Karczochy. Pomoc w detoksie i odchudzaniu [Wyciąg z karczocha]

Karczoch to warzywny afrodyzjak. Zdrowy i smaczny, pomaga spalić zbędną tkankę tłuszczową.

Karczochy przywędrowały do nas z rejonów Morza Śródziemnego. Znane były już Starożytnym Rzymianom i Grekom. Roślina ta osiąga nawet 2 metry wysokości, a jego kwiat ma piękny purpurowo- czerwony kolor. W smaku przypomina delikatny posmak szparagi. Karczoch jest częstym i jednym z obowiązkowych składników diety aktorek i modelek. Jego wyciąg znajdziemy w składzie różnych supelmentów odchudzających.

Quinoa (komosa ryżowa) - białko, błonnik i antyoksydanty [5 PRZEPISÓW]

Karczochy właściwości

Ta niezwykła roślina, oprócz swojego pieknego wyglądu ma dużo właściwości odżywczych. Jego wyciąg wspomaga odchudzanie. Jada się go w różnych postaciach, ale najczęściej na surowo lub ugotowany.

Najwiekszym przysmakiem jest dno główki główki pąku, nazywane sercem. Równie wartościowe są jego ciasno przylegające płatki.

Najlepsze są świeże karczochy, dojrzewające późną wiosną i jesienią. Jednak sporo cennych właściwości mają także marynowane pąki w słoikach czy puszkach. Wyciągi z tej rośliny znajdziemy również w składzie wielu suplementów diety.

Karczochy składniki odżywcze

Karczochy są dobrym źródłem żelaza, potasu, wapnia i magnezu. Bogatym źródłem witamin, minerałów i wartościowych związków organicznych.

Karczochy działanie antynowotworowe

Karczochy mają także silne działanie antynowotworowe i według portugalskim badaczom, ograniczają przyrost komórek rakowych. Są także zbawienne dla wątroby, silnie ją regenerując oraz pomagają w problemach z trawieniem. W składzie karczochów znajduje się wiele antyoksydantów, które są pomocne w walce ze starzeniem się komórek.

Karczoch odchudzanie

Karczoch to warzywo, które powinna docenić każda kobieta. Jest doskonałym produktem, który usuwa z organizmu nagromadzone toksyny. Jego delikatnie gorzki smak, to efekt obecności cynaryny, która odtruwa i obniża poziom cholesterolu oraz kwasu chlorogenowego, który wspomagają trawienie.

Kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie się cukrów, przy czym prawidłowo wpływa na szybką redukcję kilogramów. Chroni także przed cukrzycą. Jest bardzo polecany diabetykom.

Jest naturalnym źródłem niacyny, zwaną również witaminą B3, która jest niezastąpiona w procesie przemiany węglowodanów i kwasów tłuszczowych. Skutecznie przyspiesza przy tym przemianę materii.

Bikram joga - leczy kontuzje, odchudza, dodaje energii

Zobacz wideo

Partner - materiał

zobacz wybrane produkty

Więcej o:
Copyright © Agora SA