Jak podkręcić metabolizm? Dietetyk radzi

04.01.2016 11:00
Po trzydziestce nasze zapotrzebowanie kaloryczne stale spada, średnio co 5 lat o 50 kcal dziennie. Chociaż zależy od wielu czynników, by uniknąć problemów trawiennych, a przede wszystkim odkładania się tkanki tłuszczowej, trzeba przemianę materii przyspieszać. Jest wiele skutecznych, niejednokrotnie uciążliwych, sposobów, by osiągnąć cel. Niewątpliwie do najprzyjemniejszych należy modyfikacja diety. Na początek wystarczy choćby wprowadzenie do menu papryczki chilli, obfitującej w kapsaicynę. Jak często ją jeść i do czego dodawać, żeby było smacznie i skutecznie, podpowiada Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej hälsa. Przypomina także o znaczeniu w usprawnianiu metabolizmu białek, czerwonej herbaty, witamin z grupy B, wody i błonnika oraz podaje ich najlepsze źródła.

Zobacz więcej odcinków cyklu Jedz na zdrowie

Komentarze (3)
Zaloguj się
  • lula5-0

    0

    O tym, że jedzenie dużych ilości białek (chudych najlepiej) to wiedziałam, bo byłam na diecie Dukana, faktycznie bardzo skutecznej, jeśli ktoś potrafi zrezygnować z warzyw ale dobrze podkręca metabolizm be slim3 i jest naturalny. Po 30 spada metabolizm ale po 40 naprawdę jest bardzo trudno zrzucić i utrzymać wagę.

  • anielka_g

    0

    Niestety wiele osób wciąż myśli, że schudnąć można tylko głodząc się. A to niestety jest prosta droga do zahamowania metabolizmu. Ja sobie naprawdę fajną, dobrze zbilansowaną dietę ułożyłam na stronie www.muscleboss.pl i nie mam żadnych problemów z jedzeniem :)

  • Kasia Ko

    Oceniono 2 razy -2

    Tak naprawde to też jest jeszcze dobre rozwiązanie polanika.pl/pakiet-odchudzajaco-oczyszczajacy/
    Wiadomo ze kazdy chce schudnąc a tutaj mozemy współnie na takim własnie turnusie pozbyc sie zbędnych kilogramów.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX