Winogrona - kalorie

Winogrono stanowi smaczną i zdrową przekąskę, ale także może być składnikiem wielu dań takich jak sałatki czy ciasta. Robi się z niego między innymi dżem, galaretki i sosy do mięs. Oczywiście wytwarza się z niego również wino, wyciąg z pestek winogron, rodzynki, ocet winny i olej z pestek winogron. Często winogrono spożywamy w formie soku, czystego bądź z dodatkiem innych owoców. Zatem winogrona można jeść na surowo lub można je przetwarzać. Winogrona mogą być białe, czerwone, różowe i ciemne, również takie z mniejszymi owocami, które da się uprawiać na działce czy w ogrodzie. Jeżeli chodzi o znane wszystkim nieprzetworzone, amerykańskie winogrona kalorie sięgają wartości 66,9 kalorii na 100 gramów, co daje 0,4 gramów tłuszczu, 2 miligramów sodu, 17 gramów węglowodanów, 0,9 gramów błonnika, 16 gramów cukru, 0,6 gramów białka i 191 miligramów potasu. Właśnie dzięki dużej zawartości potasu, winogrona korzystnie wpływają na pracę serca i układ krwionośny.

 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.