Wysokobiałkowe śniadanie uchroni cię przed podjadaniem w ciągu dnia! 5 sycących przepisów

W ciągu dnia często jesteś głodna, mimo tego, że zjadłaś solidne śniadanie? Postaw na białko! Nie tylko dostarcza organizmowi energii, ale także wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, jest podstawowym budulcem tkanek i pomaga zapanować nad napadami głodu. Mamy dla ciebie 5 przepisów na śniadania wysokobiałkowe, które są sycące i dodadzą ci siły do działania na cały dzień!
Pasta z jajek Pasta z jajek Pinterest

Pasta z jajkiem i kiełkami

Składniki:

- 2 jajka,

- 150 g chudego twarogu,

- 100 g jogurtu naturalnego,

- szczypiorek,

- łyżka ulubionych kiełków,

- sól i pieprz do smaku

- świeży tymianek 

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, a następnie posiekaj lub zetrzyj na tarce. Do jajek dodaj posiekany drobno szczypiorek, kiełki i tymianek. Następnie rozgnieć widelcem twaróg i dodaj do całości jogurt. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.

Omlet z bazylią Omlet z bazylią www.jamieoliver.com

Bazyliowy omlet

Składniki:

- 2 jajka + 1 białko,

- 1/2 czerwonej posiekanej cebuli,

- 1/2 pomidora,

- garść liści szpinaku,

- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek

- łyżka sera feta

- łyżka posiekanej bazylii

- szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę, pomidora, szpinak i podsmażaj całość przez około 2 minuty. Następnie warzywa przełóż na talerz.

Na patelnię wlej roztrzepane jajka, przyprawione solą i pieprzem.
Smaż omlet przez około 3 minuty, po czym przewróć go na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty.

Przełóż omlet na talerz, ułóż na wierzchu warzywa, fetę oraz posiekaną bazylię.

Jajecznica z awokado Jajecznica z awokado www.cafedelites.com

Jajecznica z awokado

Składniki:

- 1 jajko,

- 2 białka jajek,

- 1/2 awokado pokrojonego w kostkę, 

- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek

- pasterek boczku

- szczypta soli

- szczypta chilli

- pieprz

Przygotowanie:

W naczyniu wymieszaj jajka, białka jajek, sól, chilli i czarny pieprz. Na patelni z odrobiną oliwy podsmaż pokrojony boczek. Masę jajeczną przelej na rozgrzaną patelnię z boczkiem. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodaj awokado i smaż jeszcze przez chwilę, a następnie przełóż jajecznicę na talerz.

Jajecznicę możesz też podawać z łódkach zrobionych z awokado przeciętego na pół.

Kokosowe pancakesy Kokosowe pancakesy www.minimalistbaker.com

Kokosowe pancakesy

Składniki:

- 6 jajek,

- 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego,

- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego,

- 1 i 1/2 szklanki mąki kokosowej,

- 1 i 1/2 łyżeczki sody,

- 1/2 łyżeczki soli,

- olej kokosowy (do smażenia)

Przygotowanie:

Wymieszaj jajka, mleko migdałowe i ekstrakt z wanilii. W oddzielnym naczyniu połącz mąkę kokosową z sodą i solą. Powoli dodaj mąkę kokosową do pozostałych składników i mieszaj do całkowitego połączenia.

Następnie wlej ciasto na rozgrzaną patelnię i smaż około 3 minuty, po czym przewróć placki na drugą stronę i smaż przez dodatkowe 2 minuty.

Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczyka www.cuppatea4sheri.blogspot.com

Pasta z tuńczyka

Składniki:

- puszka tuńczyka w sosie własnym,

- 2 ugotowane jajka,

- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,

- ogórek kiszony,

- sól i pieprz do smaku,

- łyżka otrębów pszennych,

- dowolne warzywa pokrojone w słupki (np. marchewka, seler naciowy)

Przygotowanie:

Odsącz z wody tuńczyka i wraz z ugotowanymi jajami przełóż do miski. Dodaj starty ogórek kiszony, a całość dopraw solą i pierzem. Zjedz ze świeżymi warzywami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA