Co siedzi w jogurcie owocowym?

27.01.2017 09:54
jogurt

jogurt

Jeśli jogurt owocowy stanowi twoją ulubioną przekąskę, analiza dietetyka z Pure Jatomi Fitness - Basi Baranowskiej może zmienić twoje podejście do odżywiania. Jogurt pełny cukru i chemii, ze śladową ilością zbóż i owoców, to coś czego powinny osoby dbające o zdrowie i sylwetkę.

CO SIEDZI W TWOICH ULUBIONYCH PRZEKĄSKACH? BIERZEMY POD LUPĘ SKŁAD I KALORYCZNOŚĆ MARSA, HOT DOGA I BURGERA. SPRAWDŹ!

Jogurt 7 zbóż bakoma

Skład: mleko pasteryzowane, wsad z ziarnami zbóż i brzoskwiniami [zboża (pszenica, jęczmień, żyto, owies, ryż, gryka, proso), cukier, brzoskwinie, otręby pszenne, barwnik: beta-karoten; aromat], cukier, skrobia kukurydziana modyfikowana, żelatyna wieprzowa

170 g - 156 kcal

białko - 4.3 g

tłuszcz 4.3 g

węglowodany - 25.5 g

Jogurt owocowy ze sklepu to nigdy nie jest zdrowa przekąska

Jogurt z ziarnami i owocami jednoznacznie kojarzy nam się z szybką i pożywną przekąską. Jesteśmy przekonani o jakości takiego produktu, wszak powinien serwować pożywkę dla naszego organizmu. Niestety, nie do końca tak jest. Nie mamy żadnej informacji jaki procent zbóż i owoców znajduje się w produkcie. Trzeba też powiedzieć że są zboża i zboża. Tak samo jak są owoce i są owoce.

Zboża nie zawsze gwarantują wartości odżywcze

W pierwszej kolejności wyszczególnione na opakowaniu są produkty, których producent użył najwięcej. Jako pierwsze zboże wymieniona jest pszenica. Jest to najtańsze ziarno. Nie jest ona tak wartościowa jak owies czy żyto, tym bardziej że najczęściej zboże pszenicy jest poddane obróbce technologicznej - obłuskuje się je z otoczki pozyskując sam zarodek. Takie ziarno jest dużo tańsze (a producenci spożywczej żywności nie lubią "dokładać" do interesu) zawiera dużo mniej błonnika i cennych mikroelementów. Możemy więc śmiało twierdzić że jest to niepełnowartościowa pszenica, w przeciwnym razie wypisane mielibyśmy zamiast hasła: "pszenica" informację "pełne ziarno pszenicy".

Na plus na pewno jest fakt dodania pozostałych bardzo wartościowych zbóż; wspomnianego wcześniej żyta i owsa oraz gryki i prosa. Niestety podejrzewam, że odsetek tych wartościowszych jest dużo mniejszy niż mógłby być w przypadku oczekiwań konsumenta. Taki produkt wtedy zawierałby dużo więcej białka i mniej cukru. No właśnie, cukier.

Cukier podnosi kaloryczność

Cukier w obecnych czasach jest jak tytoń w latach 80. Wtedy to "pchano go" wszędzie. Występował w każdej reklamie, prasie i każdy sklep spożywczy zachęcał do zakupu. Teraz przyszedł czas na cukier. Tylko z tym tematem jest o tyle gorzej, że tytoń pojawiał się w środkach masowego przekazu, cukier zaś w masowej żywności. Masowo jest także dodawany do żywności przetworzonej co sprzyja otyłości i chorobom pokrewnym. Obalmy więc mit, że będzie to dobry jogurt podczas odchudzania. Nic bardziej mylnego. Bardzo dużo cukru z owoców konserwowych, czyli brzoskwini, a dokładniej - wsadu brzoskwiniowego. Jest to niewielka ilość konserwowego owocu o dużej zawartości cukru prostego. Do jogurt dodano jeszcze więcej cukru, co stanowi słodką, wysokoenergetyczną przekąskę.

Chemia przedłuża trwałość

Pozostałe składniki tj. skrobia kukurydziana modyfikowana, żelatyna wieprzowa mają za zadanie utrzymywać produkt w warunkach chłodniczych. Czyli, słowem: chemia jako dodatek przedłużający termin przydatności jogurtu. Ktoś może zapytać, no dobrze ale w każdym takim produkcie znajdziemy dodatki chemiczne, dzięki temu produkt może dłużej poleżeć w lodówce, zanim nabierzemy na niego ochotę. Ja odpowiem: Słusznie. Ale coś kosztem czegoś. W tym momencie świeżość i terminowość produktu kosztem jego jakości.

Zdrowy jogurt ze zbożami i owocami domowej roboty - przepis

200 g jogurtu naturalnego (najlepiej o jednakowej procentowej zawartości węglowodanów i tłuszczu)

20 g płatków owsianych (najlepiej górskich zamiast błyskawicznych)

20 g płatków żytnich (najlepiej takich o dużym zarodku pośrodku płatka)

20 g płatków z amarantusa (w sezonie jesienno-zimowym wspaniale wspomaga odporność, odśluzowuje i dogrzewa organizm [super dla zmarzluchów!] i ma sporo łatwo przyswajalnego białka)

3-4 śliwki

1 gruszka klapsa lub jabłko (ok. 100 g owocu)

łyżka miodu (ok. 5 g) (akacjowego lub gryczanego dla tych co na diecie; lipowego dla wspomożenia organizmu w sezonie jesienno-zimowym)

Przygotowanie:

Płatki (owsiane, żytnie i z amarantusa) wsypać do miseczki/ pojemnika, zalać przegotowaną (nie wrzącą) wodą (zalać tak, aby przykryć płatki wodą), dodać miód i odstawić na 2-3 h. Szykując śniadanie można odstawić je wcześniej na noc. Śliwki i gruszkę/ jabłko umyć i pokroić w ulubiony kształt (w ćwiartki, kostkę lub w paseczki). Połączyć owoce z płatkami i dodać jogurt.

Miód można także dodać na sam koniec. Kiedy płatki i owoce zalane są już jogurtem.

Podana gramatura to propozycja na dwie porcje.

Jedna porcja dostarcza:

200 g - 208 kcal

Białko - 8 g

Tłuszcz - 4 g (w tym 4 g nienasyconych kwasów tłuszczowych, 0 g nasyconych)

Węglowodany - 35 g

Koszt takiej porcji to 1,40 zł

Skład i kaloryczność ze strony: ilewazy.pl

Zdjęcie jogurtu pochodzi ze strony: frisco.pl

Zobacz także
  • cafe latte Co siedzi w Cafe Latte?
  • batony zbożowe Co siedzi w batonach zbożowych?
  • hot dog tabela kalorii Co siedzi w hot dogu?
Komentarze (21)
Co siedzi w jogurcie owocowym?
Zaloguj się
  • ryslew2061

    Oceniono 118 razy 108

    A można wiedzieć dlaczego żelatyna wieprzowa i skrobia kukurydziana zostały nazwane chemią(w domyśle- trucizną), skoro to produkty jak najbardziej naturalne. Poza tym nie służą do przedłużania trwałości, ale do zagęszczania.

  • testereks

    Oceniono 126 razy 106

    Nie będę polemizować, czy dany jogurt jest zdrowy. :)
    Natomiast każde dziecko, którego rodzice nie przeganiali z kuchni, wie, że żelatyna i skrobia służą do zagęszczania.
    Jaki portal, taki ekspert.

  • wika2012

    Oceniono 54 razy 44

    (...)Pozostałe składniki tj. skrobia kukurydziana modyfikowana, żelatyna wieprzowa mają za zadanie utrzymywać produkt w warunkach chłodniczych. Czyli, słowem: chemia jako dodatek przedłużający termin przydatności jogurtu.(...) - jako dietetyk nie slyszalam wiekszej bzdury!! Od kiedy substancje zageszczajace utrwalaja i konserwuja??? Prosze autora artykulu aby sie douczył. Nie kazde E jest trucizna i chemią. Pod E kryje sie wiel dodatkow do zywnosci0 takze zdrowych i potzrebnych, A pisanie banialuk ze jogurt jest aki straszny - uwazam ze jest sto razy lepsza przekaska od batonika i jesli ktos nie ma czasu zeby sobie preparowac domowe musli niech kupi jogurt ze zbozami. Nie dajmy sie zwariowac. Odkrywanie takich tajnikow produktow doprowadzi do tego ze chodzenie do sklepu skonczy sie na ogladaniu polek a organizm wyniszczy anoreksja.

  • positivesdenken

    Oceniono 33 razy 25

    Ale dlaczego posłużyli się akurat polskim producentem Bakoma? Ten syf przeszedł z zachodu, dlaczego więc np. nie Danon służy do krytyki tego rodzaju niezdrowego żywienia? Jest jeszcze bardziej niezdrowy niż Bakoma.

  • jacek1968

    Oceniono 36 razy 24

    Spotyka się 2 producentów jogurtu
    -no i co tam u Ciebie?-zajebiście interes kwitnie,a u Ciebie?
    -u mnie tak samo ,nawet mleko zacząłem dodawać.

  • alejajaniemaco

    Oceniono 30 razy 14

    A pani w reklamie taka ladna i tak ladnie sie usmiecha. Dzieci takie sliczne i wszyscy jedzom jogurciki w takim ladnym mieszkanku. Ja tez tak chce zdrowo ! Ide kupic sobie jogurt i bende tak jak oni !

  • cometto-pl

    Oceniono 15 razy 13

    W jaki sposób pasteryzacja może zmniejszyć ilość wapnia? Proszę o wytłumaczenie mechanizmu.

  • wpoldopiatak

    Oceniono 18 razy 10

    Dobrym rozwiazaniem jest zakup "jogurtownicy". Sami decydujemy o skladzie.

  • koszmarekopalek

    Oceniono 8 razy 4

    Pszenica najtańszym ziarnem? Odkąd pamiętam, czyli od ładnych kilku lat, może bywa tańsza w skupie niż np. kukurydza, jak jest po tegorocznych zbiorach, ale żeby od razu pisać, że najtańsza? Może pani dietetyk porównała ceny zbóż konsumpcyjnych do paszowych? Dobrej jakościowo pszenicy konsumpcyjnej w Polsce brakuje, trzeba sprowadzać, więc raczej tania nie jest... Może pani dietetyk chodziło o cenę ziarna przetworzonego? Ale i tak wierzyć mi się nie chce.
    Żelatyna i skrobia służą przede wszystkim do trzymania jogurtu w całości. I akurat "modyfikowana" nie oznacza GMO.

    Prawda jest taka, że kantujemy się na okrągło wokoło nawzajem. Dziś bulwersujemy się na jogurty, jutro na parówki, pojutrze na reklamy w kinach, popojutrze na podwyżkę cen biletów przy średniowiecznych przywilejach pracowników komunikacji, za tydzień mowa będzie o umowach śmieciowych, później o podwyżce podatków i wzroście zadłużenia w wyniku większej ilości urzędasów i kolejnych afer korupcyjnych, o bankierach wciskających kredyty, księżach pedofilach, darmowej oświacie, co produkuje kolejne barany itd. itp.

    Każdy coś chce sprzedać, upchnąć, nierzadko ocierając się o zwykłe oszustwo. Taki współczesny marketing.

    Świat się kręci :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane