Sos czosnkowy zdrowym i smacznym dodatkiem do potraw

21.08.2015 11:30
Czosnek w medycynie naturalnej to uznany lek przeciwprzeziębieniowy, a także pogromca cholesterolu

Czosnek w medycynie naturalnej to uznany lek przeciwprzeziębieniowy, a także pogromca cholesterolu (Shutterstock)

Sos czosnkowy zwykle dodaje się do pizzy, sałatek oraz potraw z grilla. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że gotowy sos do pizzy niekoniecznie jest zdrowy, natomiast bardzo kaloryczny. Spróbujemy zatem podpowiedzieć, jak zrobić sos samodzielnie, który będzie całkowicie naturalny i naprawdę lekki.

Sos czosnkowy - prosty przepis

 

Zanim odpowiemy na pytanie jak zrobić sos czosnkowy, najpierw zastanowimy się w jaki sposób obniżyć jego kaloryczność. Jest to bardzo proste - wystarczy zamiast majonezu dodać jogurt naturalny. Zawiera on nie tylko mniej kalorii, ale zarazem jest znacznie zdrowszy, gdyż wpływa pozytywnie na florę bakteryjną wspomagając trawienie.

 

Bazowym składnikiem jest jednak oczywiście sam czosnek. Zanim dodamy go do sosu, konieczne będzie wcześniejsze pokrojenie ząbków na niewielkie kawałki. Dzięki temu wydobędziemy z czosnku silny aromat, a także wszelkie prozdrowotne składniki. Można uczynić to także w łatwy sposób przy pomocy wyciskarki do czosnku.

 

Pyszny sos do pizzy z ziołami

 

Nieodłącznym składnikiem sosu czosnkowego powinny być następnie aromatyczne zioła. Świetnie sprawdzi się między innymi bazylia i oregano, które sprawią, iż sos do pizzy nabierze nieco pikantnego posmaku.

 

Przepis na sos czosnkowy może ponadto uwzględniać dodanie soli oraz pieprzu. W przypadku pierwszej przyprawy warto przy tym wybierać zdrowsze zamienniki dla białej przetworzonej soli, a mianowicie sól morską lub różową himalajską. Dla wzmocnienia smaku nie zaszkodzi jeszcze dodać nieco świeżego koperku.

 

Sos do pizzy a nieprzyjemny zapach czosnku

 

Z przygotowywania sosu czosnkowego często rezygnujemy z obawy o nieprzyjemny zapach z ust, który wydziela się po jego spożyciu. Okazuje się jednak, że w bardzo łatwy sposób możemy zneutralizować silny zapach czosnku. Wystarczy, że przepis na sos czosnkowy będzie uwzględniał dodanie listka mięty, naci pietruszki lub odrobinę soku z cytryny. Jeżeli natomiast nie chcemy zmieniać smaku sosu, wówczas można także bezpośrednio po jego spożyciu przegryźć kilka goździków.

 

Spirulina i chlorella - szpinak, brokuły i natka pietruszki

 

Do czego można dodać sos czosnkowy?

 

Wykorzystując podany wyżej przepis na sos czosnkowy, można zyskać wiele możliwości jego wykorzystania. Warto wzbogacać sosem pizzę, hamburgery, sałatki, potrawy z grilla, ryby, a także w zasadzie każdego rodzaju mięsa. Tym samym dania te zyskają wyśmienity smak, a ich spożywanie nie będzie się wiązało z jakimkolwiek ryzykiem przytycia.

 

Czosnkowy sos do pizzy to samo zdrowie!

 

Dodawanie sosu czosnkowego do potraw wiąże się dodatkowo z szeregiem korzyści prozdrowotnych, jakie zapewnia czosnek. Jest on nie bez powodów nazywany naturalnym antybiotykiem, gdyż bardzo skutecznie zwalcza wszelkiego rodzaju infekcje bakteryjne oraz wirusowe. Ponadto czosnek zauważalnie wzmacnia odporność, a spożywany w rozsądnym ilościach poprawia trawienie.

 

Badania naukowe dowiodły ponadto, iż jedzenie dwóch ząbków czosnku każdego dnia zmniejsza ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory, a także wyraźnie obniża poziom złego cholesterolu. Warto zatem przygotowywać sos czosnkowy zgodnie z podanym w artykule przepisem, aby uniknąć w przyszłości choroby miażdżycowej oraz innych schorzeń układu krwionośnego.

 

Cholesterol - 8 sposobów na kontrolowanie jego poziomu

Skomentuj:
Sos czosnkowy zdrowym i smacznym dodatkiem do potraw
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

STRÓJ NA FITNESS