Ewa Chodakowska: "Płaski brzuch robimy w kuchni." PLAN NA 2 DNI + 10 PRZEPISÓW

Popularna trenerka po raz kolejny dzieli się przepisami i rozpisanym planem żywieniowym. Zobaczcie, co proponuje tym razem :)

Dzień 1

Śniadanie: Omlet z pomidorami 525kcal.

jaja kurze całe - 3 szt.

olej rzepakowy uniwersalny - łyżka

pomidor - średnia sztuka [200g]

bazylia świeża - 2 łyżki

pieprz czarny, mielony - szczypta

jogurt naturalny, 2% tł. - szklanka [250g]

kakao 16%, proszek - łyżka [10g]

Jajka wbij do miseczki. Roztrzep z olejem, pieprzem i wlej na rozgrzaną patelnię. Nie mieszaj, tylko poczekaj aż z jednej strony się upiecze i przerzuć na drugą stronę. Gotowy przełóż na talerz, na połowie rozłóż pokrojone w kostkę pomidory posypane bazylią i złóż na pół. Jogurt zmiksuj z kakao i wypij.

II śniadanie: Kanapka do pracy 203kcal.

chleb żytni razowy - 2 kromki [60g]

polędwica sopocka - 2 plastry [22g]

musztarda - łyżka [20g]

sałata rzymska - liść

rzodkiewka - 3 szt. [60g]

Na kromce pieczywa rozsmaruj musztardę, połóż plaster sałaty, wędlinę i plastry rzodkiewki. Przykryj kromka pieczywa i zapakuj do pracy.

Obiad: Pierś pieczona ze śliwką 485kcal.

kasza jęczmienna, pęczak, sucha - [60g]

śliwki suszone - 5 szt. [16g]

mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [120g]

olej rzepakowy uniwersalny - 2 łyżeczki

szpinak - duża garść [50g]

marchew - duża sztuka[135g]

papryka czerwona- pół średniej sztuki [88g]

Mięso ponacinaj w kilku miejscach, w powstałe kieszonki włóż pokrojone w cząstki śliwki. Skrop łyżeczką oleju i piecz do miękkości w piekarniku. Na patelnię wlej 1/3 szklanki wody, wrzuć liście szpinaku i podduś. Dodaj słupki papryki i plasterki marchewki. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodaj łyżeczkę oleju. Danie podawaj z ugotowaną na sypko kaszą.

Podwieczorek: Twarożek z borówkami 203kcal.

ser twarogowy półtłusty - pół kostki [100g]

jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 3 łyżki [60g]

borówka amerykańska - garść [60g]

Rozgnieć polej jogurtem i posyp borówkami.

Kolacja: Fasola z amarantusem 370kcal.

fasola czerwona, gotowana bez soli - 2/3 szklanki [120g]

oliwa z oliwek - łyżeczka

orzechy nerkowca - łyżka [10g]

pietruszka, liście - 2 łyżki

amarantus, ziarno, suche - 2 łyżki [30g]

tymianek suszony - szczypta

Ugotowaną fasolę wymieszaj z oliwą, potłuczonymi orzechami i przyprawami. Dodaj ugotowany amarantus i posyp natką.

Dzień 2

Śniadanie: Jaglanka z czekoladą 480kcal.

kasza jaglana, sucha - 1 szklanki [50g]

czekolada gorzka - 1 kostka [10g]

jogurt naturalny, 2% tł. - 1 szklanki [125g]

banan - pół średniej sztuki [80g]

orzechy laskowe - łyżka

Kaszę ugotuj na wodzie. Banan zmiksuj z jogurtem i orzechami. Polej kaszę koktajlem i zetrzyj na wierzchu czekoladę.

II śniadanie: Koktajl z melona 210 kcal.

miód pszczeli - łyżka

melon miodowy (żółty) - [150g]

nasiona chia, suszone - 3 łyżeczki [15g]

jogurt naturalny, 2% tł. - 3 łyżki [60g]

Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę i odstaw na 20 minut do lodówki.

Obiad: Potrawka drobiowa z bakłażanem 534kcal.

bakłażan - 1 szt. [234g]

Pieczarka uprawna, świeża - 5 szt. [93g]

Sól - szczypta

pieprz czarny - szczypta

olej rzepakowy uniwersalny - 3 łyżeczki [15g]

kasza gryczana niepalona, sucha - 1/3 szklanki [60g]

mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [120g]

Papryka czerwona - pół średniej [90g]

Bakłażany pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na pół godziny, by warzywa puściły sok, następnie opłucz (nie będą gorzkie) i lekko osusz. Posmaruj je połową porcji oleju i smaż na patelni grillowej. Mięso pokrój w kostkę i podduś w garnku w małej ilości wody. Paprykę czerwoną, pieczarki pokrój w cząstki i dodaj do garnka. Następnie podlej olejem i podduś. Na koniec dodaj grillowany bakłażan. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z posiekaną natką. Kaszę przepłucz i ugotuj w osolonym wrzątku. Potrawkę zjedź z kaszą.

Podwieczorek: Sałatka z łososiem i oliwkami 200kcal.

łosoś, atlantycki, dziki, świeży - [80g]

sałata rzymska - mała garść [30g]

olej słonecznikowy - [5g]

Oliwki czarne, marynowane - 5 sztuk [12g]

Pomidor koktajlowy - 5 sztuk [100g]

sok ze świeżej cytryny - [20g]

Ugotowaną na parze rybę podziel na mniejsze cząstki. Sałatę poszarp, pomidory pokrój w plastry i wymieszaj z rozkrojonymi oliwkami. Wszystkie składniki wymieszaj, skrop olejem i sokiem z cytryny.

Kolacja: Sałatka z buraków i fety 360kcal

Buraki gotowane - [150g]

Oliwa z oliwek extra virgin - 1/2 * 1 łyżeczka [10g]

Pieprz - szczypta do smaku

ser typu "feta" - [50g]

ocet balsamiczny - łyżeczka

orzechy pistacjowe, bez soli - łyżeczka

szpinak - garść liści [40g]

Papryka czerwona - pół średniej [90g]

Buraki owiń w folię i upiecz w piekarniku (180st. - 1,5 godz.). Ostudź, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ser pokrój w kostkę. Umyty szpinak wymieszaj z serem, burakiem i słupkami papryki. Posyp pokruszonymi pistacjami, przyprawami i polej oliwą z octem.

WIĘCEJ PODOBNYCH PORAD ZNAJDZIESZ  TUTAJ .

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.