Użyty w batonikach przepis na nugat z powodzeniem można wykorzystać przy robieniu innych fit deserów.
Myślisz, że czeka cię dużo pracy?
Nic bardziej mylnego!
g www.popsugar.com www.popsugar.com
f www.popsugar.com www.popsugar.com
Składniki:
Na nugat:
2 szklanki surowych migdałów (lub 1 szklanka przechowywania zakupionych masło migdałowe )
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki mąki pszennej
Sól - 1/8 łyżeczki
Na nadzienie :
12 dużych miękkich daktyli ( 18 małych )
1/3 szklanki wody
Prawie 1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka oleju kokosowego, stopionego
1/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
Na polewę:
1 szklanka wiórków z gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Migdały zmielić na gładką masę, dodać syrop klonowy, mąkę i sól, jeszcze trochę wymieszać. Na kawałku papieru do pieczenia uformować cienki prostokąt. Umieścić w lodówce na ok. 30 minut.
k k
k k
By zrobić "karmelowe" nadzienie należy daktyle, wodę, sól, wanilię i olej kokosowy zmiksować na gładką masę. Przygotowaną masę nałożyć na nugatowy spód. Wierzch posypać orzeszkami ziemnymi, lekko docisnąć.
g g
Całość umieścić w lodówce na ok. 45 minut. Stopić czekoladę z olejem kokosowym w mikrofalówce lub nad garnkiem z gorącą wodą. Wyjąć baton z lodówki i pokroić na 10 batoników, następnie przekroić je jeszcze na pół (uzyskamy 20 mini batoników).
Polewę rozprowadzić równomiernie na batonikach. Wstawić ponownie do lodówki.
k www.popsugar.com www.popsugar.com
porcje: 20 minibatoników
kalorie: 129 kcal
Więcej historii znajdziesz TU .