Pożywne śniadanie? Dodaj więcej białka [5 SPOSOBÓW]

Pierwsza myśl zaraz po przebudzeniu? Muszę napić się kawy! Jednak sama kofeina nie doda nam energii na cały dzień. Najważniejsze jest pożywne śniadanie, które powinno zawierać węglowodany, błonnik i białko. Okazuje się, że najtrudniej jest utrzymać odpowiedni poziom białka. Oto sprawdzone sposoby, dzięki którym przemycisz dodatkowe gramy białka w swoim śniadaniu.

1. Dodaj do posiłków jogurt grecki

Jogurt grecki to doskonałe źródło białka. Możesz go nałożyć na swoje ulubione placki lub naleśniki. Co więcej, możesz go zastąpić mlekiem do ulubionych płatków owsianych.

2. Zacznij jeść tofu

Tofu to prawdziwy przysmak wegetarian. Dzięki dużej zawartości białka, z powodzeniem zastępuje mięso i to nie tylko obiadowa porą. Tofu doskonale sprawdzi się w śniadaniowej sałatce, a nawet w energetycznym smoothie.

3. Płatki owsiane zamiast jajka

Jajka mają mnóstwo białka. Choć bardzo je lubimy nie oznacza to, że mamy na nie codziennie apetyt. Doskonałym rozwiązaniem jest dostarczenie białka z jajka np. do płatków owsianych. Taką owsiankę możemy zjeść zarówno w wersji na słodko, jak i na słono.

4. Dodaj ziarna do smoothie

Jeżeli jesteś fanką energetycznych koktajli warto do nich dorzucić nasiona chia, siemię lniane czy nasiona konopi. Każde z nich ma około 3 gramów białka (na łyżkę) i doskonale zastępują odżywki białkowe w proszku, przy czym zdecydowanie są zdrowsze. Ziarna te doskonale sprawdzą się również w owsiance czy naleśnikach.

5. Zmień tradycyjne masło na masło orzechowe

Następnym razem, gdy będziesz przygotowywać sobie pyszne grzanki, użyj masła orzechowego. Jest ono bogate w białko i ma delikatny smak, dzięki czemu idealnie nadaje się na kanapki.

WIĘCEJ PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.