W czym są węglowodany

Fot. shutterstock

Dlaczego warto wyeliminować z diety cukier?

Węglowodany (inaczej nazywane też cukrami i sacharydami) to organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla, wodoru oraz tlenu. Pod względem chemicznym dzielą się one na cukry proste (monosacharydy) oraz cukry złożone (disacharydy i wielocukry). Do węglowodanów prostych zaliczamy np. glukozę (zawierającą jedną jednostkę cukrową), a do węglowodanów złożonych skrobię (zawiera ona kilkaset, a nawet kilka tysięcy jednostek cukrowych).

Patrząc na węglowodany bardzo ogólnie, można przyjąć, że dobre węglowodany to cukry złożone, a złe to cukry proste. Podział ten jest jednak nie do końca słuszny i znacznie uproszczony.

Według niego dobre węglowodany to te nieprzetworzone, zawierające dużo witamin, składników mineralnych oraz błonnika (np. pieczywo z pełnego przemiału, kasze gruboziarniste, płatki zbożowe, warzywa). Do złych węglowodanów zaliczyć można wszystkie wysoko przetworzone produkty, czyli produkty o znacznej wartości energetycznej, a znikomej wartości odżywczej (np. ciastka, słodzone napoje, drożdżówki, jasne pieczywo i inne produkty z białej mąki).

Coraz popularniejszy jest podział węglowodanów w oparciu na indeksie glikemicznym (indeks glikemiczny to miara określająca wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu węglowodanowego). Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują wysokie wyrzuty insuliny do krwi. To napędza apetyt.

Komentarze (48)
Zaloguj się
  • fafarafafafa

    Oceniono 94 razy 40

    "Mądrości" rodem z rzyci. Nie dość, że językowo koślawe (węglowodanów w 100g pokarmu może być tylko "ilość", nigdy "liczba"; kalorii zresztą też; to, że wyraża się to liczbowo, jeszcze nic nie znaczy), to jeszcze merytorycznie słabiuśkie (pokarm nie może "być" dobrymi węglowowodanami). Generalnie - przez gimbazę, dla gimbazy.

  • Jakub Abramczuk

    Oceniono 73 razy 23

    Pierwszy slajd. Pierwszy akapit "Węglowodany powinny być podstawowym składnikiem każdej racjonalnej diety, nawet diety odchudzającej, ponieważ są podstawowym źródłem energii dla większości komórek naszego organizmu" i tekst jest do zaorania. BZDURA.

    Tłuszcz jest PODSTAWOWYM paliwem organizmu

  • niewysoka

    Oceniono 21 razy 15

    Artykuł jest sponsorowany, bez wątpienia. Choć niekoniecznie bezpośrednio. Ludzie zaczynają nabierać rozumu, więc panika - kto kupi te hałdy słodkich bułeczek i herbatników, które zalegają w każdym sklepie?

  • s0ap

    Oceniono 22 razy 10

    Węglowodany to bardzo szerokie pojęcie.
    Niezdrowy jest głównie cukier rafinowany we wszelkich postaciach (np. słodzone napoje).
    Węglowodany typu kasza, ryż, ziemniaki, makaron w rozsądnych ilościach jeszcze nikomu nie zaszkodziły.

  • wal.smialo

    Oceniono 25 razy 9

    "Jeśli chcemy schudnąć, to musimy obniżyć całodzienną wartość kaloryczną posiłków." - otóż wcale NIE musimy.

    Sprawdziłem na sobie. Wystarczyło przesiąść się na posiłki o niskim indeksie glikemicznym i w ciągu 2 miesięcy ze sporej nadwagi wróciłem do prawidłowego indeksu masy ciała (BMI). I to wszystko bez głodzenia się, liczenia kalorii i wylewania potów na siłowni.

  • persentation1

    Oceniono 20 razy 8

    Chciałem spytać Lewandowską, co sądzi o węglowodanach, ale mnie nie stać.

  • lloween

    Oceniono 32 razy 8

    skoro art słaby to może ktoś poza narzekaniem doda coś lepszego od siebie ?

  • alter_globalista

    Oceniono 15 razy 5

    Ostatnie badania dowiodły, że schłodzony makaron, a potem podgrzany wywołuje słabą odpowiedź insulinową, jak węglowodany złożone. Odsyłam do discovery news.ru

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX