Dietetyczne desery [6 przepisów]

09.04.2015 06:51
Dietetyczne desery wcale nie są tak trudne w przygotowaniu, jak ci się wydaje. Trener i dietetyk Jacek Bilczyński proponuje zastąpić cukier stewią, a tuczące składniki: jogurtem, serkiem czy mlekiem sojowym. Zobacz, ile kalorii zaoszczędzisz!
1 stewia stewia Shutterstock

Dietetyczne desery: cukier zastąp stewią

ZOBACZ PIĘKNE ZDJĘCIA NAGICH ATLETEK!

Rozebrane atletki. Niezwykłe fotografie Dominiki Cuda [ZDJĘCIA]

Więcej porad, przepisów i propozycji ćwiczeń znajdziesz a kanale Jacka Bilczyńskiego na youtube.

Słodycze ze sklepu nie dla tych, którzy dbają o dietę

Dbanie o smukłą linię zwykle kojarzy się z rygorystyczną dietą i licznymi wyrzeczeniami. Pierwszym, słusznym krokiem zwykle jest rezygnacja ze słodyczy. Zawierają bowiem dużo kalorii, cukru, wysoko przetworzonej mąki, a często również tłuszczu. Nierzadko również naładowane są konserwantami, co oznacza negatywny wpływ nie tylko na sylwetkę, ale również zdrowie.

Mars, woda smakowa, jogurt owocowy: co siedzi w twoich ulubionych produktach? Sprawdź!

Dietetyczne desery: jak je zrobić?

Okazuje się jednak, że tak być nie musi. Odpowiednia modyfikacja składu pozwoli przygotować pyszne, słodkie desery. Co więcej użycie zdrowych i pełnowartościowych produktów sprawia, że nie tylko mają mało kalorii, ale również korzystnie wpływają na organizm i wręcz pomagają w pozbyciu się nadmiaru kilogramów.

Jednym z kluczowych składników, który może zastąpić cukier w deserach jest stewia. To bylina rosnąca w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej i Północnej. Roślina ta zawiera liczne glikozydy. Substancje, które nie są trawione przez ludzi, więc nie dostarczają żadnych kalorii, mają natomiast inną ciekawą właściwość: są słodkie, nawet 400 razy bardziej niż cukier!

Mowa tu przede wszystkim o rebaudiozydzie A, C oraz stewiozydzie. Ich wzajemne proporcje są różne w licznych odmianach tej rośliny. Z tego powodu mogą różnić się smakiem, od intensywnie słodkiego po lukrecjowy. Najwięcej glikozydów występuje w liściach i to one są głównie wykorzystywane w przemyślę spożywczym.

Jak się okazuje, stewia to nie tylko substytut cukru. Nie wpływa ona na wrażliwość insulinową, nie podnosi apetytu, a wręcz nieco go hamuje, może być stosowana przez osoby chore na cukrzycę i fenuloketonurię. Nie powoduje próchnicy, tak charakterystycznej dla zwykłego cukru. Nie zawiera kalorii, więc można sobie na nią pozwolić nawet podczas odchudzania. Jest bardzo trwała. Doskonale nadaje się do gotowania oraz wypieków i tu zdecydowanie wygrywa ze słodzikiem, który nie powinien być poddawany obróbce cieplnej. Można ją dostać w postaci tabletek, proszku, liści oraz płynu.

Jak zrobić zdrowe i niskokaloryczne śniadanie?

Syrop glukozowo-fruktozowy także szkodzi. Zobacz, jak działa na organizm.

Zdjęcie Domotti Termos obiadowy KENNET 2 Zdjęcie Esbit Termos obiadowy Food Jug 0,5 l Zdjęcie Garneczki.pl Termos obiadowy DINNER POMARAŃCZOWY 1,2 l
Domotti Termos obiadowy Esbit Termos obiadowy Garneczki.pl Termos obiadowy
źródło: Okazje.info
2 dietetyczny sernik dietetyczny sernik dietetyczny sernik

Dietetyczny sernik

Składniki (na 4 porcje):

300 g chudego twarogu, 120 g lekkiego twarożku homogenizowanego, 2 białka, całe jajo, 1 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka mąki pszennej pełnoziarnistej, proszek do pieczenia, stewia, aromat śmietankowy, szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Twaróg, twarożek i żółtko utrzeć na jednolitą masę. Dodać mąkę, aromat śmietankowy, cynamon, rozgniecioną stewię (proponujemy około 20 tabletek), oraz proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie. Ubić pianę z białek i połączyć z masą twarogową. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

106 kcal (1 porcja), białko: 19 g, węglowodany: 3 g, tłuszcz: 2 g.

3 twarożek z owocami i migdałami twarożek z owocami i migdałami twarożek z owocami i migdałami

Twarożek z owocami i migdałami

Składniki:

150 g chudego twarogu, 2 łyżki kefiru o obniżonej zawartości tłuszczu, 1/2 filiżanki borówek amerykańskich, 1/2 kiwi, filiżanka truskawek, 1 łyżeczka soku z limonki, 10 migdałów, stewia

Przygotowanie:

Wymieszać dokładnie 2-3 tabletki rozgniecionej stewii, kefir, sok z limonki oraz twaróg. Dodać pokrojone kiwi, truskawki oraz borówki, a następnie posypać siekanymi migdałami.

259 kcal, białko: 30 g, tłuszcz: 11 g, węglowodany: 10 g.

4 cytrynowo-miętowa pianka cytrynowo-miętowa pianka cytrynowo-miętowa pianka

Cytrynowo-miętowa pianka

Składniki:

200 ml naturalnego, odtłuszczonwego mleka sojowego, 100 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu, sok z 1/2 cytryny, kilkanaście listków świeżej mięty, stewia (około 10 tabletek), 1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy na ogniu lub w kuchence mikrofalowej, dodajemy stewię oraz żelatynę. Nieustannie mieszamy, aż składniki się połączą. Wlewamy sok z cytryny oraz połowę posiekanych liści mięty. W oddzielnym naczyniu dokładnie rozgniatamy twarożek z pozostałą częścią mięty.

Kiedy mleko nieco ostygnie, wlewamy je do twarogowej masy. Dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być dość płynna. Wstawiamy wszystko do lodówki i po kilku godzinach nasz deser jest gotowy.

112 kalorii, białko: 13 g, węglowodany: 6 g, tłuszcz: 4 g.


5 Imbirowe bezy ze stewią Imbirowe bezy ze stewią Imbirowe bezy ze stewią

Imbirowe bezy ze stewią

Składniki:

4 białka jaja, 10-12 tabletek stewii, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, szczypta suszonego imbiru

Przygotowanie:

Białka z dodatkiem odrobiny soli ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo rozkruszoną stewię, imbir oraz cukier (najlepiej w formie cukru pudru). Ubitą pianę przekładamy do woreczka z odciętym jednym końcem, a następnie wyciskamy niewielkie porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Uformowane bezy umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 70-100 stopni Celsiusza. Uchylamy drzwiczki i suszymy przez około 1 godzinę. Bezy powinny pozostać w piekarniku aż do ostygnięcia.

Przepis można wzbogacić o cynamon, kakao, a nawet ostrą paprykę chilli!

84 kalorii, białko: 16 g, tłuszcz: 0 g, węglowodany: 5 g.

6 Dietetyczny czekoladowy pudding Dietetyczny czekoladowy pudding Dietetyczny czekoladowy pudding

Dietetyczny czekoladowy pudding

Składniki:

150 g lekkiego twarożku homogenizowanego, 1/2 łyżeczki naturalnego kakao, 2 łyżeczki żelatyny spożywczej, stewia, szczypta cynamonu, 50 ml wody

Przygotowanie:

W 50 ml gorącej wody rozpuścić stewię (około 5 tabletek) oraz żelatynę. Dodać twarożek, kakao i cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 3 godziny do lodówki.

127 kalorii, białko: 20 g, tłuszcz: 3 g, węglowodany: 5 g.

7 Kruche ciasteczka z masą serową i owocami Kruche ciasteczka z masą serową i owocami Kruche ciasteczka z masą serową i owocami

Kruche ciasteczka z masą serową i owocami

Składniki (na około 3-4 duże ciastka):

3-4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 duża łyżka oleju kokosowego, 150 g lekkie twarogowego serka homogenizowanego, 1 łyżeczka naturalnego miodu

1 żółtko, 75 g jagód lub borówek amerykańskich, 150 g truskawek, około 100 ml wody, szczypta soli, stewia

Przygotowanie:

Mąkę, szczyptę soli i rozkruszoną stewię (około 7-10 tabletek) mieszamy na stolnicy. Olej kokosowy rozgrzewamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy na formę kruszonki, dodajemy żółtko i ponownie zagniatamy. Gotową masę owijamy folią i umieszczamy na 30 minut w lodówce. Ze schłodzonego ciasta formujemy cienkie placuszki i wylepiamy nimi duże foremki do babeczek (środek pozostawiamy pusty). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie ciepłe babeczki delikatnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy na pergaminie do ostygnięcia.

Żelatynę rozpuszczamy w około 50ml gorącej wody, mieszamy z serkiem i rozkruszoną stewią (około 2-3 tabletki), a następnie odstawiamy na około 15-20 minut. Gotową masę serową umieszczamy w schłodzonych babeczkach. Dodajemy pokrojone truskawki oraz jagody lub borówki.

Podgrzewamy 50ml wody (powinna być ciepła, ale nie gorąca), dodajemy miód, mieszamy, a następnie polewamy gotowe babeczki. Ciasteczka umieszczamy na 30 minut w lodówce.

375 kalorii, białko: 21 g, tłuszcz: 15 g, węglowodany: 39 g.

Komentarze (4)
Dietetyczne desery [6 przepisów]
Zaloguj się
  • Anna Olson

    0

    Polecam cukier brzozowy (ksylitol) zamiast zwykłego cukru, Na ksylitol.com mają dosyć tani, jest o połowę mniej kaloryczny i dużo zdrowszy.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX