Dieta ryżowa

To program żywieniowy, który pierwotnie wykorzystywany był jako dieta lecznicza dla pacjentów z nadciśnieniem, podwyższonym cholesterolem lub innymi schorzeniami układu krwionośnego . Twórca tej diety, dr Walter Kempner, szybko zaobserwował, że taki sposób odżywiania   wpływa korzystnie nie tylko na stan zdrowia, ale również na sylwetki pacjentów.

Entuzjaści tej diety, przekonują, iż ryż jest lekkostrawny, zawiera cenne składniki odżywcze takie jak : błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego i sprawia, że dłużej odczuwamy „stan najedzenia”; potas - przy jednoczesnej niskiej zawartości sodu pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a także umożliwia pozbycie się nadmiaru wody z tkanek; czy magnez regulujący między innym poziom cukru we krwi czy wpływający na samopoczucie.

Należy pamiętać, aby podczas stosowania diety zrezygnować z używania soli, a także przypraw ją zawierających (np. przyprawy uniwersalnej lub maggi). Twórcy tej diety twierdzą, że taki sposób odżywiania umożliwia stratę do około 10kg w ciągu miesiąca.



Dieta składa się  3 faz:


* Faza I (detoks i szybka utrata wagi) -  długość zależy od preferencji i możliwości odchudzającego.  Podaż kalorii ograniczamy do 1000 i jednocześnie eliminujemy niezdrowe i tuczące pokarmy. Koncentrując się na pokarmach pochodzenia roślinnego - zbożach i owocach,  doprowadzamy do oczyszczenia organizmu.
* Faza II (powolna strata kilogramów)- do jadłospisu  włączamy dodatkowe pokarmy, w celu zwiększenia dziennej dawki kalorii o około 200. Pojawiają się w menu warzywa. Posiłki spożywamy 2 -3 razy dziennie. Raz na tydzień dopuszczalna jest ryba.
* Faza III (utrzymania ) -  korzystając z nowo nabytych nawyków żywieniowych i dołączając do jadłospisu chude mięsa i nabiał, na pewno nie będziemy narażeni na efekt jo-jo.


Przykładowy jadłospis dla Fazy I:

Śniadanie:  kromka pieczywa wieloziarnistego,  100 kefiru naturalnego 0%, banan

Obiad:  szklanka gotowanego, dzikiego ryżu,  warzywa gotowane na parze 200g (marchew, seler, brokuł, kalafior); jabłko

Kolacja: szklanka gotowanego szpinaku z 2 łyżkami jogurtu naturalnego 0%, pół szklanki ugotowanego  ryżu basmati,  nektarynka

Więcej o:
Komentarze (1)
Dieta ryżowa
Zaloguj się
  • ewelinabbb

    0

    RYŻ. DIETA. INDEKS GLIKEMICZNY. IG TO BŁĘDY. ♥♥♥♥♥

    BH.240.
    MOTTO: Ryż, to KONIECZNOŚĆ !! *****

    WIKIPEDIA:
    Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu; czyli otręby i proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania ziarna, wykorzystuje się jako KARMĘ dla ZWIERZĄT. Z otrąb uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również nawóz i furfurol. Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż wykorzystywany jest także w papiernictwie, do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder). Stanowi źródło skrobi.
    Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno PLEWY, jak i OTRĘBY, czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem, co nadaje ziarniakom połysk.

    IRL KRAKÓW:
    Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, a więc wyjątkowo NISKO, max. po ok. 60 min. czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !! Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Są to tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu.

    WSKAZANIA TE MOŻNA I TRZEBA ZWERYFIKOWAĆ, RÓWNIEŻ UWIARYGODNIĆ:
    W trosce o własne zdrowie i Ew. wyniki sportowe. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !! Wobec tego ryż powinien być jako produkt żywieniowy; ZALECANY lub DOZWOLONY. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    PUENTA:
    RYŻ biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, a więc biologiczne REALIA !! *****

    NIEPRAWDY BIOLOGICZNE ORAZ PUSTE FRAZESY:
    O ryżu i nie tylko o ryżu, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książkę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!

    GOŁYM OKIEM WIDAĆ, ŻE CI SPECJALIŚCI OD IG, CYNICZNIE I BEZCZELNIE:
    Potwierdzają nieprawdy biologiczne, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie.

    PRZECIEŻ DO NICH, NIE MOŻESZ ZADZWONIĆ, BO NIE MA GDZIE:
    Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego !? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym naukowym reżimom czyli lekko, łatwo mówią prawdy biologiczne, które zbadali. Warto !!

    CHLEB TYPU KR-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

    ZOBACZ TEŻ; CHLEB typu KR-IRL, wg: IRL KRAKÓW.
    Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. *****
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
    ADRES_______: www.instytutirl.com.pl/

    BH.240.
    ENGLISH VERSION_______: www.instytutirl.com.pl/index9.php

    Biologia, medycyna.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX