Cukinia z oliwkami

30.05.2011 08:00

Fot. Agnieszka i Michał Wolniakowie

Brak ci pomysłu na szybkie danie, które przypadnie do gustu tobie i twoim gościom? Wypróbuj sałatkę z cukinii, którą przygotujesz w 15 minut.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4

Składniki
3 średnie cukinie; odkrój końcówki, a cukinie pokrój w plastry grubości 0,5-1 cm
1 łyżka tartej skórki z cytryny
pół szklanki drobno pokrojonych czarnych oliwek bez pestek
oliwa z oliwek
sok z 1 cytryny
pół szklanki posiekanej bazylii
sól morska

Przygotowanie
Ułóż plastry cukinii na półmisku. Posyp je startą skórką z cytryny i pokrojonymi oliwkami. Delikatnie skrop całość oliwą z oliwek. Polej cukinię sokiem z cytryny i posyp solą morską. Na koniec oprósz danie bazylią. Gotowe!

Wartości odżywcze porcji
Kalorie: 48 kcal
Węglowodany: 7,7 g
Cholesterol: 0 mg
Tłuszcz: 2,1 g
Błonnik: 2,4 g
Sód: 278 mg
Białko: 2,1
Cukier: 3.0 g

Komentarze (2)
Zaloguj się
  • Gość: ciekawski

    0

    przydaloby sie zdjecie

  • ecol

    0

    Danie z cukinii zilustrowane bakłażanami w centralnym punkcie.... ;)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX