Syrop klonowy - energetyczny przysmak pełen przeciwutleniaczy

Pankejki z syropem klonowym

Pankejki z syropem klonowym (Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG)

Syrop klonowy to doskonały zamiennik miodu oraz cukru - słodki przysmak, który doda energii każdej osobie intensywnie uprawiającej sport. Można nim polewać naleśniki, dodawać do owoców, ciast, lodów i deserów. Pasuje do herbaty i innych napojów, a nawet do przeróżnych dań - jak ryba, czy warzywa. Dlaczego warto się na niego skusić?

Syrop klonowy - skład

Co to jest syrop klonowy? To produkt spożywczy wytwarzany z soku klonowego, zbieranego głównie z trzech gatunków drzew - klonu cukrowego, klonu czarnego i klonu czerwonego. Na pomysł jego wytwarzania wpadli rdzenni Amerykanie - a następnie, po odkryciu Ameryki przez Kolumba, zdradzili Europejczykom sekret jego produkcji. Ci zaś udoskonalili przepis - i w takiej formie przetrwał on do dziś. Znany był jako napój energetyczny - rzeczywiście, działa rewelacyjnie.

Miód. Jak rozpoznać ten prawdziwy?

Sok zbierany jest przy pomocy rurek, wtykanych w otwory wywiercane w pniach drzew. Do dziś produkcja syropu z soku jest całkowicie naturalna - nie stosuje się żadnych środków chemicznych, ani dodatków, przez co syrop jest zdrowy dla ludzkiego organizmu. Odparowanie soku to proces żmudny, ale dzięki temu syrop jest odpowiednio gęsty bez zastosowania konserwantów i sztucznych zagęszczaczy.

Syrop zawiera wapń, magnez, potas, sód i sporo węglowodanów - to one odpowiadają za jego właściwości energetyczne.

 

Syrop klonowy - właściwości

Właściwości syropu klonowego znane były od wieków - a współcześnie poznano je jeszcze lepiej. Przede wszystkim w syropie klonowym zawartych jest ponad 50 różnych przeciwutleniaczy, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe (przede wszystkim przeciw rakowi prostaty oraz rakowi płuc), antybakteryjne oraz przeciwcukrzycowe.

Ponadto syrop wspomaga działanie antybiotyków, a więc dzięki niemu łatwiej wyleczyć się na przykład z silnego przeziębienia.

Olej z oregano naturalnym antybiotykiem

Syrop klonowy - zastosowanie

Do czego syrop klonowy może być dodawany? Jak już wspomniano we wstępie, to idealny zamiennik cukru, słodzików i miodu. Z pewnością o wiele zdrowszy, będący rozwiązaniem problemów z alergią na miód, która obecnie dotyka wielu ludzi. Kto się odchudza i dba o swoją formę powinien też wiedzieć, że syrop klonowy ma zdecydowanie mniej kalorii i więcej minerałów.

Poza tym syrop klonowy od wieków stosowany był przez Indian jako dodatek do potraw - tak jak sól w naszej kulturze. A zatem syrop z klonu może być dodatkiem do sałatek, napojów, ciast, deserów, jogurtów, śniadań, sosów, a także obiadów - również tych mięsnych oraz rybnych.

Stewia - naturalny słodzik [5 PRZEPISÓW]

Syrop klonowy na odchudzanie?

Po raz pierwszy syrop klonowy na odchudzanie zaproponował Stanley Burroughs w 1941 roku. Wiele znanych celebrytek nawet i dziś korzysta z wylansowanego przez niego sposobu - z doskonałym skutkiem. Właśnie dlatego syrop klonowy i dieta to dobre połączenie - nawet mimo sporej dawki cukru, jaka w nim tkwi. Wszystko dzięki dużej zawartości fruktozy, która - jak udowodniono - posiada bardzo niski indeks glikemiczny, równy IG17.

Podstawą diety odchudzającej z syropem klonowym w roli głównej jest napój przygotowany z połączenia:

- 3 szklanek letniej wody

- 2 łyżek syropu klonowego

- 2 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki

- 1/10 łyżeczki pieprzu cayenne

Syrop klonowy przyjmowany w takiej postaci powinien zastąpić 1 lub nawet 3 posiłki w ciągu dnia. Kuracja odchudzająca z zastosowaniem aż 9 szklanek napoju dziennie może trwać od 5 do 14 dni - i ponoć świetnie oczyszcza organizm z wszelkich toksyn. Czy zatem warto pić syrop klonowy? Warto - i to bez względu na to, czy walczymy na siłowni o większe mięśnie, czy też o spadek wagi.

 

Syrop klonowy - gdzie kupić?

Dla większości ludzi jeszcze jedno jest istotne, nim kupią syrop klonowy - cena. Czy to drogi produkt? Niekoniecznie - za butelkę 250 mililitrów zapłacimy nieco ponad 20 lub 30 złotych. Oczywiście, wszystko zależy jednak od rodzaju syropu, na jaki się zdecydujemy i konkretnego sklepu, w którym dokonamy zakupu.

Najlepiej szukać syropu klonowego klasy A lub B - one nie posiadają żadnych dodatków i są najzdrowsze.

Cukier, stewia, fruktoza, miód - czym słodzić?

Kettlebells: 6 ćwiczeń na brzuch, uda i pośladki

Zobacz także
  • Sos tatarski z kaparami Dietetyczny sos tatarski bez majonezu - pyszny i lekki dodatek do potraw [PRZEPISY]
  • Makaron pełnoziarnisty z dyniowo-serowym sosem Sos serowy - jak zrobić - najlepsze przepisy dla dbających o linię [5 PRZEPISÓW]
  • selery Seler i surówka z selera - dla zdrowia, urody i formy
Skomentuj:
Syrop klonowy - energetyczny przysmak pełen przeciwutleniaczy
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX