Kaloryczną śmietanę z łatwością zastąpisz mlekiem kokosowym, które charakteryzuje się słodkim, kokosowym smakiem. Zawiera więcej tłuszczu niż pozostałe mleka roślinne, przez co jest też bardziej kaloryczne, ale w zamian za to jest bogatsze w witaminy z grupy B oraz C i E. Pomimo iż zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcz z kokosa jest jednym z najzdrowszych na świecie. Ponadto w mleku kokosowym znajdziemy żelazo, magnez, selen, fosfor i wapń.
Ten napój świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszystkich słodkich potraw, ale nie tylko - możesz śmiało dodać mleko kokosowe do zupy lub koktajlu.
Domowe mleko kokosowe
Składniki:
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 2 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
1 szklankę wiórek kokosowych zalej 2 szklankami ciepłej wody. Odstaw na 2 godziny, a następnie zmiksuj i przeciśnij przez gazę.
Pozostałe wiórki możesz wysuszyć i zmielić na mąkę kokosową lub dodawać do deserów.
Zamiast zwykłych mlecznych lodów, które mają dużo cukru i zawierają krowie mleko, wybierz... zdrowe lody bananowe! Z pewnością nie zaszkodzą twojej figurze.
Przepis na lody bananowe
Składniki:
- 2 banany
- 1 miarka odżywki białkowej
- 50 ml mleka roślinnego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, przełóż do foremek i wstaw do zamrażalnika na minimum 3 godziny. Gotowe!
Awokado jest skarbnicą witamin, przeciwutleniaczy i wyjątkowo korzystnie wpływa na nasz organizm. Jest źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, potasu, fosforu i wielu witamin, w tym: A, C, K, H, PP, witaminy z grupy B. Dzięki temu poprawia pamięć i ułatwia koncentrację.
Pomaga też kontrolować wagę oraz zachować szczupłą sylwetkę, a dodatkowo idealnie można nim zastąpić... zwykłe masło!
Przepis na masło z awokado
Składniki:
- 1 awokado
- sok z połówki cytryny
- sól morska do smaku
Przygotowanie:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, a następnie umieść w blenderze. Dodaj sok z połowy cytryny i sól. Całość zmiksuj na gładką masę. Gotowe!
Mleko migdałowe warto wybrać, gdyż nie zawiera kazeiny - ciężkostrawnego białka, które występuje w mleku krowim. To właśnie kazeina często jest przyczyną chorób serca, osteoporozy czy zespołu chronicznego zmęczenia.
Mleko migdałowe to idealne rozwiązanie dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Szklanka niesłodzonego mleka migdałowego zawiera około 30 kalorii. Dodatkowo jest bardzo smaczne - ma lekko orzechowy posmak i z łatwością możesz je przygotować w domu.
Domowe mleko migdałowe
Składniki:
- 150 g migdałów
- 4 szklanki wody
Przygotowanie:
Migdały zalej 1 szklanką wody i odstaw je na całą noc. Następnego dnia podgrzej je lekko, dodając jeszcze jedną szklankę wody i zmiksuj. Następnie przelej mleko przez sito wyłożone gazą i dobrze dobrze odciśnij całą masę.
Masę ponownie przełóż do naczynia i zalej kolejną szklanką wody, po czym jeszcze raz zmiksuj. Przelej mleko przez sito wyłożone gazą i odciśnij.
Gotowe mleko przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku do 3 dni. Przed użyciem pamiętaj, by je wstrząsnąć i dokładnie zamieszać.