Dieta dla kobiet w ciąży. Ile powinnaś przytyć? [10 ZASAD]

Ciąża to czas szczególnej opieki i uwagi, którą musimy poświęcić swojemu ciału. Co jeść, jakich witamin należy dostarczać, a czego unikać, by niemowlę przyszło na świat zdrowe?
ciąża ciąża fot. Shutterstock

Ciąża tydzień po tygodniu

W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na kalorie, ale stwierdzenie "jedz za dwoje" jest przesadzone.

W I trymestrze ilość energii potrzebna ciężarnej jest taka sama jak kobiety, która nie jest w ciąży.

W II trymestrze zapotrzebowanie się zwiększa o około 350 kcal, więc jest to więcej o mały podwieczorek lub małe II śniadanie.

W III trymestrze zapotrzebowanie zwiększa się o około 450 kcal, czyli są to 2 małe przekąski lub jeden większy posiłek.

Jak jeść mniej? Mamy 4 sprawdzone triki!

W zależności od tego, ile kobieta ważyła przed ciążą może przybrać na masie ciała określoną liczbę kilogramów:

- niska masa ciała przed ciążą to zalecenie przybrania na wadze około 12,5 do 16 kg

- kobieta cięższa powinna przybrać 11-14 kg

- kobiety w ciąży bliźniaczej powinny przybrać od 16 do 20 kg

- jeżeli w ciążę zachodzi kobieta z BMI poniżej 19, to powinna przybrać około 18 kg

Ekspert: Karina Piwowarczyk, dietetyk All For Body.

Zdjęcie Dieta Alleluja dla kobiet w ciąży i maluchów Zdjęcie Dieta płodności Zdjęcie Dieta przyszłej matki
Dieta Alleluja dla kobiet w ciąży i dzieci Dieta płodności Dieta przyszłej matki
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
ciąża ciąża fot. Shutterstock

Odżywianie w ciąży

Najważniejsze jest to, żeby odżywiać się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia oraz aby dieta była jak najbardziej urozmaicona. Ważne jest, aby była bogata w substancje mineralne oraz błonnik pokarmowy, ponieważ w ciąży często występują zaparcia.

Wszystko, co musisz wiedzieć o błonniku

Warto zamienić pszenne pieczywo na żytnie lub razowe. Płatki śniadaniowe zastąpić płatkami owsianymi z otrębami. Oczywiście należy unikać produktów wysoko przetworzonych (chipsy, szybkie przekąski, dania gotowe, wyroby cukiernicze). Ale to powinien robić każdy z nas, nie tylko kobiety w ciąży.

Warto zwrócić uwagę na przyprawy i unikać tych z dodatkiem glutaminianu sodu, który  niekorzystnie wpływa na układ krążenia matki i szkodzić dziecku.

Glutaminian sodu może powodować wzrost stężenia neuroprzekaźników w mózgu, wówczas neurony zostają nadmiernie pobudzone. W zależności od tego, jak wrażliwy jest organizm, taki stan komórki nerwowej może doprowadzić do jej śmierci. Wg naukowców - glutaminian może się odkładać i kumulować w organizmie. Jego szkodliwość może być opóźniona, a efekty negatywne widoczne nawet po latach. Przyjmowany nawet w niewielkich ilościach, ma negatywny wpływ na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe, powoduje zmiany w zachowaniu, głównie nadpobudliwość.

Spożycie jego większej ilości uszkadza siatkówkę i może doprowadzić do zaburzeń hormonalnych oraz może powodować zawroty głowy, nadmierną potliwość, podrażnienie śluzówki żołądka.

Glutaminian znajdziemy w: kostkach rosołowych, vegecie i innych suszonych jarzynkach, mieszankach ziołowych, przyprawach do mięsa, soli ziołowej, czosnkowej, zupach w proszku, sosach w proszku i gotowych w słoikach, keczupie.

Zdjęcie DOPPELHERZ ACTIV Mama dla kobiet w ciąży 60 kaps Zdjęcie Pregnaker (dla kobiet w ciąży) 30 tabl Zdjęcie Puritan's Pride Prenatal Classic Witaminy dla kobiet w ciąży 100tabl
DOPPELHERZ ACTIV Mama dla kobiet w ciąży Pregnaker (dla kobiet w ciąży) Puritan's Pride Prenatal Classic
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Wędliny: substancje smoliste i rakotwórcza

Ważne jest również unikanie wędlin ze sklepu. Często zawierają bardzo dużo soli oraz substancje chemiczne które mogą być szkodliwe dla dziecka.

Szynka, która w swoim składzie ma dużą ilość wody, posiada także polifosforany, które powodują rozregulowanie gospodarki mineralnej organizmu, upośledzają wchłanianie wapnia i witaminy D, w efekcie nasilając procesy resorpcyjne kości i tym samym powodując częstsze występowanie osteoporozy.

Często wędliny są również odymiane - dymem wędzarniczym. Podczas tego zabiegu wytwarzają się substancje smoliste i rakotwórcze. Wykorzystywane w przetwórstwie mięsnym środki konserwujące:m.in. azotan sodu i potasu - zaliczany do substancji potencjalnie rakotwórczych, może wywoływać niedokrwistość (co jest szczególnie niebezpieczne w przypadku niemowląt, które nie powinny w ogóle spożywać związków azotowych).

Ponadto, jeżeli na opakowani widnieje napis MOM (mięso oddzielone mechanicznie) musimy być świadomi, że znajdują się w nim m.in. woda, tłuszcz, skórki i inne podobne wypełniacze. Produkt taki będzie cechował się wysoką zawartością nasyconego tłuszczu, a niską - pełnowartościowego białka.

Zdjęcie Palmers skoncentrowany krem na rozstępy dla kobiet w ciąży 125 ml Zdjęcie ELANCYL Krem na rozstępy dla kobiet w ciąży 150ml Zdjęcie GreenBaby Organiczny krem na rozstępy 70g
Palmers skoncentrowany krem na rozstępy dla kobiet w ciąży ELANCYL Krem na rozstępy dla ciężarnych GreenBaby Organiczny krem na rozstępy
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tatar Tatar Fot. Agata Jakubowska / AG

Zakaz jedzenia surowego mięsa ? toksoplazmoza

Kobiety w ciąży mają zakaz jedzenia surowego mięsa: tatar, krwiste steki, sushi. Ich zjedzenie grozi toksoplazmozą. Jest to jedna z najbardziej rozpowszechnionych chorób pasożytniczych u człowieka, wywołana pierwotniakiem Toxoplasma gondii. Można się nią zarazić 3 drogami: pokarmową, przez łożysko, wskutek transfuzji krwi. Najczęściej choroba przebiega bezobjawowo.

Rzadko u kobiet w ciąży występuje gorączka, objawy grypopodobne, obrzęk węzłów chłonnych. Następstwem zarażenia mogą być poważne powikłania u noworodka i dziecka. Zarażenia we wczesnym okresie ciąży, choć najrzadsze mogą skutkować najcięższymi powikłaniami, w tym zapaleniem siatkówki i naczyniówki oka, zwapnieniami śródmózgowymi oraz małogłowiem lub wodogłowiem (tzw. triada Sabina-Pinkertona). Towarzyszyć im mogą drgawki, zaburzenia widzenia i niedosłuch.

Zarażenie w ciąży zaawansowanej (najczęstsze) może objawiając się żółtaczką, powiększeniem wątroby i śledziony, zapaleniem mózgu i zapaleniem płuc. Jednak w większości zarażonych wewnątrzmacicznie dzieci nie stwierdza się po porodzie jawnych objawów klinicznych. Mimo to u dzieci tych mogą pojawiać się po miesiącach i latach zaburzenia neurologiczne i wzroku, dlatego też powinny one pozostać pod kontrolą lekarską co najmniej przez 2 - 3 lata.

Zdjęcie Zestaw: Dzidziuś Dla Mamy DUO Płyn ginekologiczny 300ml + Żel pod prysznic 250ml Zdjęcie Zestaw: kosmetyki do pielęgnacji ciała dla kobiet w ciąży
Zestaw: Dzidziuś Dla Mamy - płyn ginekologiczny i żel pod prysznic Zestaw: kosmetyki do pielęgnacji kobiet w ciąży
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Uwaga na surowe jajka. Uwaga na surowe jajka. shutterstock.com

Zakaz jedzenia surowych jajek - zarazki salmonelli

Pałeczki salmonelli zasiedlają układ pokarmowy i uwalniają toksyny wywołujące bóle głowy, wymioty, dreszcze, gorączkę oraz dolegliwości żołądkowe, a także biegunkę. Jeśli choroba przyjmie ciężki przebieg i pozostanie nieleczona, to może dojść do powikłań w postaci krwawienia z jelita, zapalenia mięśnia sercowego, zapalenia pęcherzyka żółciowego i wątroby. W niektórych przypadkach infekcja może nawet prowadzić do śmierci. Śmiertelność jest jednak na szczęście niewielka.

