Śniadania - smaczne i zdrowe do 300 kcal [5 PRZEPISÓW]

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, który ma za zadanie dostarczyć paliwa, niezbędnego do pobudzenia ciała i umysłu. Czy takie właściwości może mieć śniadanie niskokaloryczne, czyli do ok. 300 kcal? Z pomocą Wygodnadieta.pl jest to możliwe! Poniżej przedstawiamy kilka prostych, smacznych i niskokalorycznych propozycji na dobry początek dnia.
Grahamka Grahamka www.kuchniazpasja.com

Kanapka w wersji fit

Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez pieczywa. Z drugiej strony, moda na żywność bezglutenową, niepotrzebnie dyskredytuje typowe produkty zbożowe, takie jak chleb czy bułki. Nie należy całkowicie rezygnować z pieczywa, od czasu do czasu może się ono pojawiać w naszym menu, warto jednak zwrócić uwagę, by pochodziło ono z pełnego przemiału.

Przykładowy zestaw śniadaniowy:

- Niewielka bułka grahamka

- 2 plasterki chudej szynki lub w wersji dla wegetarian - sera żółtego

- Sałata, rukola, czerwona papryka, pomidor - do woli

- Musztarda miodowa - pół łyżeczki

Kanapkę można opiec w piekarniku bądź podgrzewaczu.

W tym zestawie najwięcej kalorii przypada na bułkę (ok. 200 kcal). Plaster chudej szynki to ok. 30 kcal. Cała kanapka zawiera ok. 300 kcal.

Ekspert: Wygodnadieta.pl

Jaglanka z musem trskawkowym. Jaglanka z musem trskawkowym. www.lekkapianka.pl

Na ciepło

Nie bez powodu, szczególnie jesienią i zimą, lubimy zacząć dzień od czegoś ciepłego. Jednym z najlepszych pomysłów na smaczne i pożywne śniadanie będzie owsianka. Danie, które można przygotować bardzo szybko i które równie szybko zasila nas dobrą energią. Ciekawą alternatywą są też coraz bardziej popularne jaglanki, gryczanki czy nawet amarantusanki.

Jaglanka z musem truskawkowym

- mleko roślinne

- kasza jaglana

- truskawki świeże bądź mrożone, miód - zmiksowane razem na mus

Porcja tej pysznej, a zarazem prostej potrawy to ok. 250-300 kcal.

Naleśniki pełnoziarniste z owocami

Francuzów, uwielbiających naleśniki w każdej postaci i o każdej niemal porze dnia, na pewno nie zdziwiłby naleśnik śniadaniowy. W naszej kuchni naleśniki również zaczynają być coraz bardziej doceniane. Trudno się temu dziwić - naleśnik komponuje się niemal ze wszystkim, również z tym, co zdrowe i wyjątkowo smaczne - np. owocami.

Średni naleśnik wykonany z dowolnego rodzaju mąk pełnoziarnistych (szczególnie polecamy mąkę gryczaną, która dodaje słodkim naleśnikom orzechowego posmaku) to ok. 100 - 110 kcal (do tego należy doliczyć kaloryczność dodatków).

- mąka pełnoziarnista

- mleko chude lub roślinne (sojowe, ryżowe)

- woda (może być mineralna lub gazowana)

- twarożek

- owoce (borówki amerykańskie, truskawki, maliny, jagody)

tofucznica tofucznica www.vegancorner.pl

Jajecznica/tofucznica

Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie na śniadanie naleśników, a potrzebujemy trochę odmiany od owsianek i kanapek, warto rozpocząć dzień od jajecznicy bądź tofucznicy (tzw. jajecznicy dla wegan).

Jest to jeden z najprostszych przepisów na coś ciepłego, szybkiego i pożywnego.

Z jajek szybko sporządzimy jajecznicę, a z rozgniecionego widelcem serka tofu (z dodatkiem kurkumy albo curry i tzw. czarnej soli) tofucznicę. I w jednym, i w drugim przypadku możemy poeksperymentować z dodatkami. Może to być cebula, pomidor, szczypiorek, pieczarki, itp.

Zamiast śmietany dodajemy do jajecznicy trochę chudego mleka, do tofucznicy - mleka roślinnego. Warto pominąć olej podczas przygotowania lub dodać go naprawdę niewiele ? wystarczy kilka kropel.

Porcja takiego dania to również niecałe 300 kcal.

Zdrowe koktajle Zdrowe koktajle www.autorfotolia.pl

Śniadanie z blendera, czyli koktajle owocowo-warzywne

Każdy, kto używa w kuchni blendera, wie jak pyszne i proste mogą być potrawy przygotowywane z jego pomocą. Przy jego użyciu możemy wyczarować prawdziwe kulinarne cuda, różnego rodzaju pasty i sosy warzywne, zupy-kremy oraz coraz modniejsze koktajle owocowe, warzywne, a także polecane szczególnie na śniadanie - koktajle owocowo-warzywne.

Najlepiej samemu poeksperymentować ze smakami i dodatkami, tak aby uzyskać optymalny dla siebie efekt. Nie każdemu musi odpowiadać np. połączenie liści szpinaku czy sałaty z bananem, ale już z dodatkiem cytryny i selera naciowego? Kto wie?

Zimą, szczególnie warte polecenia są zielone koktajle przyrządzane na bazie szpinaku, jarmużu i natki pietruszki. Już samym soczystym kolorem potrafią nas wybudzić ze snu i pomóc pozytywnie rozpocząć dzień.

Zielony koktajl warzywno-owocowy

- garść liści szpinaku (albo jarmużu)

- pół jabłka

- pół banana

- 1/4 awokado

- natka pietruszki

- trochę soku z cytryny do smaku

- łyżka otrąb pszennych

Porcja 200 g ? ok. 300 kcal.

Przygotowując śniadania, zawsze pamiętajmy o różnorodności ? wystarczy zmiana nastawienia (polecamy rozpoczynanie dnia od zdrowego śniadania jako jedno z noworocznych postanowień) ? żeby nawet w kilka minut przygotować pożywne, kolorowe, aromatyczne i zarazem niskokaloryczne śniadanie. Warto poświęcić rano chwilę więcej na pyszne śniadanie, tak aby rozpocząć dzień pełnym energii.

Zobacz: www.wygodnadieta.pl/

 

Więcej o:
Copyright © Agora SA