Przepisy na świąteczne potrawy od Ani Lewandowskiej. "Dania będą smaczne, zdrowe i sprawią, że święta nie będą nudne!"

W nadchodzącym czasie ważna jest tradycja, ale to także okres, kiedy można poeksperymentować w kuchni. To świetna okazja, by nadać dobrze nam znanym, świątecznym potrawom nowego, oryginalnego charakteru. Oto 10 inspiracji kulinarnych od Anny Lewandowskiej!
. . Anna Lewandowska, www.hpba.pl

Śledzie w orzechach z korzennymi przyprawami

Składniki:
 . 400- 500 g filetów śledziowych

Składniki na marynatę:
. 1 szklanka oliwy z oliwek
. kawałek imbiru (ok. 5 cm)
. pieprz cayenne
(lub czarny w ziarnach)
. 5 goździków
. 1 cebula
. 1/2 łyżeczki kardamonu
. 1/2 łyżeczki cynamonu
. 3 kulki ziela angielskiego

Składniki na płynną posypkę:
. 1/2 szklanki orzechów włoskich
. 1 /2 łyżeczki przyprawy do piernika
. 2 łyżki oliwy z oliwek
. 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:
Rozłóż umyte i osuszone płaty śledzi w misce. W szklance rozrób marynatę, mieszając wszystkie przygotowane na nią składniki. Zalej nią śledzie i dorzuć pokrojoną w półplasterki cebulę. Włóż do lodówki i marynuj około 24 godziny. Na koniec przygotuj "posypkę" z rozgniecionych w ręku orzechów włoskich i pozostałych składników i posyp nią potrawę. Przechowuj śledzie w lodówce.

. . Anna Lewandowska, www.hpba.pl

Postna kapusta z grzybami

Składniki:
. 300 g średnio kwaśnej kapusty
kiszonej
. 100 g suszonych borowików
. 1 marchewka
. 1 cebula
. 3 łyżki masła ghee
. 1 łyżeczka tymianek
. 1/2 łyżeczki pieprzu czarny
. 1/2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:
Zalej grzyby wrzątkiem i odstaw na noc. Następnego dnia gotuj je ok. 25 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu odcedź grzyby i pokrój na kawałki. Pokrój kapustę, dodaj ją do wywaru po grzybach i całość gotuj około godziny. W międzyczasie zetrzyj marchewkę na dużych oczkach tarki i dodaj ją do kapusty pod koniec gotowania (15 minut przed końcem). Na patelni rozpuść masło ghee, dodaj poszatkowaną cebulę i całość duś pod przykryciem. Składniki z patelni przełóż do kapusty wraz grzybami, następnie dodaj tymianek dopraw pieprzem i kurkumą. Pozostaw pod przykryciem na 2-3 dni. Po tym czasie kapusta będzie gotowa do jedzenia.

. . Anna Lewandowska, www.hpba.pl

Kopytka z duszonymi borowikami

Składniki na kopytka:
. 200 g kaszy jaglanej surowej
(ok. 600 g kaszy jaglanej ugotowanej)
. 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
. 1/2 łyżeczki soli morskiej

Składniki na duszone borowiki:
. 200 g borowików
(suszonych lub mrożonych)
. 3 łyżki masła klarowanego
. 1/2 cebuli
. szczypta soli morskiej
. pieprz czarny
. majeranek

Przygotowanie:
Ugotuj kaszę jaglaną, następnie zmiksuj ją blenderem i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj duszone borowiki: pokrój drobno cebulę i podduś ją na maśle klarowanym. Następnie pokrój grzyby i dodaj je na patelnię. Dodaj przyprawy. Całość duś pod przykryciem ok. 40 minut na małym ogniu.

Przygotuj ciasto na kopytka: wszystkie składniki wymieszaj najlepiej za pomocą robota kuchennego aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto na kopytka jest kleiste, dlatego od razu przygotuj stolnice i posyp ją mąkę ziemniaczaną. Przełóż na nią kawałek ciasta i obtocz dodatkowo w mące, tak aby nie przyklejał się do rąk. Zagotuj w garnku wodę z odrobiną oliwy z oliwek. Doprowadź do wrzenia i wrzuć pokrojone kopytka. Czekaj, aż wypłyną, a wtedy wyłów je chochlą z sitkiem.

Kiedy przygotujesz wszystkie kopytka. Przełóż je do miski i na wierzch przełóż duszone borowiki. Jeśli potrawę robisz dzień wcześniej, przelej kopytka zimną wodą i przełóż do pojemnika bez sosu. Sos zostaw w osobnym naczyniu. Przechowuj w lodówce. Rano wystarczy wrzucić kopytka do gorącej wody lub podpiec na patelni.

. . Anna Lewandowska, www.hpba.pl

Czerwona kapusta duszona z rozmarynem

Składniki:
. 400 g czerwonej kapusty
. 1 czerwona cebula
. 2 gałązki rozmarynu
. 1 łyżeczka goździków
. 1 jabłko
. sok z 1/2 cytryny
. 1 łyżka octu jabłkowego
. 1/2 łyżeczki tymianku
. 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
. pieprz cayenne
. sól morska
. olej kokosowy

Przygotowanie:
Umyj dokładnie kapustę, posiekaj i skrop cytryną. Do głębokiej patelni lub garnka nalej wody i wrzuć posiekaną kapustę. Całość duś pod przykryciem. W międzyczasie pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na oleju kokosowym. Dodaj cebulę oraz pozostałe składniki (oprócz jabłka) do kapusty. Składniki duś pod przykryciem (w razie potrzeby podlewaj kapustę wodą). Na koniec duszenia dodaj drobno pokrojone jabłko.

. . Anna Lewandowska, www.hpba.pl

Świąteczny pasztet z perliczki

Składniki:
. 1 perliczka (ok. 1 kg)
. 400 gram wątróbki drobiowej
. 1 pietruszka
. 2 marchewki
. 1 seler
. 1 por
. 1 cebula
. 3 jaja
. masło klarowane
. przyprawy: pieprz, sól, gałka
muszkatołowa, majeranek, ziele
angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:
Perliczkę dzielimy na kawałki. Marchew, pietruszkę, seler i por dokładnie myjemy, wrzucamy wraz podzieloną perliczką do garnka i zalewamy je wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy na rosół czyli około 5 godzin. W międzyczasie kroimy cebulę w drobna kostkę, podsmażamy ją na maśle klarowanym, a następnie przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy wątróbkę. Ugotowane w rosole mięso oddzielamy od kości i obieramy ze skóry. Wyciągamy z rosołu ugotowane warzywa, dodajemy do nich cebulę oraz mięso zarówno wątróbkę jak i perliczkę. Mielimy/ miksujemy całość na jednolitą masę. Na koniec dodajemy jajka i jeszcze raz miksujemy. Przelewamy do foremki i pieczemy około godzinę w 180°C z termoobiegiem.

. . Anna Lewandowska, www.hpba.pl

Wigilijna zupa grzybowa z lanymi bezglutenowymi kluskami

Składniki na zupę:
. 200 g suszonych lub mrożonych
podgrzybków
. 1,5 litra bulionu warzywnego
(przygotowany z 2l wody, pęczka
włoszczyzny, cebuli, 2 liści laurowe,
6 ziaren ziela angielskiego, sól
morska, pieprz czarny)
. 10 suszonych śliwek
. kilka suszonych gruszek
. 2 łyżki masła klarowanego
. sól morska
. czarny pieprz
. koperek

Składniki na lane kluski bezglutenowe:
. 6 łyżek mąki (miks bezglutenowy do
pizzy lub 3 łyżki mąki ryżowej i 3 łyżki
mąki ziemniaczanej)
. 2-3 łyżki wody
. 2 jajka
. 1 łyżeczka soli morskiej

Przygotowanie:
Przygotuj zupę: zalej grzyby ciepłą wodą (w ilości takiej aby zakryć grzyby) i odstaw do namoczenia na noc. Gotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły przez około 40 minut. W osobnym garnku zagotuj 2 litry wody. Dodaj do niej obraną włoszczyznę, cebulę przekrojoną na pół i przyprawy. Gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie, następnie wyjmij je z bulionu. Dodaj do bulionu wywar z grzybami. Całość gotuj ok. 15 minut. Dodaj do zupy posiekany koperek. Przygotuj lane kluski: rozbij jajka w szklance, dodaj mąkę, sól oraz wodę i po czym energicznie wymieszaj. W tym samym czasie zagotuj i doprowadź do wrzenia wodę w garnku i dodaj do niej szczyptę soli. Powolnym, długim strumieniem, delikatnie wlej masę na kluski do garnka z wrzącą wodą. Bardzo delikatnie mieszaj, aby pozostawić strukturę i kształt klusek. Najlepiej podać zaraz po przygotowaniu.

. . Anna Lewandowska, www.hpba.pl

Makrela pieczona w papierze w przyprawach korzennych z olejem rydzowym

Składniki:
. 1 makrela
. 1/2 łyżeczki przypraw korzennych
(cynamon, kardamon, goździki, gałka
muszkatołowa)
. 2 łyżki oleju rydzowego
. 1 łyżka przyprawy masala
(opcjonalnie)
. szczypta czosnku w przyprawie
. 3 gałązki świeżego rozmarynu
. szczypta soli morskiej
. odrobina soku wyciśniętego z cytryny
. kilka ziaren czerwonego pieprzu

Przygotowanie:
Dokładnie umyj rybę i ponacinaj skórę z wierzchu. Przygotuj marynatę: wymieszaj ze sobą olej rydzowy lub oliwę z oliwek, przyprawy korzenne, czosnek, masala, ocet balsamiczny i sól morską. Natrzyj rybę przygotowaną marynatą, skrop środek ryby sokiem z cytryny i włóż świeży rozmaryn. Włóż makrelę do lodówki i marynuj przez około 1-2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij rybę, przełóż ją do papieru do pieczenia, zawiń i piecz przez około 25 minut.

. . Anna Lewandowska, www.hpba.pl

Zupa piernikowa

Składniki:
. wywar warzywny (seler, pietruszka,
marchew, cebula, por, 2 liście
laurowe, 5 ziaren ziela angielskie, sól
morska, pieprz czarny)
. ok. 30 pierników bezglutenowych
. 200 g suszonych śliwek
. 200 g rodzynek
. 200 g suszonych moreli
. 3 łyżki cukru kokosowego
. 20 goździków
. 1 łyżka cynamonu plus
3 laski kory cynamonowej
. 1 szklanka czerwonego wina
. 1 litr kompotu ze śliwek/z suszu

Przygotowanie:
Ugotuj wywar warzywny z wymienionych składników w 3 l wody. Namocz pierniki w wodzie, a suszone owoce opłucz wrzątkiem i ugotuj je z cukrem w kompocie ze śliwek, dodając goździki i korę cynamonu. Następnie dodaj pierniki z wodą w której były moczone i nadal gotuj, mieszając aby nic nie przywarło do garnka. Całość dodaj do ugotowanego wywaru warzywnego, dolej wino i jeszcze chwilę gotuj.

. . Anna Lewandowska, www.hpba.pl

Kutia z kaszy jaglanej

Składniki:
. 1 szklanka kaszy jaglanej
. 150 g maku
. 1 szklanka mleka kokosowego
. 6-8 daktyli
. 6 suszonych śliwek
. 3/4 szklanki rodzynek
. 1/2 szklanki orzechów włoskich
. 1/2 szklanki orzechów laskowych
. 1/2 szklanki migdałów
blanszowanych
. 4 łyżki miodu (lub syropu klonowego)
. 5 kropel aromatu z wanilii
. 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotuj do miękkości i całkowitego wsiąknięcia wody. Mak zalej gorącym mlekiem i mocz przez około 1 godzinę. Gotuj go przez około 1 godzinę, na małym ogniu. Zalej wrzątkiem suszone owoce i odstaw je na 15 minut. Rozdrobnij orzechy. Wszystkie składniki połącz w misce, wymieszaj i polej miodem.

. . Anna Lewandowska, www.hpba.pl

Borowiki duszone na maśle klarowanym

Składniki:
. 250 g mrożonych grzybów
. 2 łyżki masła klarowanego
. 2 ząbki czosnku
. 100 ml białego wina wytrawnego
. natka pietruszki

Przygotowanie:
Rozmroź grzyby, umyj je, osusz i pokrój w plasterki. Roztop na patelni masło klarowane, wyciśnij do niego przez praskę czosnek. Dodaj grzyby i duś je pod przykryciem. Po kilku minutach dolej wino, a na koniec posyp natką pietruszki i podduś jeszcze chwilę.

Więcej o:
Copyright © Agora SA