Słone przekąski, woda smakowa, jogurt owocowy. Co siedzi w twoich ulubionych produktach?

Magda Derewecka
27.03.2015 08:33
A A A
tabela kalorii

tabela kalorii (tabela kalorii)

Wodą smakową można zastąpić zwykłą wodę, a w jogurcie owocowym znajdziesz prawdziwe owoce? Z pomocą dietetyków obalamy mity.
Zobacz zdjęcia (10)
Komentarze (27)
Zaloguj się
  • Bartłomiej Miara

    Oceniono 48 razy 40

    "Wodorotlenek sodu, jako regulator kwasowości, jest substancją zwiększającą kwasowość środków spożywczych " - czy autor spał na lekcjach chemii?

  • wrednyluke

    Oceniono 32 razy 26

    #2.
    Wodorotlenek sodu, który zakwasza organizm. No, Nobla z chemii powinni dostać...
    W Laysach jest zły cukier, w serku był dobry? :)

  • wrednyluke

    Oceniono 23 razy 21

    "Są to węglowodany proste które dodają energii". Czyli cukry proste i dwucukry (jak glukoza, maltoza, laktoza), panie i panowie, cukry które są przez większość dietetyków odsądzane od czci i wiary...
    Jak to można napisać ładnie by zachęcić ludzi...

  • wrednyluke

    Oceniono 13 razy 13

    #6 Zasadniczo się zgadza, ale ostatni punkt "jest to chemia która ma przedłużyć termin przydatności"
    Droga Pani, wszystko jest chemią. nawet DHMO, bardzo niebezpieczna substancja... Przy okazji, jakim procesom należy poddać skrobię by była "chemią"? Czy podgrzewanie i transformacja w dekstryny to już "chemia"? (w takim razie życzę chemicznie smacznej skórki chleba)...
    Inna sprawa że jogurty tylko naturalne, bez owoców - jak chcemy owocowe to dodajemy sami...

  • babyjaga10

    Oceniono 12 razy 12

    "Wodorotlenek sodu, jako regulator kwasowości, jest substancją zwiększającą kwasowość środków spożywczych lub wnoszącą do nich kwaśny smak."
    Jedynka z chemii

  • ktory_to_juz_login

    Oceniono 10 razy 8

    Czas już skończyć z bezmyślnym demonizowaniem soli. Najnowsze badania dowodzą, że nadmierne ograniczanie ilości sodu w diecie jest bardziej niebezpieczne od jego nadmiernego spożycia.
    www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1311889

  • 1988lukasz1988

    Oceniono 13 razy 7

    Są dostępne apki które pomagają analizować skład produktów spożywczych - np. Zdrowe Zakupy.

  • babyjaga10

    Oceniono 8 razy 6

    "Wodorotlenek sodu, jako regulator kwasowości, jest substancją zwiększającą kwasowość środków spożywczych lub wnoszącą do nich kwaśny smak."
    Jedynka z chemii !

  • TS TS

    Oceniono 5 razy 5

    jak w 100 gramach pomiescic 96,6 g maki+ 6,4g platkow+ 3,4 ziarnek lnu+ 3,4 g ziarnek sezamu i etc? no jak?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane