Wegetariańskie pasztety - pomysł na łatwy i zdrowy posiłek [3 PRZEPISY]

W erze zdrowego gotowania przychodzi czas na zupełnie nową odsłonę pasztetów - zdrowych, delikatnych i całkowicie bezmięsnych! Sycą na długi czas, są proste w przygotowaniu i mają niewiele kalorii. Zobaczcie, jak je przygotować!
Pasztet z czerwonej soczewicy z pieczarkami Pasztet z czerwonej soczewicy z pieczarkami Marta Zdrojewska

Wegetariańskie pasztety - zdrowa alternatywa klasycznej potrawy

Niewątpliwym walorem wegetariańskich pasztetów, oprócz pozytywnie wpływających na zdrowie składników, jest prostota ich wykonania i możliwość wielu modyfikacji bazowego przepisu. Weźmy zatem keksówkę w dłoń i puśćmy wodze fantazji! 

Do takie pasztetu możemy wykorzystać niemal wszystkie warzywa, które mamy w kuchni, wszystkie rośliny strączkowe i liczne dodatki.

Soczewica - źródło cennych składników odżywczych

Najczęściej wegetariański pasztet powstaje z soczewicy i w smaku przypomina tradycyjny, mięsny odpowiednik. Zupełnie inaczej jest w przypadku pasztetów z gotowanych warzyw - mają już zupełnie inny słodkawy posmak. Moim faworytem jest pasztet z czerwonej soczewicy, na który przepis dostałam od koleżanki, jednak jego podobne wersje bez problemu znajdziemy na blogach kulinarnych. Soczewica będąca źródłem łatwo przyswajalnego białka z powodzeniem zastępuje mięso. Warto pamiętać, że posiada też wiele cennych wartości mineralnych - głównie ważnego dla utrzymania w dobrej kondycji serca, potasu oraz kwasu foliowego.

Wegetarianizm - legendy kontra nauka

Pasztet z czerwonej soczewicy jest podobny w konsystencji do mięsnego - zwięzły, świetnie się kroi, a dodatkowo ma cudowny aromat duszonych warzyw. Doskonale smakuje zarówno solo, jak i w towarzystwie chrzanu, czy kleksa żurawiny. Ja podstawowy przepis wzbogaciłam pieczarkami i ulubionymi przyprawami - rozmarynem i odrobiną tymianku.

Pasztet z czerwonej soczewicy z pieczarkami Pasztet z czerwonej soczewicy z pieczarkami Marta Zdrojewska

Pasztet z czerwonej soczewicy z pieczarkami

Składniki (na małą keksówkę):

200g czerwonej soczewicy

4 duże marchewki

2 duże pietruszki - korzeń

1 duża cebula

400 g pieczarek

1l wywaru warzywnego

ulubione przyprawy ( w tym słodka papryka i tymianek)

sól i pieprz

1/2 natki pietruszki - świeżej posiekanej

3 jajka

1 łyżka masła

7 łyżek oliwy w oliwek

Sposób przygotowania:

1. soczewicę gotujemy w wywarze warzywnym - ok. 500 ml lekko ją rozgotowując

2. pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, analogicznie postępujemy z marchewką i pietruszką

3. cebulę siekamy na drobną kostkę i smażymy na oliwie na dużej patelni

4. do cebuli dodajemy przygotowane warzywa, chwile smażymy, potem podlewamy wywarem warzywnym i dusimy ok. 10-15 min. Zostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy swoje ulubione zioła oraz łyżkę masła. Najlepiej jak masę przełożycie do miski.

5. Uduszone warzywa dodajemy do soczewicy, przyprawiamy ulubionymi ziołami i dodajemy surowe jajka - pojedynczo bardzo szybko i dokładnie mieszając po każdym dodaniu.

6. Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

7. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni

. . www.projects.washingtonpost.com

Pasztet z soczewicy ze śliwką

Składniki na małą keksówkę:

200 g suchej soczewicy

100 g suchej kaszy jaglanej

100 ml oleju

2 cebule

10 suszonych śliwek

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

2 goździki

3/4 łyżeczki majeranku

1/2 łyżeczki cząbru

szczypta gałki muszkatołowej

sól i czarny pieprz

kilka łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Gotujemy soczewicę (lekko rozgotowując) i kaszę jaglaną.

2. Cebulę kroimy w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodajemy cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim i goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli (potem przypraw możemy się pozbyć)

3. Cebulę dodajemy do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, szczyptą soli i resztą przypraw. Miksujemy przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę.

4. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy 2/3 masy pasztetowej. Delikatnie wciskamy w masę śliwki i wylewamy resztę masy.

5. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut i gotowe.

Pasztet jaglany Pasztet jaglany Fot. Marta Dymek

Pasztet warzywny z cukinii

Składniki na małą keksówkę:

2 nieduże cukinie

1 cebula

1 marchew

1 pietruszka

1 plaster selera korzeniowego

2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki

10 dag sera żółtego (opcjonalnie)

3 jaja (żółtka oddzielone od białek)

3/4 szklanki bułki tartej

2 łyżki kaszy manny

1/3 szklanki oleju rzepakowego

3/4 łyżki soli

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

1. Warzywa oczyścić, obrać ze skórki. Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach posolić, odstawić, aby puściła sok. Odcedzić z nadmiaru wody.

2. Resztę warzyw zetrzeć na tarce (tak samo zrobić z serem żółtym).

3. Cebulę obrać ze skórki i posiekać na drobno.

4. Zmielone warzywa połączyć z cukinią w dużym naczyniu, dodać starty ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, olej, bułkę tartą, kaszę oraz żółtka.

5. białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać najlepiej rękoma. Posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać.

6. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Źródło: Shutterstock Źródło: Shutterstock Źródło: Shutterstock

Pasztet z fasolą i grzybami

Składniki:

- 300 g fasoli
- 250 g grzybów
- 6 śliwek suszonych
- 2 duże jajka
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta soli

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Fasolę, jajka, proszek do pieczenia oraz przyprawy zmiksuj w blenderze, a następnie przelej otrzymaną masę do oddzielnej miski. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Śliwki posiekaj w paski, a świeże grzyby w ćwiartki, po czym dodaj je do podsmażonej cebulki. Wymieszaj, smaż jeszcze przez chwilę, a potem dodaj wszystko do miski z masą fasolową. Zamieszaj kilka razy i przelej całość do silikonowej lub blaszanej foremki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.