Szparagi. Mało kalorii, mnóstwo witamin! [3 FIT PRZEPISY]

Sezon na szparagi w pełni, więc warto po nie sięgnąć! Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych: kwasu foliowego, witaminy C i E, wapnia, fosforu, potasu. Zalecane są tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy - 100 g szparagów to tylko 18 kalorii! Wypróbujcie 3 fit przepisy, ze szparagami w roli głównej!

Zupa krem ze szparagówZupa krem ze szparagów .

1. Krem z zielonych szparagów

Składniki:

2 pęczki zielonych szparagów

posiekana cebula cukrowa

2 ząbki czosnku

2,5 szklanki bulionu drobiowego

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

1/2 pęczka bazylii

1 łyżka masła

sól

biały pieprz

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Szparagi opłucz i odetnij zdrewniałe końce. Obierz do 1/3 wysokości. Na maśle przesmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, a następnie zalej bulionem, przykryj i ugotuj do miękkości. Dodaj listki bazylii i zmiksuj na krem. Wlej jogurt naturalny, dopraw solą, pieprzem i gałką.

szparagiszparagi .

2. Grillowane szaragi w sosie ze świeżych ziół

Składniki:

pęczek szparagów

mieszanka świeżych ziół ( na przykład bazylia, kolendra i oregano)

1 łyżka miodu

1 łyżka musztardy

1 łyżka soku z cytryny

sól

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Sos: Zioła bardzo drobno posiekaj, lub zmiksuj. Dodaj miód, musztardę, cytrynę i ok. 3 łyżki oliwy. Wymieszaj składniki, dodaj soli do smaku.

Szparagi: Odłam zdrewniałe końce szparagów i obierz je. Następnie posmaruj oliwą i ułóż na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej. Piecz z każdej strony, aż zmiękną. Trwa to około 8 minut. Gotowe szparagi przełóż na półmisek, wyłożony różnymi gatunkami sałat i od razu polej sosem.

szparagiszparagi .

3. Makaron razowy ze szparagami i cukinią

Składniki:

80 g makaronu razowego (pełnoziarnistego)

8 plasterków cukinii

8 szparagów

2 łyżeczki oliwy

1/2 ząbka czosnku

4 łyżki pesto bazyliowego

kilka liści bazylii

opcjonalnie kilka plasterków mozzarelli

Przygotowanie:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź go, dodaj łyżeczkę oliwy, dopraw sola i pieprzem.

Plasterki cukinii natrzyj rozciętym czosnkiem, oprósz solą i połóż na rozgrzanej patelni grillowej. Grilluj bez przewracania przez około 5 minut aż cukinia pokryje się ciemnymi paskami, wówczas przewrócić ją na drugą stronę i powtórz grillowanie.

Odłam twarde końce szparagów, łodygi opłucz i pokrój na kawałki. Gdy cukinia będzie już pokryta paskami z drugiej strony, dodaj do niej szparagi i wymieszaj wszystko. Grilluj wszystko przez 5 minut, co chwilę potrząsając patelnię. Na minutę przed końcem dodaj 1 łyżeczkę oliwy i łyżkę bazyliowego pesto. Na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Udekoruj świeżymi listkami bazylii. Możesz dodać kawałki mozzarelli.

WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ  TUTAJ .

Copyright © Agora SA