Prosty przepis: wegańskie snickersy

Snickersy bez tłuszczu trans i z dwukrotnie obniżoną kalorycznością? To możliwe! Wystarczy użyć kilku składników...

Użyty w batonikach przepis na nugat z powodzeniem można wykorzystać przy robieniu innych fit deserów.

Myślisz, że czeka cię dużo pracy?

Nic bardziej mylnego!

gg www.popsugar.com www.popsugar.com

ff www.popsugar.com www.popsugar.com

Składniki:

Na nugat:

2 szklanki surowych migdałów (lub 1 szklanka przechowywania zakupionych masło migdałowe )

4 łyżki syropu klonowego

2 łyżki mąki pszennej

Sól - 1/8 łyżeczki

Na nadzienie :

12 dużych miękkich daktyli ( 18 małych )

1/3 szklanki wody

Prawie 1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 łyżka oleju kokosowego, stopionego

1/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych

Na polewę:

1 szklanka wiórków z gorzkiej czekolady

1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Migdały zmielić na gładką masę, dodać syrop klonowy, mąkę i sól, jeszcze trochę wymieszać. Na kawałku papieru do pieczenia uformować cienki prostokąt. Umieścić w lodówce na ok. 30 minut.

kk k

kk k

By zrobić "karmelowe" nadzienie należy daktyle, wodę, sól, wanilię i olej kokosowy zmiksować na gładką masę. Przygotowaną masę nałożyć na nugatowy spód. Wierzch posypać orzeszkami ziemnymi, lekko docisnąć.

gg g

Całość umieścić w lodówce na ok. 45 minut. Stopić czekoladę z olejem kokosowym w mikrofalówce lub nad garnkiem z gorącą wodą. Wyjąć baton z lodówki i pokroić na 10 batoników, następnie przekroić je jeszcze na pół (uzyskamy 20 mini batoników).

Polewę rozprowadzić równomiernie na batonikach. Wstawić ponownie do lodówki.

kk www.popsugar.com www.popsugar.com

porcje: 20 minibatoników

kalorie: 129 kcal

Więcej historii znajdziesz TU .

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.