Kurkuma. Bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy

Kurkuma ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Działa przeciwzapalnie i poprawia funkcjonowanie mózgu. Dodatkowo osłabia objawy depresji i zmniejsza zagrożenie chorób serca.

Jest dobra na wszystko

Kurkuma jest bardzo popularna w hinduskich aptekach. Wykorzystuje się ją od wieków w ajurwedyjskiej medycynie – leczy infekcje, choroby oraz pomaga przy gojeniu się ran. Nam jest bardziej znana jako przyprawa , której używamy przygotowując dania indyjskie. Można ją kupić w sklepie w dziale z przyprawami.

Wspomaga metabolizm tłuszczu

Kurkuma zmniejsza szybkość magazynowania tłuszczu w komórkach wątroby. Ponadto wykazuje działanie termogeniczne i przyczynia się do szybszej regeneracji po wysiłku fizycznym. Aby rzeczywiście przynosiła pożądane efekty, należy spożywać dziennie około jedną łyżeczkę dziennie.

Poprawia trawienie

Aktywnym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Polepszenie się trawienia jest jedną z najlepszych i najważniejszych korzyści spożywania kurkuminy. Ponadto, kurkuma jest doskonała przy dolegliwościach takich jak niestrawności czy wzdęcia.

Jest środkiem na depresję

Kurkuma jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym – łagodzi bóle mięśni i stawów. Zawiera również dużą ilość przeciwutleniaczy, dzięki którym łagodzi stres i jest znakomitym lekiem antydepresyjnym.

Przepis na wzmacniający i przyspieszający metabolizm tonik z kurkumą

Składniki:

- szklanka gorącej wody

- kawałek startego świeżego imbiru

- łyżeczka kurkumy

- łyżeczka miodu

- szczypta pieprzu cayenne

- sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Zagotuj wodę, dodaj starty imbir, pieprz i kurkumę. Wymieszaj. Odstaw na chwilę pod przykryciem. Dodaj sok z cytryny i łyżeczkę miodu, jednak pamiętaj, żeby go nie dodawać do wrzątku - miód może stracić swoje właściwości.

Zobacz: Złote mleko. Czym jest i dlaczego warto je pić

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.