Szafran - przyprawa, którą pokochał świat

Szafran to najdroższa przyprawa świata. W przemyśle kosmetycznym i żywieniowym wykorzystywana od setek tysięcy lat. Do czego używać szafran i ile kosztuje? Sprawdźcie.

Skąd pochodzi szafran? 

Ta drogocenna przyprawa wykorzystywana jest w kuchni, przemyśle kosmetycznym i lecznictwie od ponad 3000 tysięcy lat. Znany był on już starożytnym Egipcjanom i Persom. Służył on nie tylko do wzmacniania smaku potraw, ale również do barwienia ubrań czy do leczenia wielu chorób. Również w tych czasach ludzie uważali go jako afrodyzjak. Szafran pozyskuje się z słupków krokusa. Roślina ta charakteryzuje się jasnofioletowym kwiatem, z którego wyciąga się cienkie nitki szafranu w w jasnoczerwonym kolorze z odrobiną złotego odcienia. 

Do czego używać szafranu? 

Szafran głównie kojarzy nam się z gorzkim smakiem, ale można w nim również wyczuć  nutkę miodowo-korzenną. Swoje zastosowanie znajduje on głównie w kuchni zarówno europejskich jak i orientalnych. Jest to kropka nad i, która idealnie komponuje się z większością dań. Przyprawa ta doskonale komponuje się z daniami rybnymi morza, a także różnymi mięsami. Szafran wspaniale pasuje także do dań na słodko. Jest on np. jednym z składników szwedzkich bułeczek szafranowych. Tą przyprawę możemy również spotkać w alkoholach takich jak likiery. 

Algi morskie - superfood dzięki któremu oczyścisz organizm 

Ile kosztuje szafran? 

Tak jak kawior, również szafran jest gastronomicznym synonimem luksusu. Do wyprodukowania jednego kilograma przyprawy potrzeba aż 250 tysięcy zebranych dojrzałych i wysuszonych kwiatów krokusa. Chcąc kupić kilogram najwyższej jakości szafranu z hiszpańskich upraw musimy zapłacić za niego nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych. Jeżeli chcielibyśmy tą wspaniałą przyprawę wykorzystywać w swojej kuchni warto jest kupić około 12 gramowe opakowanie, które kosztuje około 5 złotych. warto również zwracać uwagę na skład danego opakowania, bo często bywa tak, że poza szafranem znajdują się tam również śladowe ilości zbóż czy nabiału. 

Właściwości lecznicze szafranu 

Szafran jest źródłem wielu witamin, a także innych makroelementów takich, jak: miedź, potas, selen, cynk, a także witaminę C, A oraz kwas foliowy. Od lat znajduje swoje zastosowanie w leczeniu takich chorób, jak odra, żółtaczka, choroby serca czy artretyzm. Przyprawa jest także silnym przeciwutleniaczem. Polecana jest w szczególności mężczyznom, bo broni ona plemniki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co również pomaga w walce z niepłodnością. Szafran działa także antydepresyjnie, uspokajająco i rozluźniająco. Szafran jest także dobrym sposobem na zminimalizowanie silnych bóli przedmiesiączkowych u kobiet

Chcesz schudnąć? Wyrzuć te 4 produkty ze swojej diety!

Śniadanie mistrzów. Kanapka z awokado i jajkiem po benedyktyńsku [HAPS FIT]

Więcej o:
Copyright © Agora SA