Ser Mozzarella - jak plasuje się pod względem kaloryczności na tle żółtego sera?

Mozzarella

Mozzarella (Fot. Shutterstock)

Jeden z flagowych produktów kuchni włoskiej - ser mozzarella cieszy się coraz większym uznaniem również i u nas. Doskonale sprawdza się zarówno w formie na zimno, jak i na gorąco, kiedy to uzyskuje znakomitą, ciągliwą konsystencję.

Ser mozzarella jest bogatym źródłem białka i wapnia. Poza tym znaleźć w nim można witaminy z grupy B, witaminę A, D, selen, potas, magnez, fosfor, sód i cynk. Bogate wartości odżywcze oraz wszechstronność zastosowań to nie jedyne powody, dla których warto sięgać po ser mozzarella. Na uwagę zasługuje również jego niższa niż w przypadku żółtego sera kaloryczność.

W 100 gramach mozzarelli (np. Galbani) znajdziemy 250 kalorii. Zawartość tłuszczów to w tym wypadku 19 gram, a białka 18 gram. Dla porównania - ser żółty w 100 gramach ma około 360 kalorii, a więc różnica jest spora. Jeśli chcielibyśmy jeszcze mocniej zredukować kalorie, warto zwrócić uwagę na ser mozzarella light - w 100 gramach ma on tylko 160 kalorii, a ilość tłuszczów zredukowana jest o połowę.

Zobacz: Kasza na śniadanie, obiad i kolację? To możliwe. I smaczne

Skomentuj:
Ser Mozzarella - jak plasuje się pod względem kaloryczności na tle żółtego sera?
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX