Dieta Brichera-Bennera

Bricher -Banner stworzył program żywieniowy umożliwiający schudnięcie, poprzez eliminowanie z jadłospisu tzw. pustych kalorii.

Zanim przystąpimy do stosowania tej diety należy prześledzić swój własny jadłospis, w celu wyłapania nieprawidłowości. W tym celu należy przez tydzień skrupulatnie zapisywać każdy zjedzony posiłek, każdą zjedzoną przekąskę i każdy wypity napój.

A oto główne założenia diety Brichera-Bennera:

1. Eliminujemy z jadłospisu :

* Słodycze * Tłuste mięsa, wędliny i sery * Alkohol, piwo, nikotyna * Produkty wysoce przetworzone, rafinowane i konserwowane (wszelkie zupki i sosy instant, biały rafinowany cukier, biały ryż, białe pieczywo, słodkie czekolady ) * Ostre przyprawy, również sól - pobudzają one bowiem apetyt.

1. Zaburzenia w metabolizmie powodowane są przez zbyt dużą podaż białek - konsekwencją jest zakwaszenie organizmu, uszkodzenie wątroby, nerek i jelita grubego. Z tego powodu za najlepsze źródła białka zwierzęcego uważane są chude twarogi i odtłuszczone mleko, a białek roślinnych warzywa, nieprzetworzone produkty zbożowe, owoce i orzechy.

1. Należy ograniczyć pokarmy bogate w skrobię (makarony, ziemniaki, drobne kasze) 2. 65 proc. dostarczanych produktów powinno być nieprzetworzonymi, surowymi owocami lub warzywami. Owoce i warzywa powinno się jeść przed posiłkami gorącymi. Pozostałe 35 proc. to produkty gotowane. 3. Zakazuje się spożywania tłuszczy zwierzęcych. Poleca się natomiast tłuszcze roślinne bogate w NNKT. 4. Posiłki powinno się spożywać na małych talerzach, przeżuwać i gryźć powoli, aż do momentu odczucia sytości.

Rozkład posiłków wygląda następująco:

I śniadanie - 250 Kcal, II śniadanie - 100 Kcal, Obiad - 350 Kcal, Podwieczorek - 100 Kcal, Kolacja - 200 Kcal.

I śniadanie - 250 Kcal. Do wyboru: 1. Bułeczkę pełnoziarnistą skropić oliwą, obłożyć 2 cienkimi plasterkami chudego twarogu oraz kilkoma plasterkami ogórka. 2. 3 dag płatków owsianych zalać połową opakowania jogurtu naturalnego, wkroić jedną nektarynkę. 3. 10 dag twarożku wymieszać z łyżeczką jogurtu naturalnego, skropić sokiem z cytryny i posłodzić słodzikiem. Dodać pokrojone pół jabłka lub 10 dag malin. 4. Kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczką masła migdałowego, obłożyć liściem sałaty, rzodkiewką i pomidorem. Na deser jedno kiwi i garść nerkowców. 5. Kromkę chleba z pełnego przemiału skropić wysoko-linolenowym olejem lnianym i obłożyć 5 dag chudego twarożku zmieszanego z pomidorem i szczypiorkiem 6. Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.

II śniadanie i podwieczorek - 100 Kcal. Do wyboru: 1. Szklanka chudego kefiru.

2. Garść migdałów

3. Jedno jabłko

4. Filiżanka zupy pomidorowej z ryżem

5. Marchewka z jabłkiem

6. Kromka pełnoziarnistego pieczywa z sałatą i pomidorem. Dwie rzodkiewki.

Obiad - 350 Kcal. Do wyboru: 1. Pokroić w zapałkę 10 dag mintaja, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Rybę obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z dwoma małymi ziemniakami. 2. 2 jajka sadzone na na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki). 3. Sałatka owocowa z kefirem chudym , pestkami dyni i słonecznika.

5. Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku. 6. Warzywa gotowane na parze. Prażone nerkowce.

Kolacja - 200 Kcal. Do wyboru: 1. Sałatka z kiwi, mandarynki i grejpfruta

2. Szklanka jogurtu naturalnego. Łyżeczka otrębów owsianych 3. 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z margaryną i białym serem oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora. 4. Garść orzechów włoskich 5. Fasolka szparagowa z oliwą i przyprawami. 7. Sałatka z tuńczykiem (50g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej).

W ramach fazy inicjacji diety zaleca się przez pierwsze 3 dni bazować jedynie na sokach warzywnych, najlepiej zrobionych samemu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.