Dieta Atkinsa

Sposób odchudzania skierowany do osób, które nie wyobrażają sobie swojego codziennego jadłospisu bez tłustych mięs, sosów doprawianych śmietaną czy pełnotłustych serów.

Nowojorski lekarz Atkins proponuje komponowanie posiłków o wysokiej zawartości tłuszczu z produktami białkowymi, jako doskonały sposób na pozbycie się nadprogramowych kilogramów. Przy braku ograniczeń ilościowych pojawia się jednak jeden warunek : konieczne jest zminimalizowanie ilości dostarczanych węglowodanów.  Ważnymi zaletami tego sposobu odchudzania jest brak uczucia głodu - tempo metabolizmu zostaje podniesione. Dr Atkins zapewnia, iż można stracić do 2 kg tygodniowo i to bez efektu jojo.

Podczas trwania diety należy spożywać trzy główne posiłki i maksymalnie 2 niewielkie przekąski. Ten sposób odchudzania mogą stosować osoby zdrowe, warto więc decyzję o rozpoczęciu diety Atkinsa skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.  Warto również zwrócić uwagę na niepochlebne opinię niektórych dietetyków na temat opisywanej diety. Otóż uważają oni, iż zbyt długie stosowanie tego programu żywieniowego może doprowadzić do zaburzenia równowagi wodno- elektrolitowej, a nadmiar tłuszczy i białek może nadmiernie obciążać nerki.  Warto zwrócić uwagę na to , że taki sposób odżywiania może nie zapewnić nam wystarczającej  dawki magnezu.

Etapy diety Atkinsa:

1. Faza wprowadzająca - trwa 2 tygodnie; ograniczamy spożycie węglowodanów do 20 g na dzień.  Posiłki komponujemy  mając następujące produkty do wyboru: wszystkie rodzaje mięs,  ryb, owoców morza, jaja, sery pleśniowe, tłuszcze roślinne. Rezygnujemy natomiast z : pieczywa, owoców,  produktów zbożowych, warzyw bogatych w skrobię (ziemniaków), chudego nabiału i kofeiny. Zabrania się również: słodyczy, cukru, miodu, dżemów i marmolad

2. Faza druga - czas trwania to również 2 tygodnie; podczas których zwiększamy ilość spożywanych węglowodanów do 30- 50 g dziennie. Dopuszczalne jest jedzenie większej ilości warzyw, owoców typu jagoda (truskawki, maliny) , a także orzechów. Nadal jednak podstawę naszego jadłospisu powinny być tłuszcze i mięsa wymienione w fazie pierwszej. Należy pamiętać o niełączeniu węglowodanów z tłuszczami i białkiem - węglowodany spożywamy w odstępstwie czasowym od pozostałych posiłków.

3. Faza trzecia - może być kontynuowana przez resztę życia, jako sposób odżywiania.  Należy spożywać tyle węglowodanów, aby nie przybyło nam kilogramów. Nie wolno łączyć produktów węglowodanowych z jajami, mięsem czy rybami.

W czasie trwania poszczególnych faz diety Atkinsa nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu - dopuszczalna jest woda mineralna, kawa i herbata (niesłodzone).  

Przykładowy jadłospis fazy wprowadzającej :

Śniadanie:

Omlet z serem- 1 porcja ( 2 jajka, szczypior, pół szklanki startego żółtego sera,  łyżka śmietany,  łyżka masła,  pieprz i  sól) , jajka lekko ubić, dodać wszystkie składniki z wyjątkiem sera, wymieszać. Następnie usmażyć na patelni - pod koniec posypać serem i poczekać aż się roztopi) - ilość węglowodanów 6g

Obiad:

Sałatka z kurczaka  - (przepis na 2 porcje), potrzebne składniki: 1 duża gotowana lub pieczona pierś z kurczaka,  duży ogórek konserwowy,  2 pokrojone na małe kawałki jajka gotowane,  cebula, 2 łyżki majonezu,  2 łyżki kwaśnej śmietany,  łyżeczka odsączonych kaparów,  szczypiorek,  niewielka garść orzechów włoskich.  Mięso należy pokroić na niewielkie kawałki i wymieszać  z pozostałymi składnikami.  - ilość węglowodanów na porcję - 7 g

Kolacja:

Klopsy w sosie pomidorowym - (przepis na 2 porcje), potrzebne składniki: 450 g mielonej wołowiny,  1 cebula drobno posiekana, ząbek czosnku drobniutko pokrojony, 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, łyżka posiekanej natki pietruszki,  60 g startego żółtego sera, 450 g pomidorów z puszki) . Należy wymieszać mięso z cebulą,  czosnkiem, pietruszką i siemieniem lnianym, a następnie uformować niewielkiej wielkości klopsy, które powinno się lekko podsmażyć a następnie dusić w pomidorach z puszki.  Przed podaniem posypać tarym serem.  - ilość węglowodanów w jednej porcji 8g

Ewentualne przekąski:

wędliny

Więcej o:
Copyright © Agora SA