Kefir - dlaczego warto włączyć go do codziennej diety?

Uwzględnienie we własnej diecie kefiru przyczynia się do szeregu korzyści zdrowotnych.

Uwzględnienie we własnej diecie kefiru przyczynia się do szeregu korzyści zdrowotnych. (fot. Shutterstock)

Kefir to produkt będący efektem naturalnego procesu fermentacji mlekowej przy udziale drożdży i korzystnych dla zdrowia bakterii. Po raz pierwszy zaczęto wytwarzać go przed setkami lat w rejonach Kaukazu, a jego nazwa pochodzi od słowa ?dobre samopoczucie?. Takie określenie nie jest przypadkowe, gdyż regularne spożywanie kefiru wpływa pozytywnie na zdrowie fizyczne oraz poprawia nastrój.

Kefir - właściwości zdrowotne

Uwzględnienie we własnej diecie kefiru przyczynia się do szeregu korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim ten produkt żywnościowy jest bardzo bogaty w cenne składniki odżywcze, takie jak chociażby białko, wapń oraz żelazo. Warto zatem spożywać go zwłaszcza w przypadku chęci nabrania masy mięśniowej podczas treningu, a także wzmocnienia kości. Tym bardziej, że jest on bardzo lekkostrawny w porównaniu do jogurtu czy mleka.

Co niezwykle istotne, składniki te są bardzo dobrze przyswajalne, a dodatkowo kefir wpływa pozytywnie na proces wchłaniania przez organizm tego typu minerałów jak fosfor, magnez czy potas. Warto spożywać zwłaszcza kefir w ciąży, gdyż zawiera on spore ilości kwasu foliowego. Wyróżnia się również sporą zawartością witamin z grupy B. Kefir pozwala ponadto w bezpieczny sposób obniżyć ciśnienie tętnicze, a także poziom złego cholesterolu. Oprócz tego przynosi ulgę osobom chorującym na alergie oraz cukrzycę.

 

Kefir - odchudzanie jest proste

Nie można pominąć także skuteczności kefiru na odchudzanie. Dzieje się tak zwłaszcza dlatego, że poprawia on znacząco metabolizm układu trawiennego, a także wspomaga oczyszczanie jelit z zalegających toksyn. Dlatego właśnie tak często stosowany jest kefir na kaca. Dodatkowo jego spożywanie zmniejsza poczucie głodu, a tym samym niweluje potrzebę podjadania pomiędzy posiłkami. Nie każdy zdaje sobie również sprawę z tego, jak lekkim produktem jest kefir. Kalorie jakie zawiera to jedynie 50 w 100 gramach. Można więc bez najmniejszych obaw zajadać go codzienne przed, po lub w trakcie treningu.

Grzybek tybetański. Jak zrobić z niego kefir? [PRZEPIS]

Kefir wodny skuteczny na depresję

Badania naukowe wykazały jednoznacznie pozytywny wpływ spożywania kefiru w leczeniu depresji oraz zaburzeń lękowych. Zasługą tego są zawarte w kefirze grzybki, które wpływają na poprawę nastroju i zmniejszają ogólne napięcie psychiczne. Najlepszy pod tym względem jest kefir wodny, który dodatkowo zauważalnie wzmacnia odporność, zapobiegając ryzyku zachorowania na sezonowe przeziębienia.

Wykazano oprócz tego zwiększenie skuteczności leczenia różnego rodzaju nowotworów w przypadku osób spożywających w trakcie terapii kefir. Może być on zatem świetnym uzupełnieniem tradycyjnego leczenia onkologicznego.

 

Kefir - właściwości wpływające na urodę

Dołączenie kefiru do diety przyniesie także wiele dobrego tym osobom, którym zależy na pięknym i zdrowym wyglądzie. Przede wszystkim pozwala on pozbyć się opryszczki oraz uzyskać piękne włosy i nienagannie gładką skórę. Stosowanie kefiru w przypadku oparzeń pozwala natomiast odczuć błyskawiczną i długotrwałą ulgę. Jeśli zatem lubisz uprawiać sport na pełnym słońcu, musisz wtedy koniecznie zawsze mieć kefir pod ręką.

 

Kefir domowy - sposoby przygotowania

Nie mamy już jakichkolwiek wątpliwości czy kefir jest zdrowy, jednak to nie znaczy, że nie może być jeszcze zdrowszy! Stanie się tak wówczas, jeżeli umiejętnie połączymy go z innymi cennymi dla zdrowia produktami żywnościowymi. Warto łączyć kefir zwłaszcza z różnego rodzaju owocami, dzięki czemu uzyskamy prawdziwą bombę witaminową. Świetnym pomysłem będzie zarazem dodatnie do kefiru zdrowych zbóż lub ziaren słonecznika czy pełnego kwasów Omega siemienia lnianego.

Trzeba jednak pamiętać, że kefir właściwości będzie miał naprawdę pozytywne tylko wówczas, jeżeli na etapie jego produkcji zastosowane zostały żywe kultury bakterii. Prawdziwy kefir domowy powinien być ponadto wolny od cukru, gdyż wyłącznie wtedy jego spożywanie wzmocni naszą odporność. Naturalny kefir jedzony systematycznie to także szansa skutecznego zapobiegania próchnicy oraz wszelkim infekcjom jamy ustnej. Przeglądając półki sklepowe warto zatem dokładnie zapoznać się z kefiru składem.

Pomysły na zdrowe śniadanie

Zobacz także
  • Zupa pomidorowa Krem z pomidorów - najzdrowsza zupa pod słońcem
  • Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek i jej drogocenne właściwości zdrowotne [kalorie, kcal]
  • Odchudzanie Endomorfik, ektomorfik, mezomorfik - czyli dieta a sylwetka
Komentarze (1)
Kefir - dlaczego warto włączyć go do codziennej diety?
Zaloguj się
  • JK EBI

    0

    Dziś przeczytałem ten stary tekst i w pełni się z nim zgadzam: kefir jest the best. Zastanawiam się tylko nad zdaniem: "Warto spożywać zwłaszcza kefir w ciąży". Czy ktoś wie, gdzie można taki kefir kupić? Pytałem w kilku sklepach, ale jakoś dziwnie na mnie patrzyli...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX