Chcesz schudnąć? Pij zielone koktajle! Zobacz, co do nich dodać, by cieszyć się fit sylwetką i świetnym samopoczuciem

Zielone koktajle pokochały gwiazdy i osoby dbające o zdrowie. Zapewniają lepszy nastrój, dodają energii i pozwalają się cieszyć promienną cerą. Dodatkowo odchudzają i wzmacniają organizm. Już dzisiaj włącz do swojej diety zielone smoothies. Podpowiadamy, co warto do nich dodać, by zyskały wyjątkową moc!

W ostatnim czasie zapanowała moda na picie zdrowych, zielonych smoothies. Pokochały je gwiazdy (regularnie sięga po nie m.in. Miranda Kerr, Fergie i Alessandra Ambrosio) oraz osoby dbające o zdrowy styl życia. Zielone koktajle mogą zastąpić nam zwykły posiłek, a dodatkowo są zdrowe i bardzo proste w przygotowaniu! Sycą, dodają energii i dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych, jednak warto do nich dodać kilka dodatkowych składników, które jeszcze zwiększą ich pozytywne działanie! Zobaczcie, jak to robią gwiazdy! 

Gwiazdy uwielbiają zielone koktajle!Gwiazdy uwielbiają zielone koktajle! www.blogs.womenshealth.es/ www.blogs.womenshealth.es/

Odmładzająca spirulina

Spirulina jest zielono-niebieską algą morską , której wspaniałe właściwości znane są od tysiącleci. Nic dziwnego, że pokochały je gwiazdy Hollywood i często dodają je do zdrowych koktajli. Spirulina, jak podkreślają naukowcy, zawiera ponad 4 tys. różnego rodzaju związków i składników odżywczych. Spośród nich najczęściej wymienia się: białko, beta-karoten, witaminy z grupy B (B1, B2, B12) oraz kwas gamma-linolenowy, ponadto żelazo i wapń. Spirulina zawiera więcej białka niż mięso, a także około 20 razy więcej beta-karotenu (cennego źródła witaminy A) niż w marchewce.

Ponadto spirulina sprawdza się w leczeniu cukrzycy, wzmacnia układ odpornościowy, pobudza krwiobieg , działa antynowotworowo, poprawia metabolizm, a nawet może wpływać na nasz wzrok. Stanowi też doskonałe uzupełnienie ważnych substancji podczas odchudzania.

.. Instagram/materiały pertnera Instagram/materiały pertnera

Podnosząca odporność acerola

Gwiazdy często dosypują do swoich smoothies również acerolę, która jest naturalnym źródłem witaminy C. 

Jej priorytetowym zadaniem jest wspomaganie mechanizmów odpornościowych na wiele sposobów np. pobudzanie pracy grasicy, produkcji komórek odporności. Preparaty naturalnej witaminy C z aceroli zaleca się dorosłym i dzieciom przed i po szczepieniach ochronnych oraz w celu wzmocnienia bariery obronnej, którą tworzą błony śluzowe układu pokarmowego (skąd pochodzi 70% odporności).

Każdego z nas cechuje naturalna i adaptacyjna odporność organizmu, która broni nas przed infekcjami. Gdy równowaga układu immunologicznego zostaje zachwiana a odporność spada, częściej chorujemy. Dlatego warto dodatkowo wspomagać się wyciągiem z tych wyjątkowo zdrowych owoców.

.. Instagram/materiały pertnera Instagram/materiały pertnera

Oczyszczający zielony jęczmień

Zielony jęczmień należy do grupy superfoods, czyli żywności o skoncentrowanych właściwościach zdrowotnych. Jest źródłem wielu minerałów, witamin, enzymów oraz kwasów tłuszczowych.

Młody jęczmień zawierają dużo chlorofilu, który pomaga w budowie czerwonych krwinek. Pomagają one oczyścić organizm z toksyn oraz dostarczają dużą ilość białek pochodzenia roślinnego (45 proc. jego masy tworzą doskonale trawione białka). Wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Pędy są uznawane za jeden z najbardziej odżywczych produktów, zawierają również serotoninę i tryptofan, odpowiedzialne za poprawę nastroju. Dodawaj młody jęczmień do koktajlu, a szybko poczujesz różnicę. 

.. Instagram/materiały pertnera Instagram/materiały pertnera

Do koktajli możesz też dodawać zdrowe soki i wyciągi, na przykład z owoców noni, aloesu, żurawiny i wielu innych!

Dlaczego warto pić zielone koktajle?

1. Mają mało kalorii i dużo wartości odżywczych

Zielone koktajle zawierają niewiele kalorii, zaś przynoszą wiele korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia.

Przykładowo, jedna szklanka świeżego soku ze szpinaku ma tylko 28 kcal. Taki napój zawiera mało tłuszczu i wiele cennych składników - witaminy A, K, C, E oraz z grupy B , minerały takie jak mangan, żelazo, fosfor, aminokwasy.

2. Są bogactwem błonnika

Koktajle są znakomitym źródłem błonnika. W naszej codziennej diecie często brakuje tego składnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego oraz pomaga nam schudnąć. Błonnik pokarmowy  powoduje, że zielony koktajl syci nas na długo, więc czasami może nam zastąpić zwykły posiłek.

3. Są doksonałe na wzrok, skórę i odporność

Dzięki piciu zielonych koktajli dostarczamy dużo witaminy  A. Zielone warzywa są bardzo dobrym naturalnym źródłem tej witaminy. Witamina A odpowiada za prawidłowe widzenie, chroni nas przed nowotworami, wzmacnia naszą odporność, a także pomaga poprawiać wygląd naszej cery.

4. Zapewniają energię i dobry humor

Zielone warzywa są źródłem wielu minerałów, w tym manganu, który wpływa na nasze samopoczucie. Odpowiednia ilość tego pierwiastka w naszej diecie uchroni nas przed chorobami nowotworowymi, poprawi pracę układu nerwowego oraz metabolizm. Dodatkowo, redukuje stres i zmniejsza uczucie zmęczenia.

5. Wspomagają oczyszczanie organizmu

Nie od dzisiaj wiadomo, że zielone warzywa należą do najzdrowszych. Mają bardzo dużo witaminy C i magnezu. Swoją barwę zawdzięczają chlorofilowi, który doskonale pomaga oczyszczać organizm z toksyn.