Oczyszczanie organizmu - menu na cały dzień

Zanim zrzucimy z siebie ciepłe kurtki i szaliki, powinniśmy zdecydować się na małą rewolucję na naszym talerzu. Jeśli chcesz zrobić detoks, nie zawracaj sobie głowy głodówkami albo dietami eliminacyjnymi. Magdalena Baran, dietetyk Wygodnadieta.pl, proponuje włączenie do diety oczyszczających produktów.

Oczyszczanie organizmu - zrób to z głową!

Zima zdecydowanie nie sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Często rezygnujemy z aktywności fizycznej, a mroźne wieczory spędzamy pasywnie w zaciszu swojego mieszkania z kocem, kubkiem ciepłej herbaty i ciastkiem, w efekcie czego w ziemie przybieramy na wadze. Nic wiec dziwnego, że na wiosnę chcemy szybko wrócić do formy, aby wyglądać atrakcyjnie. Należy jednak pamiętać, że nagła i drastyczna zmiana diety to nie najlepszy sposób na odchudzanie. Nieracjonalny jadłospis czy głodówki - nawet jeśli zadziałają, to prędzej czy później spowodują powrót do wyjściowej masy ciała. Aby mieć pewność, że efekty naszych poczynań będą trwałe, z początkiem wiosny należy przestawić się na zdrowe, racjonalne odżywianie. Co to oznacza w praktyce? Dzienną rację pokarmową należy podzielić na 5 różnorodnych, niewielkich posiłków i należy je spożywać w równych odstępach czasu. Zmiana nawyków żywieniowych to jedyna skuteczna metoda, aby uzyskać trwałe efekty w postaci spadku masy ciała.

Dieta oczyszczająca - jadłospis

Napój poranny: napar z siemienia lnianego

Mleczny koktajl bananowyMleczny koktajl bananowy Fot. BBS Fot. BBS

Składniki: 1 łyżka siemienia lnianego, 1 szklanka wrzątku

Sposób przygotowania: Siemię lniane zmiksować w blenderze lub w młynku do kawy, zalać wrzącą wodą i odstawić na godzinę, wypić.

48 kcal, białko: 2,3 g; tłuszcze: 4,3 g; węglowodany: 0,1 g; błonnik: 2,7 g

I śniadanie: owsianka bananowa z orzechami i kardamonem

Mleczny koktajl bananowySTEPHANIE FREY - FOTOLIA/Stephanie Frey STEPHANIE FREY - FOTOLIA/Stephanie Frey

Składniki: płatki owsiane (30 g), mleko (200 ml), mielony kardamon, średni banan, 4 migdały, łyżeczka miodu

Sposób przygotowania: Mleko z płatkami ugotować na wolnym ogniu, do uzyskania gęstej owsianki. Pod koniec dodać kardamon. Masę przelać do miseczki i udekorować posiekanym bananem, migdałami, polać miodem.

365 kcal, białko: 7 g; tłuszcze: 7,7 g; węglowodany: 71 g; błonnik: 4,9 g

II śniadanie: kolorowe kanapki z humusem z awokado

hummus wygodnadieta.plhummus wygodnadieta.pl hummus wygodnadieta.pl hummus wygodnadieta.pl

Składniki: chleb żytni pełnoziarnisty (80g), humus z ciecierzycy i awokado (50g), pomidor, (1 duża sztuka), rzodkiewka (kilka sztuk), sałata (kilka liści), kiełki rzeżuchy.

Składniki na hummus: ciecierzyca sucha (35g), awokado (1/2 sztuki), czosnek (1 ząbek), olej sezamowy (1 łyżka), sok z cytryny (2 łyżki), pieprz, papryka ostra, papryka słodka (po szczypcie).

Sposób przygotowania: Ciecierzycę zalać na noc wodą, następnego dnia opłukać, ugotować do miękkości. Po ostudzeniu zmiksować ją z awokado, olejem sezamowym, sokiem z cytryny, czosnkiem i przyprawami. Podczas miksowania, w razie potrzeby dodać przegotowanej, ostudzonej wody do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.

Pieczywo posmarować humusem, nakryć plastrami warzyw, sałatą i udekorować kiełkami rzeżuchy.

390 kcal; białko: 11,3 g; tłuszcze: 16,3 g; węglowodany: 57,85 g; błonnik: 10,5 g

Obiad: Pieczony dorsz z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty

Dorsz w maśle na duszonych porachDorsz w maśle na duszonych porach Fot. BBS Fot. BBS

Składniki: kasza gryczana (50g), filet z dorsza (120g), sok z połowy cytryny, świeżo posiekany rozmaryn i tymianek (1/2 łyżeczki), kapusta kiszona (150g), marchew (100g), cebula (1/2 sztuki), olej rzepakowy (1 łyżeczka).

Sposób przygotowania: Filet z dorsza umyć zimna wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko posolić, posypać ziołami, skropić obficie sokiem z cytryny i łyżeczką oleju, upiec w piekarniku. Kaszę ugotować na sypko na lekko osolonej wodzie. Kapustę odcisnąć, marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać posiekaną cebulę.

349 kcal; białko: 29,1 g; tłuszcze: 7,5 g; węglowodany: 50,2 g; błonnik: 10,1 g

Podwieczorek: detoksykujący koktajl witaminowy

zielone koktajlezielone koktajle Shutterstock Shutterstock

Składniki: natka pietruszki (garść), cytryna (1/2 sztuki), kiwi (1 sztuka), banan (1/2 sztuki), sok z pomarańczy (1/3 szklanki).

Sposób przygotowania: zmiksować wszystkie składniki w blenderze.

136 kcal; białko 61,5 g; tłuszcze 38,5 g; węglowodany: 227 g; błonnik: 36,7 g

Kolacja: Sałatka wiosenna

sałatka w papryce wygodnadieta.plsałatka w papryce wygodnadieta.pl sałatka w papryce wygodnadieta.pl sałatka w papryce wygodnadieta.pl

Składniki: sucha zielona soczewica (50g), szczypiorek, rzodkiewka (kilka sztuk), ogórek świeży (1/3 sztuki), papryka (po 1/3 czerwonej, zielonej i żółtej), rukola i roszponka (garść), natka pietruszki, olej lniany (1 łyżeczka), przyprawy.

Sposób przygotowania: Soczewicę opłukać, gotować ok. 25 minut na wolnym ogniu. Warzywa umyć. Szczypiorek posiekać. Rzodkiewkę i ogórek pokroić w kostkę. Paprykę przekroić na połówki i wyjąć pestki. Wystudzoną soczewicę połączyć z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem, dodać olej lniany, posolić i wymieszać. Paprykę napełnić powstałą sałatką, posypać natką pietruszki i udekorować sałatą.

246 kcal; białko: 15,6 g; tłuszcze: 3,6 g; węglowodany: 40,1 g; błonnik: 36,7 g

Dodatkowo w ciągu dnia proszę wypić 2 litry płynów (woda mineralna niegazowana z sokiem z cytryny, zielona herbata bez cukru).

Kalorie: 1380,6; białko: 61,5 g; tłuszcze: 36,5 g; węglowodany 227 g; błonnik: 36,7 g

Jadłospis przygotowała mgr inż. Magdalena Baran, dietetyk Wygodnadieta.pl

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA