Makaron ryżowy - więcej energii, mniej kilogramów [4 PRZEPISY w tym makaron z kurczakiem]

redakcja
09.11.2015 11:18
Zupa z makaronem ryżowym

Zupa z makaronem ryżowym (Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG)

Makaron ryżowy otrzymywany jest z mąki ryżowej. Nie wymaga gotowania i polecany jest zwłaszcza tym osobom, które pragną unikać glutenu. Ten rodzaj makaronu nie zawiera konserwantów, pozbawiony jest chemii i sztucznych barwników, a ponadto jest lekkostrawny - to zatem idealny składnik diety odchudzającej. Jak go przyrządzić?

Makaron ryżowy - właściwości

Makaron ryżowy tworzony jest poprzez zmieszanie mąki ryżowej i wody. Czasem do takiej mieszanki dodaje się jeszcze mąki kukurydzianej lub tapioki. Produkt jest na tyle lekki, że może być spożywany przez wszystkich nawet w dużych ilościach - nie trzeba obawiać się wzrostu wagi. Jest bowiem lekkostrawny, pozbawiony tłuszczu i cholesterolu, za to posiada dużo białka, soli mineralnych oraz witamin.

Makaron ryżowy jest źródłem węglowodanów złożonych, które dodają nam energii do treningu i poprawiają samopoczucie. Organizm trawi je o wiele wolniej, niż całą resztę, zatem przez znacznie dłuższy czas jesteśmy syci i nie mamy ochoty na słodkie przekąski

Gluten. Czy warto go wyeliminować z diety?

Makaron ryżowy - cena

Makaron ryżowy zazwyczaj występuje w postaci cienkich niteczek, ale czasem można go znaleźć także w formie wstążek i rurek.

Nie jest drogi, za to bardzo smaczny i ma mało kalorii - dlatego naprawdę warto skusić się na paczkę i przygotować pożywne, dietetyczne dania. Kupując makaron ryżowy Tao Tao zapłacimy około 6 złotych za 200 gramów produktu. Producentów jest wielu, dlatego w sklepach znajdziemy także droższe i tańsze propozycje.

Makaron ryżowy - przepisy

Makaron ryżowy nie wymaga gotowania - wystarczy zalać go wrzącą wodą, by po kilku minutach był gotowy do spożycia. Można dodać go do azjatyckich zup. Wybornie smakuje także z kurczakiem, warzywami oraz owocami morza.

Węglowodany. Wróg czy przyjaciel osoby aktywnej?

Oto interesujące potrawy z makaronu ryżowego:

1. Sałatka z makaronu ryżowego - Makaron ryżowy doskonale smakuje podany z kukurydzą, ogórkiem oraz szynką. Świeżego ogórka, makaron oraz szynkę (w kawałku) należy pokroić, a następnie wymieszać z puszką kukurydzy. Całość zalewamy jogurtem naturalnym, wymieszanym z 2 łyżkami majonezu. Dodajemy także posiekany koperek oraz (jeśli chcemy) ząbek wyciśniętego czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.

2. Makaron ryżowy z kurczakiem - Orientalna propozycja dla ludzi lubiących egzotyczne smaki. Kurczak po chińsku to idealny dodatek do makaronu ryżowego. Mięso należy pokroić i doprawić solą, pieprzem, curry i odrobiną papryczki chilli w proszku. Następnie podsmażyć na oliwie z oliwek, dodając wyciśnięty ząbek czosnku dla lepszego smaku. Czerwoną paprykę oraz pieczarki kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa, gdy już będzie miękkie, zalewając odrobiną sosu sojowego. Następnie nakładamy na talerz, na przygotowany wcześniej makaron ryżowy. I gotowe!

3. Makaron ryżowy z warzywami - Do makaronu ryżowego pasuje wiele warzyw. Ten przepis wykorzystuje marchewkę, paprykę, cebulę oraz fasolkę szparagową, ale równie dobrze można zdecydować się na inne warzywa - całość i tak będzie wyborna! Marchewkę i cebulę należy obrać, a następnie pokroić. Marchewkę w talarki, cebulę w piórka, a paprykę w słupki. Makaron ryżowy należy przygotować tak, jak wcześniej napisano. Fasolkę szparagową gotujemy zaś w osolonej (najlepiej solą morską) wodzie. Następnie należy przełożyć ją na patelnię, wrzucając też resztę warzyw i nieco soli - warto zwrócić uwagę, czy cebula się ładnie zeszkliła, a marchewka zmiękła (w razie potrzeby warto dodać trochę wody). Tak przygotowaną mieszankę nakładamy na gotowy makaron ryżowy, zalewamy 2 łyżkami sosu sojowego, a także odrobiną soku z limonki.

4. Krewetki i makaron ryżowy - By przygotować to pyszne danie, należy obrać krewetki i wrzucić je na patelnię wraz z odrobiną pokrojonego drobno imbiru, 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku, posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną drobno papryczką chilli (lub zwykłą, czerwoną papryką). Całość doprawiamy solą i smażymy przez chwilę, po czym dodajemy łyżeczkę sosu sojowego oraz miodu, i jeszcze chwilę smażymy (około 2 minuty). Taką mieszankę nakładamy na przygotowany makaron ryżowy.

Zobacz także
Komentarze (1)
Zaloguj się
  • janinkainka

    0

    uwielbiam makaron ryżowy w każdej postaci czy to w zupie czy z kurczakiem, do moich ulubionych nalezy makaron ryżowy z wołowiną w Krakowskiej restauracji Mekong

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

STRÓJ NA FITNESS