Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 5 łyżek mąki kokosowej
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 jajko
- szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto naleśnikowe. Powinno być lejące, ale nie za rzadkie. Usmaż naleśniki na patelni z jednej, a następnie z drugiej strony, aż zrobią się rumiane. Gotowe! Naleśniki możesz też usmażyć w formie placuszków i ozdobić jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżych owoców.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- pół szklanki chudego twarogu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka jagód
- olej kokosowy do smażenia
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
Zmieszaj wszystkie składniki, a następnie usmaż naleśniki na rumiany kolor. Gotowe!
Możesz też nadziać je chudym twarogiem, wymieszanym z jogurtem naturalnym i odrobiną stewii.
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki ksylitolu
- 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 10 g otrębów
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka roślinnego
- odrobina ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Siemię lniane, jajko, otręby, ksylitol, mąkę, mleko i wanilię zmieszaj razem. Całość odstaw na kilka minut. Po tym czasie ubijamy białko dodając szczyptę soli. Następnie ubite białko dodajemy do uprzednio przygotowanej masy. Delikatnie łączymy. Placuszki smażymy bez dodatku tłuszczu lub też możemy dodać na patelnię odrobinę oleju kokosowego.
Do ozdoby możesz użyć jogurtu greckiego i świeżych owoców.
Zobacz: 7 kroków, dzięki którym zadbasz o swój wygląd i dobre samopoczucie
Składniki:
- 3 jajka
- 2 banany
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła klarowanego
- szczypta soli
- olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Ubij jajka ze szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu widelcem rozdrobnij banany, a następnie przełóż do miski z jajkami. Dodaj roztopione masło klarowane lub olej kokosowy, kakao i wiórki kokosowe, a następnie dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
Naleśniki usmaż na mocno rozgrzanej patelni, z obu stron na złotawy kolor. Gotowe!
Składniki
- 1 miękkie awokado
- 2 małe banany
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki naturalnego kakao
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wystarczy zbindować na gładką masę.