Dieta garstkowa Dr Anna Lewitt: jesz tyle, ile zmieścisz w dłoni

Dr Anna Lewitt to ekspert w leczeniu nadwagi i otyłości, autorka książek i dietetyczka gwiazd. Zobacz, jak ocenia żywieniowe nawyki Polaków i na czym polega opracowana przez nią dieta garstkowa.

Śniadania w diecie garstkowej dr Anny Lewitt

Magda Derewecka: Jak ocenia Pani jedzenie Polaków? Jakie błędy popełniamy?

Dr Anna Lewitt: Wśród Polaków wiedza na temat zasad zdrowego odżywiania jest niestety bardzo skąpa. Mamy mnóstwo błędnych przekonań na temat jakiego rodzaju żywność jest zdrowa. Poza tym Polacy nie zdają sobie sprawy z długofalowych konsekwencji zdrowotnych braku dbałości o to, co jemy. Problemem jest właśnie brak wiedzy. Często również powodami takiego postępowania jest brak czasu, zbyt szybkie tempo życia, intensywna praca zawodowa, występujące problemy finansowe, likwidacja stołówek zakładowych, etc...

Na czym polega dieta garstkowa?

Odpowiednia ilość każdej grupy produktów powinna zmieścić się w łódeczce utworzonej z własnej dłoni. Zatem na naszym talerzu powinna znaleźć się np. garstka produktów zbożowych, takich jak: suche ziarna kaszy, makaron, ryż, garstka produktów białkowych : piersi z kurczaka, indyka, jaj, twarogu i garstka warzyw lub owoców. Produkty zbożowe: kasze, makaron, ryż itp. odmierzamy przed ugotowaniem, zanim wchłoną wodę. Mięso i ryby po ugotowaniu i odparowaniu z nich wody.

Czy chodzi tylko o ograniczanie porcji, tzn. jedzenie według wielkości garstek? Co eliminujemy z diety?

Oprócz odmierzania garstek należy pamiętać o zasadzie łączenia produktów w posiłku. W każdym posiłku zawsze należy łączyć trzy grupy produktów: białko pełnowartościowe (pierś z kurczaka, indyka, chude ryby, twaróg, jaja), węglowodany (produkty zbożowe: kasze i produkty z pełnego przemiału) i warzywa. Do innych ogólnych zasad należy: jedzenie regularnie 5 posiłków, wypijanie dużej ilości wody mineralnej niegazowanej (ok. 2 do 2,5 litra dziennie). Pierwsze śniadanie powinno być zjedzone rano do 45 minut po przebudzeniu. Każdy kolejny posiłek powinien być jedzony co 3 godziny. Ostatni posiłek powinien być spożyty 2-3 godziny przed snem. Należy stale uzupełniać płyny, zwłaszcza jeśli pijemy duże ilości odwadniającej kawy i herbaty . Dwie filiżanki wody należy wypijać po jednej wypitej filiżanki kawy i jedną filiżankę wody po wypiciu jednej herbaty.

Dietę powinniśmy uzupełniać o produkty bogate w witaminy przeciwutleniające : C, E, beta karoten oraz produkty zawierające fitoestrogeny. Należy ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, np. tłuste mleko, sery, mięsa oraz wędliny czy smalec, cukry proste, np. czekoladę, ciasta, kremy. Musimy zrezygnować z wysokokalorycznych dań typu fast food.

Są jakieś super produkty, szczególnie polecane w diecie?

Jednym z najważniejszych składników diety garstkowej są kasze. Warto wybierać kasze całe, niełamane, nieprażone pakowane w paczki np. 0,5 kilogramowe. Najlepiej unikać kasz pakowanych w woreczkach "błyskawicznych" . Szczególnie polecam spożywać kasze grube: pęczak, gryczaną i jaglaną, które nie są pozbawione warstwy aleuronowej (warstwy znajdującej się pod zewnętrzną skórką ziaren zbóż, bogatej w białko, witaminy z grupy B i składniki mineralne, takie jak fosfor, wapń i żelazo).

4 przepisy na kaszę jaglaną

Co to znaczy, że szczupła osoba może mieć nadwagę?

Osoby pozornie szczupłe, mające BMI w normie, mogą mieć nadwagę lub cierpieć na otyłość ze względu na niewłaściwy skład ciała. Oznacza to, że osoba szczupła wizualnie ma zbyt niską zawartość tkanki mięśniowej, a zbyt wysoką zawartość tkanki tłuszczowej. Taka osoba ma równie wysokie prawdopodobieństwo zapadnięcia na choroby serca i choroby cywilizacyjne jak osoby wizualnie otyłe.

Dlaczego szybka utrata wagi wraca efektem jo-jo? Ile powinno trwać zdrowe odchudzanie?

Efekt jo-jo pojawia się w wyniku gwałtownych zmian w sposobie żywienia. Organizm ludzki potrzebuje czasu, aby przestawić się na nowy sposób żywienia. Przechodząc nagle na drastyczną dietę, np. głodówkę czy dietę restrykcyjną nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości kalorii. Mózg zabiera potrzebne do życia składniki odżywcze m.in. mięśniom, a brak ruchu powoduje, że mamy mniej siły, mięśnie nasze tracą na wadze. Spalają tym samym mniej kalorii i koło się zamyka. W trakcie stosowania dobrze zbilansowanej diety pacjent powinien chudnąć 0,5-1 kg tygodniowo. Czas trwania diety zależy od wyjściowej masy ciała oraz celu danej osoby. Jest to kwestia indywidualna.

Czy to prawda, że widzi Pani pacjenta, który chce schudnąć i wie, ile mniej więcej czasu mu to zajmie?

Nie mogę powiedzieć, że od razu wiem, ile i jak długo pacjent powinien chudnąć, potrafię to określić dopiero po przeprowadzeniu pomiarów antropometrycznych, badania składu ciała i po wywiadzie żywieniowym z pacjentem.

Która z popularnych diet jest najbardziej niezdrowa?

Nie ma jednej konkretnej, najbardziej niezdrowej diety. Jest wiele diet, które są nieracjonalne, źle zbilansowane, przy których szybko chudniemy, następnie dopadnie nas efekt jo-jo, a dodatkowo narazimy się na wiele skutków ubocznych. Można powiedzieć, że każda dieta, która polega na całkowitej eliminacji jednego lub więcej z ważnych składników pokarmowych (np. węglowodanów lub białka) lub jest zbyt redukcyjna (zbyt mało kalorii) jest niezdrowa, a nawet potencjalnie szkodliwa.

Na początku odchudzania jest nam trudno odzwyczaić się od jedzenia tego, co do tej pory jedliśmy. Co zrobić, jeśli pojawia się ochota na podjadanie?

Jedząc 5 posiłków w regularnych odstępach czasowych co 3 godziny oraz przygotowując posiłki zgodnie ze zdrowymi założeniami powinniśmy być syci w okresie przerwy. Nie będziemy mieć ochoty na podjadanie gdy nasze posiłkibędą zdrowe, sycące i jednocześnie pyszne.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA