Fit&Easy z Janem Kuroniem - pyszne przepisy wielkanocne

02.04.2015 15:22
Święta tuż tuż, a Ty jeszcze nie wiesz, co ugotować, by zaskoczyć bliskich? Skorzystaj z innowacyjnych przepisów znanego mistrza kuchni i ambasadora marki Fit&Easy - Jana Kuronia.
1 przepisy wielkanocne przepisy wielkanocne przepisy wielkanocne

Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym

rusz się

SKŁADNIKI

6 polędwiczek wieprzowych po 300 g

120 g masła

3 ząbki czosnku

4 łyżki tartego chrzanu

2 łyżki suszonej żurawiny

Pęczek natki pietruszki

Sól

Odrobina czerwonego wina do namoczenia żurawiny

200 g rukoli

2 łyżeczki żurawiny

Marynata:

- 30 ml oleju

- 50 ml sosu sojowego

- 2 łyżki suszonego majeranku

- 2/3 łyżki suszonego tymianku

- sól, czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

Przygotuj farsz. W misce zmieszaj miękkie masło, chrzan, drobno pokrojony lub starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz namoczoną przez kilkanaście minut żurawinę. Dopraw solą, możesz użyć pieprzu ale pamiętaj, że chrzan doda nam ostrości. Aby zdecydowanie ułatwić sobie umieszczenie farszu w polędwiczkach uformuj z przygotowanej masy wałeczki małego palca. Następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw na kilkanaście minut do zamrażarki. W polędwiczkach utwórz kieszeń. Od grubszej strony wbij palec uważając by nie przedziurawić mięsa. Umieść stężały farsz w mięsie i zawiąż końcówkę sznurkiem gastronomicznym. W sporym płaskim naczyniu wymieszaj składniki marynaty, obtocz w nich polędwiczki. Naczynie zafoliuj i wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Proponuję co jakiś czas je przekładać tak by mięso lepiej przeszło marynatą.

6 przepisów na oczyszczające soki!

Po marynowaniu polędwiczki obsmaż na złoty kolor z każdej strony. Umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz około 20 min. Serwuj z chutneyem na rukoli z żurawiną.

2 przepisy wielkanocne przepisy wielkanocne przepisy wielkanocne

Jajka z czerwonym farszem

SKŁADNIKI

6 jajek

połowa czerwonej papryki

Łyżeczka koncentratu pomidorowego

połowa małej czerwonej cebuli

Garść rukoli Fit&Easy

1/2 łyżki oliwy

Sól, pieprz

Odchudzasz się? Jedz jajka!

PRZYGOTOWANIE

Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół. Żółtka wyjmij, połącz z drobno posiekanymi warzywami, rukolą oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Żółtka wyjmij, połącz z drobno posiekanymi warzywami oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

3 przepisy wielkanocne przepisy wielkanocne przepisy wielkanocne

Sałata z serem brie, pestkami dyni i żurawiną

SKŁADNIKI

1 opakowanie mixu sałat FIT&EASY PARTY

100g sera typu brie

1 mała marchewka

garść pestek dyni

łyżka cukru

łyżka wody

garść żurawiny

2 gałązki szczypioru

3 listki cykorii

Oliwa

Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Na talerzu ułóż liście cykorii, wysyp na nie mieszankę sałat. Dodaj pokrojony w kawałki ser brie, plastry marchewki i grubo posiekany szczypior, pestki dyni skarmelizowane w cukrze i wodzie oraz żurawinę .

4 przepisy wielkanocne przepisy wielkanocne przepisy wielkanocne

Chutney malinowy

SKŁADNIKI

500 g malin

1 cebula

1 pomarańcza

kawałek świeżego imbiru

1 ząbek czosnku

250 ml białego octu winnego

200 g cukru

sól

PRZYGOTOWANIE

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i maliny podlewamy małą ilością wody i razem dusimy pod przykryciem. Gdy maliny i cebula zmiękną dodajemy drobno posiekany imbir, pół szklanki octu i dusimy jeszcze przez 20 minut. Wtedy dodajemy resztę octu oraz cukier,skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu, często mieszając jeszcze przez co najmniej pół godziny.

5 przepisy wielkanocne przepisy wielkanocne przepisy wielkanocne

Sałata z wędzonym pstrągiem, rzodkiewką, selerem naciowym, ogórkiem i rukolą posypana czarnym sezamem

SKŁADNIKI

Opakowanie mixu sałat FIT&EASY FAMILY

120 g wędzonego pstrąga

Garść rukoli

Solidna łyżka czarnego sezamu

2 duże lub 4 małe rzodkiewki

1 kłącze selera naciowego

1 mała marchewka

PRZYGOTOWANIE

Na mieszance sałat i rukoli ułóż poszarpanego w palcach pstrąga, posiekane w plastry rzodkiewki oraz selera. Marchewkę najlepiej pokroić w słupki lub za pomocą obieraczki uzyskać długie i szerokie paski. Całość posyp sezamem. Według mnie najlepszy będzie tutaj dressing orientalny.

6 przepisy wielkanocne przepisy wielkanocne przepisy wielkanocne

Jajka faszerowane oliwkami i kawiorem

SKŁADNIKI

6 jajek

Mała czerwona cebula

2 łyżki czarnych oliwek

Łyżeczka czarnuszki

Kilka kropel oliwy

Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół. Żółtka połącz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj osączone i posiekane oliwki. Całość dopraw solą, pieprzem oraz czarnuszką. Dolej oliwę i całość solidnie wymieszaj.

Przekonaj się, dlaczego warto jeść jajka [6 powodów]

7 przepisy wielkanocne przepisy wielkanocne przepisy wielkanocne

Sałata z anchois, smażonymi kaparami i papryką z winegretem

SKŁADNIKI

Opakowanie sałat FIT&EASY COOL

6 filecików anchois (polecam słoikowe z Sycylii)

12 kaparów

1/2 papryki czerwonej

2 szalotki lub 2 dymki

Oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Wyłóż sałatę do naczynia. W mocno rozgrzanej oliwie z oliwek zrumień kapary i odsącz (nie wylewaj oliwy, ma ciekawy smak i może się jeszcze przydać). Na sałacie ułóż fileciki, paprykę pokrojoną w paski i drobno posiekaną szalotkę. Całość posyp kaparami i polej sosem winegret.

Skomentuj:
Fit&Easy z Janem Kuroniem - pyszne przepisy wielkanocne
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX