Magnez dla odchudzających się. Dlaczego nie wolno o nim zapomnieć?

Magnez jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród jego głównych funkcji wymienia się między innymi wsparcie dla układu trawiennego. Przyspiesza lub spowalnia procesy metaboliczne, a co za tym idzie może naprawdę utrudnić nam odchudzanie.

Magnez a odchudzanie

Nasz organizm potrzebuje wielu składników mineralny, aby zachować zdrowie i normalnie funkcjonować. Aby w ogóle mieć siłę rozpoczynać poszczególne procesy - choćby trawienne. Magnez jest jednym z trzech najważniejszych, które pilnują prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu, wspomagają nas w walce ze zbędnymi kilogramami i przyspieszają metabolizm. Oprócz niego istotny jest także właściwy poziom chromu i cynku. Jednak jako głównego pomocnika lub szkodnika podczas naszego odchudzania wymienia się właśnie magnez.

Żadna dieta nie będzie skuteczna i nie pozwoli nam zrzucić niechcianych kilogramów, gdy nasz organizm będzie cierpiał z powodu niedoborów magnezu. Korzystnie wpływa on na proces redukcji tkanki tłuszczowej , ale też uczestniczy w ponad połowie innych procesów biochemicznych, które zachodzą w naszym ciele. A jak wiadomo, organizm człowieka jest maszynerią składającą się z wielu części, które muszą działać wspólnie. Jeśli zaburzy się jednej z procesów, inne też będą wykolejone.

I tak magnez pełni istotną rolę w układzie krążenia, nerwowym oraz wspiera pracę mózgu i mięśni. Jest istotnym elementem budowy kości i zębów. Pierwiastek ten chroni organizm przed toksycznymi związkami. Co istotne w odchudzaniu - bierze czynny udział, jest wręcz odpowiedzialny za przemiany tłuszczów, węglowodanów. Kluczową rolę pełni także przy syntezie białek  i w trawieniu.

Kiedy wiemy to wszystko, zastanówmy się, jak wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej. Kiedy mamy za mało magnezu w diecie, niekorzystnie wpływa to na działanie insuliny. To prowadzi do zaburzeń w pracy tkanki mięśniowej, która nie reaguje na sygnały wysyłane przez insulinę. Kiedy dochodzi do tego, nieprawidłowo działa też pobieranie glukozy we krwi. A zbyt duża ilość glukozy zamiast trafić do tkanki mięśniowej magazynuję się w komórkach tłuszczowych. Skutek znamy wszyscy - nadmiar kilogramów. Wniosek jest prosty. Chcesz schudnąć? Zadbaj o odpowiedni poziom magnezu w diecie.

Zapotrzebowanie na magnez w diecie

Zanim zmodyfikujesz swoją dietę i wprowadzisz do niej składniki bogate w ten pierwiastek, musisz poznać swoje dzienne zapotrzebowanie na magnez. Dla dorosłej kobiety do 30. roku życia wynosi ono 255 mg, a po 30. roku życia - 265 mg. Natomiast u mężczyzn jest ono nieco wyższe. Panowie do trzydziestki potrzebują 330 mg magnezu, a po tej granicy wieku 350 mg. Trzeba wiedzieć, że z produktów spożywczych przyswajamy około 50 proc. magnezu. Czasem więc warto pomyśleć o suplementacji.

Dieta bogata w magnez

Dużo magnezu znajdziemy w wodzie . Aż 50 mg w każdym litrze. To kolejny powód, dla którego naprawdę pić minimum dwa litry wody dziennie. Ponadto magnez jest obecny w wielu produktach pochodzenia roślinnego. Należy tu wymienić choćby produkty pełnoziarniste, takie jak kasza gryczana, ryż brązowy, płatki owsiane, chleb żytni, graham, płatki kukurydziane. Dodatkowo cennym źródłem tego pierwiastka są także owoce - szczególnie banany, jabłka i pomarańcze - oraz warzywa - fasola biała, natka pietruszki, fasolka szparagowa, marchewka, brokuły czy sałata. Jeśli lubimy orzechy, to świetnie się składa. Dużo magnezu znajdziemy bowiem w migdałach, pistacjach i orzechach laskowych. Do diety warto też włączyć kakao i produkty mleczne - twaróg, sery żółte i mleko o zawartości 2 proc. tłuszczu. Jako przekąskę warto wybierać wspomniane orzechy, lecz także pestki dyni i słonecznika. A jako główne danie obiadowe bogate w magnez sprawdzą się mięsa i ryby - szczególnie wieprzowina, wołowina, świeży łosoś i wędzona makrela.

Wśród tych produktów także są liderzy. Najwięcej magnezu znajdziemy we wspomnianych niepozornych pestkach dyni. Okazuje się, że już w 100 g produktu znajdziemy aż 540 mg magnezu! Warto więc traktować je jako zdrową przekąskę - zamiennik chipsów czy ciastek - a dodatkowo posypywać nimi sałatki czy dodawać do owsianek lub jaglanek.

Dużo magnezu kryje się także w gorzkim kakao. W tym czekoladowym proszku znajdziemy aż 420 mg w 100 g. Wśród zbożowych produktów bogatych w ten szczególny pierwiastek musimy wymienić płatki owsiane (130 mg/100g) oraz kaszę gryczaną (230 mg/100g). Warto też wiedzieć, że numerem jeden wśród owoców, które mają dużo magnezu, są banany - zawierają około 33 mg na 100 g.

Więcej o:
Copyright © Agora SA