Oto 5 pomysłów i inspiracji na zdrowy deser według trenerki Ewy Chodakowskiej. Dieta wcale nie musi być nudna i męcząca - wystarczy sięgać po odpowiednie składniki, które nie tylko zaspokoją nasze kubki smakowe, ale także odżywią organizm.
Otrębowo-owsiane ciasteczka z czekoladą
Składniki:
mąka orkiszowa typ 1850 - niepełna szklanka
otręby owsiane lub żytnie - 1/3 szklanki
płatki owsiane - 1/2 szklanki
czekolada gorzka (minimum 75% kakao) - 30g (1/3 tabliczki)
jajko - 1 szt.
miód pszczeli, płynny - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
proszek do pieczenia - niespełna 1/2 łyżeczki
sól morska- szczypta
Przygotowanie:
Suche składniki: mąka, otręby, płatki, sól, proszek do pieczenia wymieszać w misce. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Do miski dodać miód i jajko, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dolać niewielką ilość zimnej wody. Dodać pokruszoną czekoladę. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z powstałej masy w dłoni formować ciasteczka o dowolnym kształcie. Piec w nagrzanym piekarniku ok 10 - 15 minut (w zależności od grubości ciasteczek). Smacznego!
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki ekspandowanego amarantusa
10 orzechów laskowych obranych ze skorupek i rozdrobnionych
1/2 szklanki słonecznika
1/3 szklanki suszonej żurawiny
2 - 3 łyżki naturalnego miodu o płynnej konsystencji
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Oliwę, miód i sok z cytryny dokładnie wymieszać w dużej misce osiągając gładką konsystencję. Dodawać powoli, partiami płatki owsiane oraz pozostałe suche składniki. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 100 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną masę wyłożyć na blachę, uklepać łyżką, aby dokładnie przylegała. Piec przez ok. 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wypiek ostudzić, a następnie pokroić w prostokąty na kształt batoników. Smacznego!
Składniki:
1/4 szklanki ryżu jaśminowego
1 szklanka mleka ryżowego
1 średnie jabłko
1/2 średniej gruszki
2 śliwki
1 łyżka naturalnego miodu płynnego
2 łyżki płatków migdałowych podprażonych
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
duża szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Owoce pokroić w małą kostkę i włożyć do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 15 min. Do mleka dodać ryż i gotować ok. 40 min, aż ryż się rozgotuje i zagęści mleko. Dodać cynamon, miód i wymieszać. Gotowy pudding przelać do miseczki, posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami i orzechami włoskimi. Na sam wierzch wyłożyć upieczone owoce. Smacznego!
Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 dojrzały banan
2 łyżeczki naturalnego kakao
1 łyżka płatków migdałowych
1 garść malin
Przygotowanie:
Miąższ awokado i banana zmiksować z kakao na jednolitą konsystencję. Gotowy deser przystroić malinami i posypać płatkami migdałowymi.
Składniki:
maliny 140 g (1 szklanka)
banan 60 g (1/2 średniego)
imbir świeży mały kawałek
cynamon szczypta
Przygotowanie:
Maliny wsypać do miski, wkroić banana i imbir, wszystko zmiksować. Doprawić cynamonem, wymieszać. Można podawać z łyżką jogurty naturalnego. Smacznego!