Zdjęcie BonPrix Kurtka ciążowa 906687 Zdjęcie BonPrix Kurtka ciążowa 921534 Zdjęcie BonPrix Kurtka ciążowa z kapturem 932203
BonPrix Kurtka ciążowa BonPrix Kurtka ciążowa BonPrix Kurtka ciążowa z kapturem
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
kwas foliowy, witamiina b9 kwas foliowy, witamiina b9 Fot. shutter

Suplementacja kwasem foliowym

Niedobór kwasu foliwoego może spowodować ciężkie wady wrodzone układu nerwowego dziecka tj. bezmózgowie lub przepuklina oponowo-mózgowa. Innym skutkiem niedoboru kwasu foliowego w czasie ciąży może być niedorozwój łożyska a to z kolei może prowadzić nawet do poronienia. Każda kobieta planująca ciążę powinna przyjmować profilaktyczną dawkę kwasu foliowego tj. 0,4 mg/dziennie. Zwykle do końca pierwszego trymestru przyjmuje się kwas foliowy w ciąży w dawce 0,4 - 1 mg/dziennie. Czasem zaleca się jego zażywanie także w drugim i trzecim trymestrze ciąży w ramach profilaktyki anemii.

Sałatki na wiosnę [6 PRZEPISÓW]

Zwiększenie przyjmowanej dawki kwasu foliowego w czasie ciąży zaleca się jeśli w rodzinie urodziły się dzieci z wadami cewy nerwowej oraz jeśli przyszła mama przyjmuje leki przeciwpadaczkowe czy też jest chora na cukrzycę. Kwas foliowy występuje w: drożdżach piwnych,pomarańczach, bananach, fasoli, soczewicy, soi, w szparagach, brukselce, groszku, ryżu wątróbce, orzeszkach ziemnych, w serach - jednakże nie można go dostarczyć w odpowiedniej ilości z naturalnego pożywienia. Konieczna jest dodatkowa suplementacja.

Zdjęcie BELLYBUTTON Bluza dla kobiet w ciąży JUNIA grey melange italy Zdjęcie BELLYBUTTON Bluzka z długim rękawem dla kobiet w ciąźy ikarmiących FEDORA rose of sharon Zdjęcie BELLYBUTTON Bluzka z długim rękawem dla kobiet w ciąźy ikarmiących GLENNA true navy
BELLYBUTTON Bluza dla kobiet w ciąży BELLYBUTTON Bluzka z długim rękawem dla ciężarnej BELLYBUTTON Bluzka z długim rękawem dla kobiet w ciąży
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kawa z mlekiem Kawa z mlekiem marcin urban

Ograniczenie picia kawy

Kawa niesie za sobą ryzyko uzależnienia. Ponadto powoduje pobudzenie, niepokój, potęgowanie stresu i lęku, choroby serca, zaburzenia pracy wątroby i dróg żółciowych, wzdęcia, odwodnienie, urodzenie martwego płodu. W drugim trymestrze możesz zwrócić uwagę na picie większej ilości mleka lub jogurtów, kefirów, maślanek - dlaczego? W ciąży rośnie zapotrzebowanie na wapń. Nie wolno pić jedynie surowego mleka i wytwarzanych z niego serów, gdyż mogą je zasiedlać bakterie Listeria monocytogenes, które są groźne dla ciąży. Żadne badania nie potwierdziły tego, że spożywanie mleka przez kobiety w ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia później alergii u dziecka.

Czy kawa tuczy?

Zdjęcie ADAMED Mama Coffee 35 sasz Zdjęcie MAMA COFFEE smak toffi 35 sasz
ADAMED Mama Coffee 35 sasz MAMA COFFEE smak toffi 35 sasz
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
pełnoziarnisty chleb pełnoziarnisty chleb Fot. Shutterstock

Jedz produkty pełnoziarniste

Ciąża to okres zwiększonego zapotrzebowania na witaminy, szczególnie na witaminy z grupy B, tj. witaminę B9, czyli kwas foliowy, witaminy B1, B2, B6, B12, B3. Witaminy te wchodzą w skład enzymów i odgrywają ważną rolę w procesie przemiany materii. Ich niedobór wpływa niekorzystnie na układ krążenia i układ nerwowy.

Jedz produkty pełnoziarniste i uniknij nadciśnienia!

Zdjęcie ESPRIT Sukienka dla kobiet w ciąży raspberry Zdjęcie Torelle Sukienka Estela Zdjęcie Torelle Sukienka ciążowa Zurina
ESPRIT Sukienka dla kobiet w ciąży Torelle Sukienka Estela Torelle Sukienka ciążowa
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
beta karoten beta karoten shutterstock

Zapotrzebowanie na beta-karoten

Zapotrzebowanie na beta-karoten w okresie ciąży wzrasta aż o 56 proc. Witamina A umożliwia prawidłowy rozwój komórek płodu, chroni przed przedwczesnym pęknięciem błon płodowych, wystąpieniem rzucawki oraz upośledzeniem wzrostu wewnątrzmacicznego dziecka. To też bardzo ważna witamina dla funkcjonowania narządu wzroku, odporności, stanu skóry i błon śluzowych.

Witamina A może występować w formie retinolu lub beta-karotenu. Najbogatsze źródła retinolu to: tran, wątroba, żółtka jaj, śmietana, pełne mleko, tłuste sery. Beta-karotenu jest najwięcej w zielonych i żółtopomarańczowych warzywach oraz owocach, takich jak: szpinak, pomidory, papryka, morele, brzoskwinie, wiśnie, jarmuż, sałata, zielony groszek, brokuły, koperek, szparagi, marchew, dynia.

Zdjęcie Torelle Maradi spodnie ciążowe Zdjęcie Torelle spodnie ciążowe Atlanta Zdjęcie Torelle Spodnie ciążowe Serin
Torelle Maradi spodnie ciążowe Torelle spodnie ciążowe Torelle Spodnie ciążowe
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Słonecznik, choć z nazwy zwyczajny, pełen jest wartościowych składników odżywczych, w tym zwłaszcza: wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, witamin (szczególnie E oraz B6 i B9), a także minerałów, takich jak miedź, magnez, potas czy fosfor. Słonecznik, choć z nazwy zwyczajny, pełen jest wartościowych składników odżywczych, w tym zwłaszcza: wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, witamin (szczególnie E oraz B6 i B9), a także minerałów, takich jak miedź, magnez, potas czy fosfor. Fot. Shutterstock

Oleje roślinne - witamina E

To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Wychwytuje wolne rodniki w organizmie, umożliwia utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych czy fosfolipidów. Wpływa na zwiększenie odporności. Podawana kilka tygodni przed porodem zmniejsza odsetek umieralności dzieci podczas porodu. Prócz tego wpływa na wzrok dzieci. Jej podawanie, szczególnie w III trymestrze ciąży, a więc w czasie, gdy wzrok dziecka rozwija się, wpływa pozytywnie na prawidłowy rozwój oczu dziecka. Warto zauważyć również, iż witamina E wraz z kwasem foliowym zapobiega uszkodzeniu układu nerwowego i wadom wrodzonym nienarodzonego jeszcze dziecka.

Zdjęcie Torelle bluzka ciążowa Aiko Zdjęcie Torelle Bluzka ciążowa Dina Zdjęcie Torelle Bluzka ciążowa Grace
Torelle bluzka ciążowa Aiko Torelle Bluzka ciążowa Dina Torelle Bluzka ciążowa Grace
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Nie będzie jednak ogórków kiszonych, kapusty i bigosu Nie będzie jednak ogórków kiszonych, kapusty i bigosu Fot. Grzegorz Dšbrowski / AG

Warzywa w każdej postaci oraz kiszonki

Kwaszone warzywa to skarbnica witamin, minerałów i pożytecznych bakterii. Kiszone warzywa to naturalne probiotyki - są źródłem kwasu mlekowego - powstałej w czasie fermentacji substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu.

Zobacz śniadania, które oczyszczą Twój organizm z toksyn

Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B. Kiszonki dostarczają sporo witamin B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Są dość dobrym źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu.

Zdjęcie Lupoline Gorgina biustonosz soft 1529 Zdjęcie Lupoline Koszula ciążowa 1337 Zdjęcie Lupoline Saida BIG biustonosz soft 1519
Lupoline Gorgina biustonosz ciążowy Lupoline Koszula ciążowa Lupoline Saida BIG biustonosz ciążowy
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (5)
Dieta dla kobiet w ciąży. Ile powinnaś przytyć? [10 ZASAD]
Zaloguj się
  • boo-boo

    Oceniono 7 razy 7

    Kobieta w ciąży nie powinna przytyć- powinna przybrać na wadze- zasadnicza różnica.

  • parapluja

    Oceniono 1 raz 1

    Bylam w ciazy blizniaczej i z 60 kg moja waga wzrosla do 85. Chociaz nie jadlam ani za troje, ani za dwoje. Po urodzeniu waga juz nastepnego dnia spadla do 72 kg. I dalej ani rusz kilogramy nie chcialy topniec.. Po 2 latach zdecydowalam sie na diete bialkowa. Owszem, schudlam do 63 kg, taka waga nawet jakis czas sie utrzymywala, ale pomimo zdrowego odzywiania i uprawiania 3 razy tygodniowo sportu przez nastepne 5 lat i tak wrocila do 72 kg. i tak juz jest od ostatnich 2 lat. Tak jakby ciaza przed 10 lat zaczarowala ta cyfre: 72 kg ..

  • sevoja

    0

    Zalążek cewy nerwowej zaczyna się tworzyć już pomiędzy 17 a 30 dniem ciąży. A to znaczy ze jego formowanie rozpoczyna się zanim kobieta dowie się, że jest w ciąży. W tym okresie organizm powinien juz być nasycony folikiem

  • yellowmoon

    0

    Dużo ważnych informacji na temat wagi w ciąży i odżywiania: ciaza.siostraania.pl/kategoria/dieta/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX