Chcesz schudnąć? Jedz jajka!

Jeśli się odchudzasz, nie musisz ograniczać spożywania jajek. Jedzone na twardo, ze szczypiorkiem i sosem na bazie jogurtu są zdrowe i ułatwiają zrzucanie kilogramów. Ponadto to skarbnica witamin i minerałów!

Jajka hamują apetyt

Jajka mają dużo cennych składników odżywczych, owszem - zawierają sporo tłuszczu, jednak w ich skład wchodzą też m.in.: fosfolipidy takie jak lecytyna, które korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu i stanowią cenne uzupełnienie diety odchudzającej. Poza tym jajka są cennym źródłem wysokojakościowego białka, białko tymczasem wyraźnie wspomaga odchudzanie. Z jednej strony, nasilając wydatkowanie energii (zwłaszcza, jeśli zastępujemy nim wysoko glikemiczne węglowodany i przetworzone przemysłowo tłuszcze) z drugiej, hamując łaknienie. Tak więc zjedzenie jajka na śniadanie czy kolację skutkuje nie tylko szybszym spalaniem tłuszczu, ale także zmniejszeniem chęci na podjadanie pomiędzy posiłkami.

Jajko - na miękko czy na twardo?

Oczywiście sam fakt uwzględnienia jaj w diecie nie jest wystarczający dla uwolnienia ich odchudzającego potencjału. Najlepszą opcją jest spożywanie ich postaci ugotowanej, tak, by białko było ścięte, a żółtko lekko płynne. Jaja smażone na dużej ilości tłuszczu z dodatkiem boczku nie są specjalnie polecane. Ważne też jest w jakim "otoczeniu" jajko pojawia się na naszym talerzu. Posmarowana margaryną czy dżemem bagietka i sok owocowy nie są dobrymi kompanami dla jaj, zdecydowanie lepiej sprawdzi się kromka razowego pieczywa i solidna porcja świeżych warzyw. Tym sposobem zapewniamy sobie odpowiednią dawkę błonnika i związków fenolowych oraz witamin i składników mineralnych.

Jajka - jakich unikać

Kuszą jajka z majonezem? Zamiast niego użyj sosu czosnkowego, przygotowanego z jogurtu greckiego i czosnku. Jeśli nie możesz sobie odmówić majonezu - wymieszaj łyżkę z jogurtem i polej jajka. Jeśli sama przygotowujesz potrawy, zrób dietetyczne jajka faszerowane. Przygotuj je według tradycyjnego przepisu, ale zamiast majonezu dodaj jogurt naturalny lub śmietanę niskokaloryczną. Jajka dopraw papryką lub curry.

Nie przesadzajmy z jajkami

Warto pamiętać przy tym, że w przypadku jaj liczy się umiar. I nie mam tu na myśli zawartego w nich cholesterolu. Jaja są obfitym źródłem aminokwasów siarkowych, a ich nadmiar przyczynia się do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej ustroju, co jest wysoce niepożądane - utrudnia bowiem pracę wielu enzymów. Tak więc podążanie śladem bohaterów filmowych, którzy zwykli zjadać na śniadanie dziesięć surowych jaj, nie jest najlepszym rozwiązaniem, jednakże nie ma też konieczności ograniczania się do nieaktualnej już zasady "dwa jajka tygodniowo".

Reasumując: jajka nadają się znakomicie jako stały element diety odchudzającej, zwłaszcza jeśli przyrządzane są w odpowiedni sposób i podawane w przyjaznym towarzystwie warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych. Dzięki zawartym substancjom sprzyjają procesowi spalania tkanki tłuszczowej oraz zmniejszają uczucie głodu.

PRZEPIS NA ZIELONĄ JAJECZNICĘ

Składniki:

3 jajka

Garść szpinaku

Pół zielonej papryki

Świeży koperek

Kminek, sól, pieprz

Przygotowanie: Umyj szpinak, paprykę i koperek, a następnie posiekaj. Jajka wbij do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Masę wylej na patelnię i mieszaj. Po kilku minutach gotowe! :)

WIĘCEJ PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ .

Copyright © Agora SA