Makrela wędzona - kalorie

Wędzenie niszczy 40-60 proc. zawartych w rybie kwasów omega-3. To nie tak źle - smażenie na oleju niszczy je zupełnie

Wędzenie niszczy 40-60 proc. zawartych w rybie kwasów omega-3. To nie tak źle - smażenie na oleju niszczy je zupełnie (Fot. Arkadiusz Ścichocki)

Makrela wędzona na gorąco jest niezwykle aromatyczna i można ją podawać na wiele sposobów. Świetnie smakuje na zimo - nadaje się do past kanapkowych i sałatek, jak i na ciepło - na przykład ze świeżym pieczywem.

Makrela wędzona ma 221 kalorii w 100 gramach. Zawiera 20,7 gram białka i 15,5 gram tłuszczu. Aby spalić średnią makrelę (masa 125 gram po usunięciu skóry i ości), która ma 276 kalorii, osoba o wadze 70 kilogramów musiałaby jeździć na rowerze przez 28 minut, szybko tańczyć przez 39 minut, spacerować przez 53 minuty, prasować przez 63 minuty, albo prowadzić samochód przez 90 minut. Filet z makreli można kupić także w sosie pomidorowym. Co prawda takie gotowe danie nie będzie różniło się bardzo pod względem kaloryczności, ale może zawierać cukier, zagęstniki, olej i wiele innych składników, których wolelibyśmy raczej uniknąć w naszej codziennej diecie.

Zobacz: Płaski brzuch i pośladki w 5 minut? To jedno ćwiczenie wyrzeźbi ciało


Skomentuj:
Makrela wędzona - kalorie
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX