Desery białkowe, które warto zjeść po treningu [5 FIT PRZEPISÓW]

Mamy dla ciebie 5 przepisów na proteinowe desery, które są idealną przekąską po treningu. Dzięki dużej zawartości białka pomogą zregenerować mięśnie, przyczynią się do rozbudowy tkanki mięśniowej i zapewnią uczucie sytości na długi czas. Koniecznie wypróbuj!
. . www.bostonglobe.com

Budyń z nasionami chia

Składniki:

- 1 dojrzały banan

- 2 łyżki odżywki białkowej

- 125 ml niesłodzonego mleka roślinnego

- 2 łyżeczki łyżeczki nasion chia

- borówki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj razem na gładką masę. Odstaw mieszankę do lodówki na 2-3 godziny. Gdy całość już stężeje ozdób budyń borówkami.

. . www.vkusnodoma.net

Białkowy sernik na zimno

Składniki:

- 300g twarogu chudego

- 5 jajek

- 50g odżywki białkowej

- 3 łyżki mleka

- 1 banan

- 3 łyżki płatków owsianych

Przygotowanie:

Zmiksuj dokładnie jajka i dodaj do nich pozostałe składniki - odżywkę białkową, banana, twaróg, płatki owsiane i mleko. Całość zmiksuj, po czym przelej do tortownicy.

Piecz przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Całe ciasto warto ozdobić polewą, którą szybko przygotujesz mieszając miarkę odżywki białkowej z 3 łyżkami gorącej wody.

Gotowe!

. . www.laaloosh.com

Proteinowy pudding bananowy

Składniki:

- 1 dojrzały banana

- 60 g płatków ryżowych

- 60 g odżywki białkowej (najlepiej waniliowej)

- 300 g mleka roślinnego

- 10 g cukru kokosowego

- 10 g żelatyny

Przygotowanie:

Podgrzej mleko, jednak nie dopuść, by się zagotowało. Kiedy będzie już gorące dosyp żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

Do naczynia wrzuć banany, płatki ryżowe (zalane wcześniej wrzątkiem), odżywkę białkową i cukier kokosowy. Zalewamy całość wcześniej przygotowanym mlekiem i miksuj przez około minutę.

Masę przelej do foremek i odstaw na godzinę do lodówki. Gotowe!

. . Jeremy Simons & Ben Dearnley

Wysokobiałkowe ciastka

Składniki:

- puszka ciecierzycy

- 40 g masła orzechowego

- 40 g mąki amarantusowej

- 50 g odżywki białkowej

- 20 g miodu

- 10 g gorzkiego kakao

- 30 g gorzkiej czekolady

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Odcedź ciecierzycę i przepłucz wodą. Wrzuć ją do naczynia wraz z pozostałymi składnikami - poza czekoladą i mąką. Dokładnie zmiksuj, a jeżeli masa będzie zbyt sucha, dolej nieco wody.

Do powstałej masy dodaj mąkę i miksuj dalej. Następnie wrzuć rozdrobnioną czekoladę i wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim uformowane ciastka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

. . http://www.eatgood4life.com/

Kokosowe kulki

Składniki:

- 3 białka jaja

- 60 g wiórków kokosowych

- 30 g mąki kokosowej

- łyżeczka stewii

- 70 g odżywki białkowej (dobrze sprawdzi się ta o smaku waniliowym)

- 30 ml mleka kokosowego

Przygotowanie:

Białka i stewię miksuj na niskich obrotach przez około 3 minuty, aż powstanie sztywna piana.

W osobnej misce wymieszaj suche składniki: wiórki, mąkę i odżywkę białkową. Dosyp je do ubitych białek i dokładnie wymieszaj.

Z masy uformuj kulki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz  przez około 10 minut w temperaturze 160 stopni. Kulki powinny zrobić się lekko zarumienione.

Więcej o:
Copyright © Agora SA