, potasu, fosforu i wielu witamin, w tym: A, C, K, H, PP, witaminy z grupy B. Dzięki temu poprawia pamięć i ułatwia koncentrację.

Dodawany do posiłków syci na dłuższy czas, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami i łatwiej jest nam kontrolować wagę oraz zachować szczupłą sylwetkę. Wpływa też zbawiennie na naszą skórę, która staje się jędrna, gładka i mocno nawilżona.

Olej z awokado pomoże też rozwiązać problemy z miażdżycą naczyć krwionośnych, nadciśnieniem i otłuszczeniem wątroby.

Olej z awokado - zastosowanie

Ze względu na lekko orzechowy i charakterystyczny smak olej z awokado jest doskonałym dodatkiem do podkręcenia smaku potraw. To produkt wszechstronny, więc sprawdzi się zarówno w dressingach, jako składnik marynaty do mięs i ryb, dodatek do makaronów, gotowanych warzyw, itp.

Należy jednak pamiętać, że oleju z awokado nie należy poddawać obróbce termiczne, gdyż traci on swoje cenne właściwości prozdrowotne, a witaminy w nim zawarte są niszczone. Nie oznacz to jednak, że nie można go używać do pieczenia, czy smażenia. Jak najbardziej można, należy jednak wybrać olej tłoczony na gorąco, który jest wcześniej poddany procesowi rafinacji.

Zobacz: Dieta ABS. 12 produktów na płaski brzuch

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX