Prosty przepis: Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Wilgotne, aromatyczne ciasto marchewkowe z orzechami i lekkim kremem - pyszne, łatwe i w stu procentach FIT!

Dietetyczne ciasto marchewkowe to jeden z najczęściej wykonywanych przepisów przez wszystkich, którzy dbają o formę. Jest smaczne, zdrowe i przede wszystkim proste w przygotowaniu. W zależności od upodobań możecie wykonać ciasto marchewkowe, ciasto marchewkowe z ananasem, ciasto marchewkowe z orzechami czy ciasto marchewkowe z mascarpone. Specjalnie dla was przygotowaliśmy przepis na ciasto marchewkowe.

pinterest.com

Ciasto marchewkowe przepis

Składniki:

Ciasto:

3 jajka

1 i 1/2 szklanki mąki sojowej

1/3 szklanki ksylitolu

1/3 szklanki oleju rzepakowego

1 szklanki marchewki startej na małych oczkach

1 szklanka orzechów włoskich drobno posiekanych

1/2 szklanka wiórek kokosowych

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

duża szczypta soli

do wysmarowania formy - 1 łyżka masła lub margaryny i 1 łyżka mąki sojowej

Krem:

150g serka śmietankowego lekko słonego

1 łyżeczka miękkiego masła lub margaryny

1 łyżka cukru podru

1 łyżka soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Ciasto:

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą i jasną masę, następnie cienkim strumieniem dolewamy olej, mieszamy. Dodajemy marchew, orzechy, wiórki, skórkę kandyzowaną, mieszamy łyżką. Dodajemy suche składniki: mąkę sojową, przyprawy i sodę. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Boki tortownicy (średnica 21 cm) smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką. Dno wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Gdy lekko przestygnie, wyjmujemy z formy.

Przygotowanie kremu (składniki w temperaturze pokojowej):

Wszystkie składniki kremu blendujemy na gładką masę. Gotowy rozsmarowujemy na wierzchu zimnego ciasta (Możemy przygotować też więcej kremu i przełożyć nim ciasto).

Smacznego!

Więcej historii znajdziesz TU .

Copyright © Agora SA