Fenkuł włoski - doskonały dla dbających o linię

12.10.2015 11:14
Fenkuł dzięki witaminom z grupy B wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego oraz poprawia samopoczucie.

Fenkuł dzięki witaminom z grupy B wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego oraz poprawia samopoczucie. (fit&easy)

Fenkuł włoski (inaczej koper włoski lub koper słodki) to smaczna roślina dwuletnia, która polecana jest w szczególności osobom odchudzającym się i dbającym o swoją formę - posiada bowiem niską wartość kaloryczną, a przy tym wiele zdrowotnych właściwości.

Fenkuł włoski - garść informacji

Koper włoski zaliczany jest do rodziny selerowatych. Osiąga wysokość od 90 centymetrów do 2 metrów. Posiada prostą, drobno żebrowaną łodygę, pierzaste liście, gruby korzeń, drobne, żółte, ułożone w rodzaj baldachimu kwiaty i małe owoce.

Kto pragnie kupić świeży koper włoski, powinien zwrócić uwagę na stan bulw - jeśli są gładkie, jasnozielone i niepopękane, oznacza to, że roślina jest świeża. Świadczy o tym również stan liści, które nie mogą być przywiędnięte. Warzywo nie powinno być zbyt duże - przerośnięty fenkuł prawdopodobnie będzie łykowaty i niesmaczny. Warto sprawdzić, czy nie jest zbyt miękki i gumowaty - to również będzie oznaka jego starości.

Oczyszczające soki [6 PRZEPISÓW]

Koper włoski - historia i występowanie

Fenkuł ma swoje korzenie na Bliskim Wschodzie - stosowany był już 5 tysięcy lat temu w Egipcie i na terenie Mezopotamii. Z całą pewnością w celach leczniczych używali go Rzymianie - na przykład historyk Pliniusz opiewał jego pozytywny wpływ na wzrok.

Fenkuł występuje dziko w strefie śródziemnomorskiej, a także w Pakistanie, Iranie oraz Afganistanie. Z racji na swoje właściwości rozprzestrzenił się jednak także na inne tereny - spotkać go można między innymi w Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, czy na Hawajach. Znajdziemy go również w Polsce, choć uprawa kopru w naszym kraju jest trudna, zatem jest hodowany rzadko.

 

Fenkuł - właściwości

Fenkuł włoski polecany jest przede wszystkim osobom, które dbają o linię - zawiera bowiem bardzo mało kalorii, a przy tym zawarty w nim błonnik pęcznieje w żołądku, zapewniając nam na długo uczucie sytości.

Zawiera również witaminy z grupy B - a przede wszystkim sporo witaminy B1, która uczestniczy w procesie spalania tłuszczów. Prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego jest również wspierane przez kwas foliowy, czyli witaminę B9. Spożywanie kopru włoskiego wpływa też pozytywnie na perystaltykę jelit. Widzimy więc, że fenkuł wspomaga odchudzanie.

Posiada jednak szereg innych, dodatkowych właściwości:

- dzięki witaminie A poprawia funkcjonowanie narządów wzroku, między innymi zapobiegając tak zwanej "kurzej ślepocie", czyli problemom z widzeniem o zmierzchu

- dzięki witaminom z grupy B wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego oraz poprawia samopoczucie

- dzięki witaminie C wspiera odporność organizmu (zawiera więcej tej witaminy, niż cytryna!)

- dzięki rutynie wzmacnia naczynia krwionośne oraz chroni przed działaniem wolnych rodników (opóźnia procesy starzenia)

- dzięki dużej zawartości potasu obniża wysokie ciśnienie krwi i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniem

5 sposobów na to, żeby nie przytyć w pracy

Fenkuł - przepisy

Właściwości kopru włoskiego sprawiają, że obecnie przeżywa on swój renesans - coraz częściej kupują go również Polacy. Jeśli chodzi o zastosowanie, koper włoski to świetna przyprawa, ze względu na swój wyjątkowy, anyżkowy aromat i smak. Można go przyjmować pod różnymi postaciami - gotowany, grillowany, surowy - i zawsze będzie pozytywnie oddziaływał na nasz organizm.

Oto kilka pomysłów:

- z duszonych i zmiksowanych liści kopru włoskiego można zrobić wyborną zupę krem

- posiekane bulwy kopru włoskiego są znakomitym składnikiem warzywnych sałatek

- posiekany fenkuł z cebulą, czosnkiem, marchewką i pomidorami stworzą przepyszny sos pomidorowy

- ryby grillowane z plastrami kopru włoskiego będą miały doskonały, anyżkowy posmak

- duszony fenkuł to świetna przystawka do mięs, ryb oraz owoców morza (wystarczy zalać pokrojoną bulwę bulionem, dodać łyżkę masła, sól oraz pieprz i dusić pod przykryciem przez około 20 minut)

Skomentuj:
Fenkuł włoski - doskonały dla dbających o linię
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

STRÓJ NA FITNESS